WhatsApp Search
Muğla kadın doğum doktor Mesut Bayraktar side header logo 165x165px
Kadın Hastalığını Yok Saymak, İnkar Etmek Sadece Size Zarar Vermez !
Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır
Vulvar alan kıvrımlı bir yerdir; umursanmayan, önemsenmeyen enfeksiyonlar (bartholin abseleri, kronik vajinal akıntı) zaman içerisinde ileleyen genişleyen ülser zeminli hastalıklara evrilebilir. Bu ülser zeminli hastalıklar iyileşirken, kıvrımlı yumuşak alanlarda nebde dokusu, çöküntü - çıkıntı alanları bırakır ve vajinanın artık açık kalmasına neden olabilir. İşte artık hastalıklar burada başlıyor! Oluşmuş vulvar deformasyon, vajinanın açık kalması ve/veya vajina içerisine atmosferik havanın maruziyeti çıldırtan kaşıntılar, tekrarlayan çatlama ve yırtılmalar, kötü jinekolojik hijyenin ve bunların evrileceği yeni sorunların kapısını aralar. işte bundan dolayı kıvrımlı, arada kalan, iç içe geçmiş hareketli yerlerinizi (vulvar alanı) asla ihmal etmeyin ! Unutmayın genital enfeksiyonlar, genital hastalıklar; lokasyonu itibari ile yürümenizi, dışkılamanızı, işemenizi, oturup kalkmanızı yani en önemli yaşamsal eylemlerinizi size eziyete dönüştürebilir.

Bartholin Kisti Apsesi – Muğla Kadın Doğum

Bartholin kisti, vajinal açıklığı çevreleyen dokuda oluşan bir sıvı cebidir. Bartholin bezleri vajinayı kayganlaştıran sıvı üretir. Bez tıkanırsa, sıvı birikebilir ve bir kist oluşturabilir. Sıvı enfekte olursa buna apse denir.
SIFIR VAJİNAL AKINTI SAĞLIKTIR MUĞL KADIN DOĞUM DOKTOR MESUT BAYRAKTAR

Bartholin Kisti Apsesi – Muğla Kadın Doğum

Bartholin Kisti Apsesi – Muğla Kadın Doğum 496 499 Muğla Kadın Doğum Doktor Mesut Bayraktar

Bartholin Kisti Apsesi – Muğla

bartholin bezi anatomisi<br>Bartholin Kisti Apsesi meydana geldiğinde bu küçük bezler şişerek ağrılı, devasa boyutlara gelebilmektedir.<br><br>Beşköprü Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No:62 Kat:3 Daire:5 48600 Ortaca/Muğla<br><br>Ortaca merkez<br>Kültür park Karşısı<br>AYDEM Üstü<br><a href="https://maps.app.goo.gl/3cGitmNACV5egyLP7">Mesut Bayraktar Özel Muayenehane Google Maps</a> <a href="https://wa.me/905467740159">WhatsApp: 05467740159</a>
bartholin bezi anatomisi

Bartholin kisti, vajinadaki Bartholin bezinde tıkanıklık meydana geldiğinde gelişir. Bu tıkanıklık, yürüme, oturma veya cinsel ilişki sırasında tahrişe, ciddi ağrıya neden olabilen şişliğe – kitleye neden olur. Bartholin kistleri zamanla kendiliğinden düzelebilir. Enfekte olursa (mikrop kaparsa); jinekoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekebilir. Ülkemizde genelde ihmal edilerek devasa boyutlar (portakal büyüklüğüne) kadar bekletilmiş bartholin apse vakaları ”acilliğin ötesinde acillik” durumları nadir değildir.

bartholin bezinin kistleşmesi
bartholin bezinin kistleşmesi
bartholin bezinin kisti<br><br>Bu enfekte olduğunda apse=irin=cerehat oluyor
Bu enfekte olduğunda apse=irin=cerehat oluyor.

Bartholin kisti (veya dışarıdan görülecek şekle geldiğinde vulvar kist), vajina açıklığının yakınında labianın (vajinal dudaklar) her iki tarafında oluşan vajinal kist türüdür. Adını, vajinayı yağlamaya – kayganlaştırmaya yardımcı olan sıvıyı (mukus) üreten iki küçük bez olan Bartholin bezlerinden almıştır. İç dudaklar, Bartholin bezleri dişi üreme sisteminde vulvanın parçasıdır. Bartholin kisti, bu bezlerden birinin girişinde mukusun birikmesine, yumru oluşturmasına neden olan tıkanıklık meydana geldiğinde oluşur. Tipik olarak sadece iki Bartholin bezinden birinde görülür. Bazı Bartholin kistleri küçüktür, herhangi ağrıya neden olmaz. Kist bakteriler ile enfekte olursa apse oluşabilir. Bartholin kistleri enfekte olduğunda ağrılı olabilir, tıbbi tedavi gerektirebilir.

Bartholin kistleri vajinanızın (labia) dudaklarında, derinin altında yuvarlak şişlikler gibi hissedilebilir. Genellikle ağrısızdırlar. Enfeksiyon meydana gelirse, bu kist mikrop kaparsa bazıları kırmızı renge dönüşebilir, hassas, şişebilir. Diğer Bartholin kistleri irin veya sıvıyla dolu gibi görünebilir. Bartholin kistleri bezelye kadar küçük olabilir veya golf topu kadar büyüyebilir. Kist, labiyanızın bir tarafının daha büyük veya orantısız görünmesine neden olabilir.


