Düşük nedir?
Düşük, 20 haftalık hamilelikten önce bebeğinizin kaybıdır. Bebeğin 20 haftadan sonra kaybedilmesine ölü doğum (Mort De Fetus) denir.
Doğrulanmış her 5 gebelikten 1’i 20 haftadan önce düşükle sonuçlanıyor, ancak diğer birçok kadın hamile olduklarını fark etmeden düşük yapıyor.
Epidemiyoloji
Gebeliklerin %20-25’inde görülür ve artmış fetal kayıp oranı ile ilişkilidir (%2-7’ye kıyasla %15-50).
Rahimi Hasta
Yüzü Genç OLMAZ (!)
önce Rahim
Sonra Yüz
Jinekolojik hastalık hızlı yaşlandırıyor. Patoloji yaratanı ortadan kaldırmadan estetik İşlemlere girişmek sadece aceleciliktir.
Radyografik özellikler
Ultrason
Serviks kapalıdır ve canlı bir intrauterin gebelik vardır.
Çoğu durumda, ultrason ya tamamen normal ya da subkoryonik kanama ile olabiir.
Kötü sonucu düşündüren özellikler:
- Fetal bradikardi: <80-90 bpm
- Küçük ortalama gebelik kesesi çapı
- 7 mm’den büyük büyük ve kalsifiye yolk kesesi
- Küçük veya düzensiz gebelik kesesi: CRL <5 mm
- Gebelik kesesinin 2/3’ünden fazla büyük subkoryonik kanama
- Genişlemiş amnion işareti (anormal derecede büyük bir amniyotik boşluk)
- Yok veya zayıf desidual reaksiyon
Nöron Denervasyonu
Normal Doğum Hasarına Bağlı Sinir Hasarlanması, Ortalama 1-2 Dekat Sonra Seksüel istek Kaybı & Uyarılma Bozukluğuna Neden Olması Nadir Değildir
** Vajinal PRP
** Klitoraı PRP
** G Noktası PRP
** Vajen Gençleştirme
** Serviks Gençleştirme
Tedavi ve prognoz
Tehdit altındaki düşük, aşağıdakilerden herhangi birine dönüşebilir:
- Normal gebelik ~%50
- İnkomplet Abortus
- Komplet Abortus
- Missed abortus
Düşük nedeniyle bir bebeğin kaybı çok üzücü olabilir. Düşük, genellikle kontrolünüz dışındaki nedenlerle meydana gelir ve bunun olmasını önlemek veya durdurmak için genellikle hiçbir şey yapılamaz. Düşük yapan kadınların çoğu gelecekte sağlıklı bir hamilelik geçirmeye devam edecektir.
Düşük; yaygın belirtiler:
- Adet ağrısına benzer kramplı karın ağrısı
- vajinal kanama
- Eğer düşük yaptığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza görünün veya bulunduğunuz yerdeki acil servise gidin.
Birçok kadın ilk trimesterde gebelik kaybına neden olmayan vajinal lekelenme yaşar.
*** Vajina ***
kemik – kıkırdak İçermeyen, korunmasız uzuvdur.
hasar – yırtılma, bollaşma durumunda sinir hasarı Oluşmuştur. bunun uzun vadeli etkileri kaçınılmazdır, kadın konforunu yok etmektedir.
Vajina İhmale gelmez, hastalıkların tetiğini çekmektedir.
Abortus -Düşük türleri nelerdir?
Birkaç tür düşük vardır – tehdit, kaçınılmaz, tam, eksik veya kaçırılmış.
Diğer gebelik kaybı türleri arasında ektopik gebelik, molar gebelik ve boş kese bulunur.
********************
Genital bölgelerdeki enfeksiyon bir etki İle yüzde çıksaydı,
hiç kimse
yüzüne hijyenik ped koyup gezmedi !
Video
********************
Jinekolojik enfeksiyonların görmezden gelinmesinde, göz ardı edilmesinde;
östrojen sarhoşluğu,
toplumsal kanıt kuramı,
jinekolojik ponzi,
Yüksek Cinsel market değeri.