Bartholin kistleri, tüm kadınların yaklaşık %2-5’sinde hayatlarının herhangi döneminde ortaya çıkar. Üreme çağındaki kadınlarda daha sık görülürler. Bartholin kisti geliştirme durumu menopozdan sonra azalır.

Tecrübeli jinekolog bazı kadınların Bartholin kistlerine yatkın olduğunu bilebilir – ön görebilir.

Bartholin kistlerinin bazı nedenleri şunlardır:

Vajinanın vulvar bölgesinde cildin yaralanması, tahrişi, kronik vajinal akıntılı yaşam sürmek
  • Klamidya enfeksiyonu (sarımsı – mukuslu vajnal akıntı),
  • Gonore (sarımsı, yeşil vajinal akıntı) veya diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.
  • Escherichia (E. coli, daha çok dışkı kaynaklı mikroptur) gibi bakteriyel enfeksiyonlar.
Kronik vajinal akıntıyı sorun olarak görmeyen yaşam şekli
  • Doğum hasarları (Emmet yırtıkları, perineal hasarlar)
  • Genital hijyen durumunu önemsememe
  • Çoklu cinsel partner nedeniyle enfeksiyon kapma gibi nedenler ile oluşuyor
Birçok Bartholin kisti küçüktür, hafif tahriş dışında semptomlara neden olmaz. Bartholin kisti apse (enfeksiyon) oluşturuyorsa, semptomlar şunları içerebilir:
  • Seks sırasında rahatsızlık, ağrı,
  • Yürürken rahatsızlık, ağrı
  • Otururken rahatsızlık, ağrı
  • Tuvaleti kullandıktan sonra tampon yerleştirirken veya silinirken rahatsızlık, ağrı.
  • Genital bölgede şişlik, hassasiyet.
  • Ateş veya titreme.
  • Kızarıklık.
  • Kistten drenaj genellikle dışarı doğru olur, fakat çok tekrarlamış bartolin enfeksiyonunda damar içine drenaj durumunda hayati tehlike yaratacak sepsis nedeni olabilir.
  • Vajinal kanama
  • Boyut değişikliği (kist genellikle büyür).
SIFIR VAJİNAL AKINTI SAĞLIKTIR MUĞL KADIN DOĞUM DOKTOR MESUT BAYRAKTAR

Bartholin kistlerinin çoğu enfekte olmaz, cilt-cilt teması sırasında yayılmaz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) Bartholin kistlerinin nedeni olabilir. Bunlar bulaşıcıdır.

Neisseria Gonore bartholin apsesine neden olan, en sık bakteri olup bu bakteri bulaşıcıdır. Özellikle bebek emziren anne bu mikrop ile enfekte olmuş ise , apseyi de önemsemiyor, onunla yaşamayı öğrenmiş ise, bartholin apsesinin bebeğe bulaşması; menenjite gibi, artrit gibi komplikasyonlara neden olması görülebilir.

Genellikle bartholin apsesi poli mikrobiyaldir. Birden fazla mikroorganizma etkeni bulunabilir.

Apse = Tehlike başlamış demektir. 1 dakika veya 1 saat içerisinde apse olmamaktadır. Öncesinde haftalarca devam eden semptomları görmemek, normalleştirmek, genelde ihmal etmek vardır.


Niye Tıkandı?


Tıkandı İse Mikrop Vardır !


Mikrop Varsa Bulaşıcıdır !

Yeteri kadar ihmal ederseniz, kendi kendine patlar, akıp gider deyip (en ucuz yaklaşım budur) kocaman olana kadar bekletirseniz, önemsemezseniz; her enfeksiyon gibi malasef bebeğinize bulaşabilir!

Neisseria Gonore gibi bilinen CYBE olup menenjit , artrit ,… etkeni de olabilir, bartholin apsesinin de en sık sebeplerinden birisidir. Kendi elinizle bebeklerinize enfeksiyon bulaş riski altına sokmamalısınız. Bu durumu yani apseyi (irini – iltihabı – cerehatı ) normalleştirmemelisiniz.

Bartholin absesini kronikleştirmek; memnun etmeyen tedavi sonuçları veya sık tekrarlamalar ile ilişkilidir.

Bu karakter yapısına sahip kişiler (hastalıklarını kronikleştirenler); apse ile kronik yaşadıklarını kabul etmedikleri gibi, memnun etmeyen tedavi sonuçları veya sık tekrarlama durumunu ”doktor hatası” şeklinde görme eğilimindedir.

Büyümüş ve apse formatına gelmiş bir Bartholin bezi iltihabında vajina genellikle iltihap (yoğun vajinal akıntı) ile dolu durumdadır.

Bartholin apsesine basit bir sivilce muamelesi yapmayın.