Hastalıkla Birlikte Yaşamaya Şartlanmış Adaptasyon vardır.
Tehdit edilen düşük – Düşük tehdidi
Vücudunuz düşük yapabileceğinize dair işaretler gösteriyorsa, buna ‘tehdit altındaki düşük’ denir. Hafif vajinal kanamanız veya alt karın ağrınız olabilir. Günler veya haftalar sürebilir ve serviks hala kapalıdır.
Ağrı ve kanama düzelebilir ve sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olmaya devam edebilirsiniz. Veya işler daha da kötüye gidebilir ve düşük yapmaya devam edebilirsiniz.
Bir doktorun, ebenin veya sizin düşük yapmayı önlemek için yapabileceğiniz nadiren bir şey vardır. Geçmişte yatak istirahati önerildi, ancak bu aşamada bunun yardımcı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok.
Kaçınılmaz düşük
Kaçınılmaz düşükler, tehdit altındaki bir düşükten sonra veya uyarı yapılmadan gelebilir. Genellikle çok daha fazla vajinal kanama ve güçlü alt mide krampları vardır. Düşük sırasında serviksiniz açılır ve gelişen fetüs kanama içinde uzaklaşır.
Tam düşük
Tüm hamilelik dokusu rahminizi terk ettiğinde tam bir düşük gerçekleşmiştir. Vajinal kanama birkaç gün devam edebilir. Doğum sancısı veya güçlü adet ağrısı gibi kramp ağrıları yaygındır – bu, uterusun boşalmak üzere kasılmasıdır.
Evde veya başka bir yerde sağlık görevlisi olmadan düşük yaptıysanız, düşükün tam olduğundan emin olmak için bir doktora muayene olmanız gerekir.
Eksik Düşük – İnkomplet Düşük
Bazen bir miktar gebelik dokusu rahimde kalır. Rahim kendini boşaltmaya çalışırken vajinal kanama ve alt karın krampları devam edebilir. Bu, ‘tamamlanmamış düşük’ olarak bilinir.
Doktorunuz veya ebeniz, kalan gebelik dokusunu çıkarmak için( rahimde kalan parçalar) ‘serviksin genişlemesi ve uterusun kürtajı’ (genellikle ‘D&C’ olarak bilinir) adı verilen kısa bir prosedürün gerekli olup olmadığını değerlendirecektir. Bu, ameliyathanede yapılan önemli bir tıbbi işlemdir.
Kaçırılmış düşük
Bazen fetüs ölür ama rahimde kalır. Bu, ‘kaçırılan düşük’ olarak bilinir.
Kaçırılan bir düşüğünüz varsa, kahverengimsi bir akıntınız olabilir. Bulantı ve yorgunluk gibi hamilelik belirtilerinin bazıları kaybolmuş olabilir. Olağandışı bir şey fark etmemiş olabilirsiniz. Bir tarama yaptırıp fetüsün öldüğünü bulmak için şok olabilirsiniz.
Böyle bir durumda, tedavi ve destek seçeneklerini doktorunuzla tartışmalısınız.
Tekrarlayan düşük
Az sayıda kadın tekrarlayan düşükler yaptı. Bu, arka arkaya üçüncü veya daha fazla düşükse, bunun nedenlerini araştırabilecek ve sizi bir uzmana yönlendirebilecek olan doktorunuzla bunu tartışmak en iyisidir.
Düşük yapma belirtileri nelerdir?
Düşük, aniden veya birkaç hafta içinde ortaya çıkabilir. Semptomlar genellikle vajinal kanama ve alt karın ağrısıdır. Düşük belirtileriniz varsa doktorunuzu görmeniz veya acil servise gitmeniz önemlidir.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi, açık kırmızı veya kahverengi lekelenmeden ağır kanamaya kadar değişebilen vajinal kanamadır. Hamileliğin çok erken dönemindeyse, adet olduğunu düşünebilirsiniz.