%100 güvenlidir diyemeyiz. Apse nedeniyle kanınıza subklinik şekilde mikrop karışıyor olabilir (bu karışan mikrop sizi o an için hasta etmiyor olabilir ama bebeğe fazla gelebilir), bunun semptom vermesi , tahlillerde çıkması hemen olmayabilir ama emzirme ile bebeğinize mikrop transferi oluyor olabilir. O yüzden apse gelişmiş + boyutu artan dokuyla yaşamak ve de bebek emzirmek mantıklı davranış değildir. Bu çok sık yapılan anne kaynaklı ihmalkarlıktır.

Evet!,

Bartholin kistlerine E. coli ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar veya gonore, klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) neden olabilir. Bu bakteriler Bartholin bezininin yapısını – işleyişini kalıcı olarak bozup tıkayabilir, kiste yol açabilir. Bartholin kistini basit durum olarak görmek uzun vadede ciddi jinekolojik – sağlık sorunlarına neden olacaktır.

Lipschutz ülseri, nekrotizan fasiit, cilt dokusunda kangren gibi daha ciddi, yoğun genital enfeksiyonlara bir anda evrilebilir. Basit gördüğün bir anda kaotik olabilir !

Lipschutz Ülseri
Lipschutz Ülseri
Nekrotizan Fasiit
Nekrotizan Fasiit
Büyük Apse
Büyük Apse

Bartholin kistini teşhis etmek için jinekoloji uzmanı fizik muayene yapacaktır. Kistin boyutuna bakacak, enfeksiyon belirtileri arayacaktır. Kist akıntı üretirse, jinekoloji uzmanınız sıvıyı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) veya diğer bakteriyel enfeksiyonlar için test edebilir.

Vulva kanserini ekarte etmek için biyopsi amacıyla jinekoloji uzmanınız kistten küçük doku örneği alacak, bunu mikroskop altında patoloji hekimi inceleyecektir. Jinekoloji uzmanınız kanserli olabileceğini düşünürse Bartholin bezi kistinin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Bartholin bezinde kanser gelişmesi nadirdir, ancak 60 yaşın üzerindeyseniz daha yaygındır.

Bartholin kistlerinin tedavisi semptomlara bağlıdır. Kist küçük, ağrısız, enfekte görünmüyorsa, tedaviye ihtiyaç olmayabilir.

Semptomlar devam ederse veya kist büyürse, apse (enfeksiyon) geliştiriyor olabilirsiniz. Şiddetli vakalarda, apselerin cerrahi olarak boşaltılması gereklidir.

Sitz Oturma Banyoları: Birkaç gün boyunca, doktor önerisiyle, günde bir kaç kez 5 ila 10 cm ılık su ile dolu küvette oturulur. Bu, konfor sağlayabilir, iyileşmeyi teşvik edebilir. Ayrıca enfekte kistin kendi başına patlamasına, boşaltmasına yardımcı olabilir , jinekoloji uzmanı ek olarak antibiyotik reçete edebilir.

kadınsal enfeksiyonları vajinal akıntıyı bartholin kistini geçirmek için oturma banyosu duş banyo deniz havuza girmek Muğla kadın doğum doktor
Resim temsilidir, böyle rahatlık yok !
Sıcak banyo yapmak bartholin apsesini kötüleştirebilir.
  • Bu kararı kendiniz almamalısınız, bunu kesinlikle hekim önermelidir.
  • Bu yöntemi hekim önerisi olmadan, kendiniz yapmaya karar verirseniz; o an için size yeterli, ucuz gelebilir fakat apse formatını bir anda büyütebilir. Enfeksiyonu rahime doğru yayabilirsiniz. Genelde ”gece yarısı” doktor aramak zorunda kalabilirsiniz.
  • Yine aynı şekilde; yumuşatıp patlayıp, kendi kendine akıp gitmesi amacıyla sıcak duş almak; apsenin boyutunu artırıyor, var olan mikropların çoğalmasını kolaylaştırıyor; patlamasını beklerken – umut ederken, daha büyük apse saatler içerisinde oluşabilir, hatta sepsis (kanınıza mikrop karışması) nedeniyle kendinizi yoğun bakımda bulabilirsiniz.
  • Apseli doku; genital bölge gibi özel ve kritik bir alanda varken, sakın ucuz, basit çözümler düşünmeyiniz!
  • Apseli dokuyu küçük görmek, bacak aranızda ciddi iltihaplı , kangrenli, nekrozlu dokuya evrilebilir; daha büyük cerrahi müdahaleler almanıza , uzun süre hastanede yataklı tedavi almanıza neden olabilir.
  • Deforme olmuş, nebde dokusu geliştirmiş (skar ve/veya keloid geliştirmiş) kıvrımlı yapısındaki fonksiyonu bozulmuş bir vulva ile, ömür boyu uğramak zorunda kalmayın.

Enjektör İle Aspirasyon:

Kaçınılmaz şekilde, tekrarlayacaktır.

Bu tedavi yöntemi değildir. Sadece anı, günü kurtarma şeklinde uygulanan yanlış bir yaklaşımdır.

Enjektörle aspirasyon, serbest drenaj sağlamamaktadır, iğne çekildiği an giriş deliği kapanmaktadır.

Apseli, kist içinde nekrotik dokuların olduğu duruma hiç bir antibiyotik yeteri kadar etki edemez, hatta apsenin merkezine antibiyotik etkisizdir!

Bu yaklaşım diğer komplikasyonlara da evrilebilir.

Cerrahi Drenaj + Marsupializasyon: Olması gereken altın standarttır. Kistiniz büyük, enfekte ise, sıvıyı – apseyi – cerehatı boşaltmak için cerrahi yapılabilir. Kiste word kateter adı verilen küçük bir tüp jinekolog hekim uygun görürse yerleştirilecektir. Tam drenaj sağlamak için kateter genellikle birkaç hafta yerinde bırakılabilir. Ardından, cerrah sürekli drenaj için kalıcı açık cep veya “torba” oluşturmak için kist duvarın kenarlarını dikecektir. Bu genellikle tekrarlayan Bartholin kistleri için yararlıdır.

Bartholin bezinin çıkarılması: Tedavinin etki etmediği , sürekli tekrar eden durumlarda, jinekoloji uzmanınız Bartholin bezlerini cerrahi olarak çıkarabilir. Enfeksiyona neden olabileceği, semptomlarınızı daha da kötüleştirebileceği için kisti boşaltmaya veya sıkmaya çalışmayın; sepsis (kanınıza mikrop karışması) nedeniyle kendinizi yoğun bakımda bulabilirsiniz.

Cerrahi Drenaj + Marsupializasyon
Cerrahi Drenaj + Marsupializasyon
bartholin kisti word katater muğla kadın doğum doktor
Word kateter

Bartholin kistinin ( apse değil !) semptomlarını yönetmek için günde birkaç kez ılık banyo (oturma banyosu) yapmak, ağrı kesiciler almak gibi , reçete edilmiş ilaçlar yardımcı olabilir. Eczaneden tarif, tavsiye şeklinde ilaç almayınız.

Kist ağrılı veya enfekte olursa, jnekoloji uzmanınızla iletişime geçin. Zaten böyle durumun olması sizin jinekologunuzun olmadığını, jinekolojik hijyene dikkat etmediğinizide gösterir. Kendinize aynı berber, terzi gibi sabit jinekolog edinmelisiniz.

Bartholin kistlerinin (apsesi değil) kendi kendine çözülmesi yaygın durumdur. Jinekoloji uzmanı çoğu semptomları yönetmek için oturma banyoları önerecektir. Kist kendi kendine boşalırsa veya patlarsa, bu normaldir. Patlamış kistin enfeksiyon kapmasını en aza indirmek için , alanı temiz, kuru tutun.

Enfeksiyona neden olabileceğinden Bartholin kistini kendiniz sıkmayın veya delmeyin – boşaltmayın.

Kist ağrılı hale gelirse yani enfeksiyon = mikrop kaparsa veya iyileşme belirtisi göstermeden bir kaç gün sürerse, iltihap gelmeye devam ediyorsa derhal jinekoloji uzmanınıza başvurun.

Bartholin kisti geliştiğinde bekleyebileceğiniz süre, boyutuna, enfekte olup olmadığına bağlı olarak değişir. Tipik olarak, kistler birkaç hafta içinde tamamen düzelir. Kist incelendikten sonra jinekoloji uzmanınız belirtilerinizin ne kadar süreceğini tahmin edebilecektir.

Bartholin kisti irin, mukus, bakteri, kan veya başka sıvıyla dolu olabilir. . Bu akıntı kalın yani yoğun olabilir, rengi açık sarıdan kahverengiye veya kırmızıya, yeşile kadar değişebilir.

Enfekte Bartholin kistleri patladığında hoş olmayan( çok ağır size nefes aldırmaz, iğrenç kokuya – apse kokusuna) kokuya sahip olabilir. Bu koku üzerinizde 3 – 7 gün kalabilir, giysilerinizi yıkasanız bile halen o dehşet kötü kokuyu alabilirsiniz. Bölgeyi temiz tutmak, etkilenen bölgeye iyi hijyen uygulamak önemlidir. Bu cerehatlı irin boşalırken, vajene temas etmesi , vajina florasında bozukluk kaçınılmaz olarak neden olacaktır, o yüzden bu durum, sizin kendi kendinizi tedavi edeceğiniz durumlardan değildir. Tecrübeli jinekolog bu sorunu aşmanızda çok önemlidir. İnternette yazılan, saçma sapan tedaviler yazan, öneren, basite alan yazılara itibar etmemelisiniz. Genital bölgede enfeksiyon saatler içerisinde, çok hızlı ilerleyebilir. Genital anatominiz kalıcı şekil bozukluğu ile neticelene bilir.

Kisti açmaya zorlamak için asla iğne gibi keskin nesneler sokmamalı, sıkıştırmamalı veya sokmamalısınız. Bu, yaralanmaya, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir, sepsis (kanınıza mikrop karışması) nedeniyle kendinizi yoğun bakımda bulabilirsiniz..

Bartholin kistinin, hekim önerisiyle , birkaç günlük tedaviden sonra (oturma banyosundan sonra ve/veya antibiyotiklerle olduğu gibi) kendi kendine boşalması normaldir.

Seks sırasında prezervatif kullanarak CYBE’lerin (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) neden olduğu kist geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

İyi hijyen uygulamaları, kistin apse oluşturmadan enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Bartholin kistinin gelişmesini %100 engelleyemezsiniz, ancak enfeksiyonlara neden olan durumları engelleyerek riskinizi azaltabilirsiniz.

İyi hijyen uygulamalarını sürdürmek, seks sırasında prezervatif takmak gibi.

Kronik vajinal akıntılı yaşama uyum sağlamamak , …

Evet, tekrarlayan Bartholin kistleri olan bazı kadınlar var.

Bartholin bezi kistlerinin tedavisi nispeten kolaydır, ancak tekrarlayan kistler için daha yoğun tedaviye ihtiyacı olabilir. Enfeksiyondan şüpheleniyorsanız veya ağrınız şiddetliyse, jinekoloji uzmanınızdan randevu alın. 40 yaşından büyükseniz, vajinanızdaki kist daha ciddi sorunun işareti olabilir. Bu durumda derhal sağlık uzmanınıza başvurun.

Tekrar tekrar apse geliştiğinde , ilgili genital bölge daha çok bozulmakta, daha hızlı enfeksiyon gelişmektedir.


En zor hasta gruplarından birisidir.

Sağlık sistemi, doktorlar arasında savrulan kişidir.

Öncelikle tecrübeli jinekolog hekim ile; Hekim – Hasta Bağı geliştirmeniz gereklidir.

İyileşmeniz bundan sonra başlayacaktır.

Menstrüasyona (adet görme) bağlı hormon dengesizlikleri vajinal kuruluğa, diğer semptomlara neden olabilir. Bunun Bartholin kistine neden olabileceği düşünülmemektedir.

Bartholin kistlerine endometriozis neden olmaz. Endometriozisin yan etkileri hakkında endişeleriniz varsa, jinekoloji uzmanınızla konuşun.

Stresin Bartholin kistlerine neden olup olmadığı bilinmemektedir. Bartholin kistlerinin nedeni bakteriyel enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya vajinal bölgenin yaralanması olabilir.

Bartholin kisti cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) değildir.

Bartholin apsesi CYBE’dir, ancak kistin kendisi CYBE olarak kabul edilmez.

Vajinal bölgenizde ağrılı yumru hissederseniz, sizi enfeksiyon açısından muayene edebilmeleri için jinekoloji uzmanınızla iletişime geçin. Belirtileriniz – sahip olduğunuz endişeler konusunda açık olun. Bölgenin incelenmesinden sonra size teşhis, tedavi yapabileceklerdir.

kadın genital sistemini ömür boyu korumak zorundasın sabit değişmeş jinekolog doktor Mesut Bayraktar
Koruman Gerekeni,

İhmal Etmemelisin !
kadın genital sistem bir bütündür

LÜTFEN !

”Ben Yandım; Başkası Yanmasın” Vakası Olmayın.

LÜTFEN !


Bartholin apsesi, tedavi edilmediğinde veya kolaylaştırıcı sebepler nedeniyle enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaşması durumunda, Vulvar Fournier Gangrenine dönüşebilir.1 Bu durum nadirdir ancak özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış, metabolik bozukluğu olan, sigara içen, ..vb bireylerde görülme riski artar.


Fournier Gangrenine Dönüşüm Süreci

  1. Başlangıç: Bartholin Apsesi Gelişimi
  2. Komplikasyon: Enfeksiyonun Yayılması
    • Apsedeki bakteriler çevre dokulara yayılır.
    • Risk faktörleri:
      • Diyabet
      • Bağışıklık sistemi yetmezliği (HIV, steroid kullanımı, kanser)
      • Yetersiz tedavi (örneğin, drenaj yapılmaması veya uygun antibiyotik kullanılmaması)
    • Bakteriler, oksijensiz ortamda hızla çoğalarak nekrotizan fasciit (Fournier gangreni) oluşturabilir.
  3. Fournier Gangreni Başlangıcı
    • Enfeksiyon vajinal ve vulvar dokuların daha derin katmanlarına ilerler.
    • Nekrotizan fasciit, cilt altı yağ dokusunu ve fasyayı tahrip eder.
    • Polimikrobiyal yapıda anaerobik (ör., Bacteroides) ve aerobik (ör., Escherichia coli) bakteriler birlikte rol oynar.
  4. Hızlı İlerleme ve Sistemik Etkiler
    • Doku nekrozu nedeniyle bölgede siyahlaşma ve kötü kokulu akıntı oluşur.
    • Enfeksiyon hızla ilerleyerek çevredeki dokulara ve sistemik dolaşıma yayılabilir (sepsis).

Risk Faktörleri ve Tetikleyiciler

  • Bağışıklık Baskılanması: HIV, kanser tedavisi, uzun süreli steroid kullanımı.
  • Kronik Hastalıklar: Diyabet, obezite, vasküler hastalıklar.
  • Hijyen Eksikliği: Bartholin apsesinin tedavisinde gecikme.
  • Cerrahi veya Travma: Cerrahi drenaj sırasında kontaminasyon.

Belirtiler

Bartholin apsesi Fournier gangrenine evrildiğinde:

  • Başlangıç aşaması:
    • Şiddetli ağrı, vulvar şişlik.
    • Ateş ve halsizlik.
  • İlerlemiş aşama:
    • Ciltte siyahlaşma ve nekroz (ölü doku).
    • Kötü kokulu akıntı.
    • Derin dokularda sertleşme veya gaz oluşumu (krepitasyon).
    • Sistemik belirtiler: Tansiyon düşüklüğü, taşikardi, organ yetmezliği.

Fournier Gangreni Durumunda Tedavi ve Yönetim

  1. Erken Müdahale:
    • Bartholin apsesi görüldüğünde hızlı tedavi (drenaj ve antibiyotikler) komplikasyonları önler.
  2. Fournier Gangreninde Tedavi:
    • Cerrahi Debridman: Tüm ölü dokuların çıkarılması.
    • Antibiyotik Tedavisi: Geniş spektrumlu antibiyotikler
    • Yoğun Bakım Takibi: Sepsis veya organ yetmezliği varsa destekleyici tedavi.
  3. Ek Önlemler:
    • Sıkı glisemik kontrol (diyabet hastalarında).
    • Hijyenin sağlanması ve yara bakımı.
    • Nüksü önlemek için altta yatan risk faktörlerinin yönetimi.
41 yaşında fournier gangreni gelişmiş bir hasta
41 yaşında fournier gangreni gelişmiş bir hasta

Bartholin apsesi genellikle basit bir enfeksiyon olarak değerlendirilse de tedavi edilmediğinde ölümcül olabilecek Fournier gangrenine dönüşebilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar çıkmaz tedaviye başlanmalı ve risk faktörleri olan hastalarda daha agresif bir yaklaşım benimsenmelidir. Fournier gangrenine evrilmiş bir bartholin apsesi durumunda vulvar dokunun estetik bütünlüğü bozulacak ve de zaman içerisinde diğer genital enfeksiyonların yaşanması kaçınılmaz olarak görülecektir.

Bartholin apsesini kaotik şekle sokmayın !


Muğla Kadın Doğum Doktoru Mesut Bayraktar Jinekolog 331x273

Doktor Mesut Bayraktar

Ortaca/Muğla

Hayatın olağan akışı gereği iyileşmek için hasta olan kişi çabalamalıdır yani aktif rol oynamalıdırlar. Görüldüğü üzere tedavi hunisinin büyük kısmında vakit kaybeden, hastalığını ret eden, iyileşemeyen, bahane, bedava - ucuz yöntemlere yönelen, körü körüne bel bağlayan hastalar pasif iyileşmeyi yani iyileşememeyi seçenler bulunmaktadır.

Tedavi süreci, hastaların sağlık sorunlarıyla başa çıkabilmeleri, iyileşme sağlayabilmelerinde önemli adımdır. Ancak, tedavi hunisi sürecinde Hekimlerin bazı zorluklarla karşılaşması mümkündür. Resimde, hastaların farklı farklı tutumlarından kaynaklanan zorlukları ele alarak, hekim-hasta ilişkisinde zorlukların üstesinden gelirken zedelenebileceğini, tedavi hunisinin önemini vurgulayacağız. Tedavi süreci, hasta sağlığını iyileştirmek amaçlı yapılan serüven düşünülebilir. Tedaviler, sağlık sorunlarına farklı yaklaşımlar gerektirebilir, bazen beklenmedik zorluklarla karşılaşılabilir. Bundan dolayı, tedavi hunisi sürecinde hekimlerin, hastaların farklı tutumlarına uygun şekilde davranması, etkili iletişim becerilerini kullanması önemlidir. Hekimlerin mesleklerini icra ederken , hasta kaynaklı zorlukları aşarken, hekim-hasta ilişkisinin zarar görmemesinde hastaların dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü hekim sonsuza kadar sabredebilen, her uygunsuzluğa pozitif, sorun çözme şeklinde yaklaşan canlılar gibi düşünmeyiniz.

*** Hastalığını Kabul Etmeyenler: Hastalığını kabul etmeyen bireyler, sağlık sorunlarını inkar ederek tedaviye direnç gösterebilirler. Bunlar , tedavi sürecinin başarıyla ilerlemesini engelleyebilir. Hastalığını kabul etmeyen kişiler, genellikle hastalıklarının ciddiyetini ya da varlığını reddederler. Buda, hem kendileri hem de doktora sorun çıkmaktadır. Hastalığın kabul edilmemesi, tedavi sürecinin etkinliğini azaltabilir, tamamen durdurabilir.Hastalığını kabul etme evresi, hasta olduğunu kabul etme; tedavi sürecinin önemli parçasıdır. Hastalığın kabul edilmesi, kişinin gerçek durumuyla yüzleşmesine, gereken tedaviye tam uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Böylece tedavi süreci daha etkili başarılı olabilir. Hastalığını kabul etmeyen bireylerin, kendi sağlık durumlarını gerçekçi şekilde değerlendirmeleri, tedaviye açık olmaları önemlidir.

Hastalığını kabul etmeyen, ret eden; Doktoru rakip , düşman bilmektedir.

*** Hastalığını Kabul Edenler: Hastalığını kabul eden kişiler, tedavi sürecine daha olumlu yaklaşabilirler. Hastaların tedaviye uyum sağlamasını kolaylaştırır, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Fakat çoğunlukta bazı insanlar hastalığını kabul etsede hekim yerine başka yollara başvurabilerek, hastalıkların ilerlemesine, kronikleşmesine neden olmaktadır.

*** Bir Ara Hallederizciler - Google Aramacılar: Bazı hastalar, sağlık sorunlarıyla ilgili hafife alıcı, savsaklayıcı tutum sergileyebilirler. “Bir ara hallederizciler”, sağlık sorunlarını erteleme, önemsememe eğilimindedir. Google aramacıları ise kendi kendini teşhis etme, tedavi etme çabasına, akıllılığına girebilirler. Yanlış bilgilendirme, yanlış tedavi seçeneklerine yol açabilir.

*** Doğal Tedavi Yöntemlerine Körü Körüne İnananlar: Doğal tedavi yöntemlerine inanan hastalar, alternatif çözümler arayışında olabilirler. Maydanoz, soğan suyu içiciler gibi, doğal yöntemlere güvenerek, körü körüne bel bağlayarak etkisiz, tedavi sürecini yürütebilirler. Bazen bilimsel kanıtlanmamış, etkinliği sınırlı olan yöntemlere yönelmelerine neden olabilir. Maalesef tüm iletişim mecraları tedavilerin etkin olmadığını söylese de böyle yönelimler artarak devam etmektedir.

*** Sahte Doktor Bulucular - Maddi Zorluk Çıkarıcılar: Sahte doktor bulucular, maddi zorluk yaratanlar - bulanlar, yani tedaviye gereksiz yere maddi kısıntı uygulayanlar, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Ev, araba kredisi ödemesi, oğlanı evlendirme gibi maddi yükler altında olan hastalar, tedaviye uyum sağlamakta, iyileşmekte güçlük çekebilirler. İnsanlar sağlıklı kalmanın, mal mülk edinmeden değerli olduğunu maalesef kavrayamamaktadırlar.

Hasta olmuş ama evi var
Hasta olmuş ama oğlu evlenmiş.

Kendini, sağlığını feda ederek yaşamda hedefleri başarmak maalesef artan hızda devam etmektedir. Günümüzde oldukça yaygın durumdur. İnsanlar, zamanı, varlıklarını daha verimli kullanmak amacıyla sağlıklarını tehlikeye atabilmektedirler. Ancak, sağlığın önemi göz ardı edilmemelidir. Kaliteli yaşam sürerken sağlıklı olmak şarttır. Hayatta hedefleri  başarmak önemli olsa da, sağlığımıza dikkat etmekten asla vazgeçmemeliyiz.

Tedavi hunisi süreci, hastaların sağlık sorunlarını çözmek, iyileşmede  önemli adımdır. Ancak, bazı hastalar, kendilerine gereksiz yere maddi zorluklar yaratarak (3. evinin kredisini bahane göstermek, 4. çocuğunu davul zurna - yemekli evlendirmeye çalışması) tedavi sürecini  olumsuz etkilemektedir (tedavi olmamaktadırlar!). Makaleyle maddi gücü – imkanı olduğu halde “ev aldık, araba aldık kredi ödüyoruzcular” şeklinde adlandırılan, doktoru gereksiz yere maddi zorluklar ile meslek icrasına sürükleyen hastaların yeteri kadar iyileşemediklerini vurgulamak istiyorum.

*** Profesöre Gidenler - İyi Doktor Deyiciler: Bazı hastalar, tedavide ünlü/ünsüz profesöre başvurma eğilimindedirler. Bunlar, “normal” doktorları, diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarını göz ardı edebilir, hatta küçümseyebilir. Aynı şekilde, bazı hastalar, tedavi - meslek icrasının masrafları nedeniyle para talep eden doktorlardan da uzak durma eğiliminde olup tedavi sürecini menfi etkileyebilir. Uygun tedavi seçeneklerinin kaçırılmasına, hastalığın artmasına neden olabilir. Hastalar kaçırılan, kaybolan sağlığın %100 geri gelmediği konusunda yeteri kadar ikna edilmelidirler. Mümkün ise hastalar, tedavinin tamamen geri gelmeme, başarılı olmama riski olduğuna ilişkin yeterli bilgilendirme yapılarak ikna edilmelidirler.

Maalesef bazı insanlar maddi varlıklarının korunmasını sağlıklarından önemli görmektedir.

Servete Mala Mülke Yaşayanlar Sağlıklarını Feda Ediyorlar.

*** Ego, Kişisel Çıkar Çatışmaları: Hekim-hasta ilişkisindeki ego, kişisel çıkar çatışmaları, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Doktorun , hekim hasta bağı kurulmamış hastaya “sen” demesi gibi durumlar, iletişim sorunlarına yol açabilir. Aynı şekilde, bazı hastalar da doktorlarla kişisel, duygusal çıkar çatışması içine girebilirler , tedavi sürecinin etkinliğini azaltabilir. Hastalar , empati, anlayışla Hekimleri karşılamalı, iletişimde açıklık, saygıyı korumalı, kişisel çıkar çatışmalarından uzak durmalıdır. Hekim-hasta bağı, tedavi sürecinin başarısında önemli faktördür. Hastaların hekimle güven, destek temelinde ilişki kurması, tedaviye uyumlarını artırır, iyileşme motivasyonunu yükseltir. Hekimler de, hastaların duygusal ihtiyaçlarını anlamalı, hastalarla işbirliği yaparak tedavi sürecini yönetmelidir. Hasta, hekimin yönlendirmelerine uyum sağladıkça, hastada, hekimi destekleyici rol üstlendikçe, iyileşme süreci olumlu yönde etkilenecektir.

Tedavi sürecindeki zorluklarla başa çıkan, iyileşen hastalar, motivasyon kaynağı olabilirler. İyileşenlerin başarı hikayeleri, diğer hastalara umut ilham verebilir. Hekimlerin iyileşme sürecini desteklemek , başarı hikayelerini paylaşmaları önemlidir. Tedavi sürecinde karşılaşılan zorluklar, hastaların tutumları, hekim-hasta ilişkisi etrafında yoğunlaşır. Hastaların hastalıklarını kabul etme, doğru bilgilere ulaşma, maddi zorluklarla başa çıkma, kendince maddi zorluk varlığı yaratmama, doğru tedavi seçeneklerini değerlendirme konularında Hekim destek vermesi önemlidir. Tekrardan, hastaların 1001  zorlukla meslek icrası yapan Hekime empati, anlayış - etkin iletişim becerileriyle Hekimleri benimsemeleri, işlerini kolaylaştırmaları, hastanın, tedavi sürecinin etkinliğini artırır, hastaların moralini yükseltebilir, motivasyonlarını artırabilir, tedaviye olan uyumlarını iyileştirebilir.

Hekim-hasta bağı, güvene dayalı ortamda kurulmalı, hastaların iyileşme sürecine aktif katılımları teşvik edilmelidir. Etkili tedavi sürecinde, hem hastaların hem de hekimlerin sorunların üstesinden gelmede birlikte çalışmaları, destekleyici ortam oluşturmaları gerekmektedir.
Tedavi Hunisinde pasif iyileşmeye çalışanlardan olmayın.


Tetkikler

hekimin kanaatinden

üstün değildir.


Kadın bedeninde

kronik enflamasyonun

en büyük kaynağı

vajinal akıntıdır.


Dinamik Tablo
Hastane Stresinden Uzaklık ✓ 
Özel Etkileşim ✓ 
Süre Sınırlamasız Muayene ✓ 
Mahremiyet – Gizlilik ✓ 
Hijyenik Ortam ✓ 
Teknoloji Kullanımı ✓ 
Konfor – Ferah Ortam ✓ 
Online Randevu ✓ 
3. Şahıslarla Temassızlık ✓ 
Güven – Nezaket – Zarafet ✓ 
Etik ✓ 
Tecrübe ✓ 
Profesyonel Destek ✓ 
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı ✓ 
Fethiye’den 45′ uzaklıkta ✓ 
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta ✓ 
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta ✓ 
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta ✓ 
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta ✓ 

Rudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.

Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.


Sıfır Vajina Akıntısı Sağlıktır. [1]

  1. Genital Hijyensizlik Genetik Hijyeni Bozar. 2023
  2. Herkes Hasta Olur; Herkes En İyi Hekim İster. 2022
  3. Kadın Hastaysa Evde Huzur Yoktur. 2020
  4. Jinekolojik Hastalık Başka Hastalığı Tetiklemiş İse Buna Yüksek Riskli Jinekolojik Hastalık Denir. 2020
  5. Kadın Hastalığını Kabul Etmiyorsa Evde Dirlik Yoktur.
  6. Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz. Gebelikte Mal - Mülk Feda Edilir.
  7. Kadın Hastaysa Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
  8. Gebelik Fizyolojik Dönem DEĞİLDİR. Gebelik Hastalık – Ölüm Riski Barındıran Olağanüstü Dönemdir. Tecrübeli , Öngörüsü Açık Hekime Teslimiyet Gerektirir. 2018
  9. Gebelik Hastalıkları, İhmal Edilmiş Jinekolojik Hastalıkların Komplikasyonudur.
  10. Gebelik Hastalıkları; Tanısı Konulmamış Jinekolojik Hastalıklardır. MB, 2016)
  11. Gebelikte Kazanılacak 1 Puan IQ, Bebeğinizi Başarı Sarmalında Üstlere Taşır.
  12. Enfeksiyonla Gezmeyi ''Sorun Görmeyen'' Gebeyi En Mükemmel Sağlık Sistemi Bile Koruyamaz.
  13. Rahim; Dayanan - Sabreden - Kolaylık Gösteren - Halden Anlayan Organ Değildir.
  14. Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır. MB, 2016
Muğla İli
Bilgi Değer
Ülke Türkiye
İl Muğla
İlk Yerleşim MÖ 2. binyıl
Koordinatlar 36.838769862880554, 28.76508732000861
En Alçak Nokta 0 m (0 ft)
Zaman Dilimi UTC+03.00 (TRS)
Posta Kodu 48XXX
Alan Kodu 252
ISO 3166 Kodu TR-48
Plaka Kodu 48
Bağlı Olan İlçeler: Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula İlçesi

Rudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.

Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.


Sıfır Vajina Akıntısı Sağlıktır. [1]

  1. https://doi.org/10.1089/sur.2012.153 ↩︎