Diğer işaretler
Alt karnınızda adet sancısından şiddetli doğum sancısına kadar değişebilen kramp ağrısı
vajinanızdan sıvı geçmesi
vajinanızdan kan pıhtılarının veya hamilelik dokusunun düşmesi
Düşük yapacağımı düşünürsem ne yapmalıyım?
Düşük yaptığınızdan endişeleniyorsanız, tavsiye ve destek için jinekolog doktorunuzu arayın.
Birçok kadının hamileliğinin ilk üç ayında düşükle sonuçlanmayan vajinal lekelenme yaşadığını unutmayın.
Yalnızsanız, yardım ve destek için eşinizi veya bir arkadaşınızı aramayı düşünün.
Çok şiddetli kanamanız, şiddetli ağrınız veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız, 112 yi arayın veya sizi en yakın acil servise götürmesini isteyin.
Bir düşük nasıl yönetilir?
Bekleyen veya doğal yönetim
‘İzle ve bekle’ olarak da adlandırılan, hamileliğin erken döneminde beklenti yönetimi önerilebilir. Bu, eve gitmeyi ve hamilelik dokusunun rahminizden kendi kendine geçmesini beklemeyi içerir. Bu hızlı bir şekilde gerçekleşebilir veya birkaç hafta sürebilir.
Medikal Yönetim
Hamilelik dokusunun geçişini hızlandıran ilaçlar önerilebilir. Doku geçene kadar hastanede kalmanız istenebilir veya eve gitmeniz önerilebilir.
Cerrahi yönetim
- ‘Dilatasyon ve küretaj’ (D&C veya küret olarak da adlandırılır) adı verilen bir tür küçük ameliyat olmanız önerilebilir. Bu prosedür genellikle ağır kanamanız, belirgin ağrınız veya enfeksiyon belirtileriniz varsa önerilir. Bekleyen veya tıbbi tedavinin başarısız olması durumunda da önerilebilir. Bu seçeneği tercih ettiğinize de karar verebilirsiniz.
- Bu işlem ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Uyuduktan sonra 5-10 dakika sürer. Doktor rahim ağzını açar ve kalan gebelik dokusunu çıkarır.
Düşük yaptığınız doğrulandıktan sonra doktorunuz tedavi önerebilir . Birçok seçenek var. Hepsinin yararları ve riskleri vardır – bunları doktorunuzla tartışın.
Bir düşük nasıl tedavi edilir?
Düşük tamamlandıysa
Düşük tamamlanmış gibi görünüyorsa, yine de bir kontrol için doktorunuzu görmelisiniz. Rahminizin boş olduğundan emin olmak için bir ultrason yaptırmanız önerilebilir.
Hastaneye gidersen
Hastanenizin acil servisine giderseniz, ilk önce bir doktor tarafından ne kadar acil olarak görülmeniz gerektiğini değerlendirecek olan bir triyaj hemşiresi tarafından karşılanacaksınız. Belirtilerinize bağlı olarak ya hemen bir doktora götürüleceksiniz ya da beklemeniz istenecektir.
Görülmeyi bekliyorsanız ve semptomlarınız kötüleşirse veya tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, derhal personele bildirin.
Evde düşük yaparsam ne olur?
Bazı kadınlar, doktorlarını görme veya hastaneye gitme şansı bulamadan evde düşük yaparlar.
Bu olursa, o zaman:
- Kanamayı yönetmek için regl için kullandığınız ped’leri kullanın
- Yapabiliyorsanız, geçirdiğiniz hamilelik dokusunu saklayın, jinekolog doktorunuz düşük’ünüzün neden olduğunu anlamak için test edilmesini önerebilir.
- Ağrınız varsa parasetamol gibi ilaçlar alın
- Doktorunuzu arayın
- Düşen – gelen dokuda bebeğinizi görme ihtimaliniz vardır, ancak genellikle bebek tanınamayacak kadar küçüktür veya hiç bulunmayabilir. Kalıntılara bakmak istemeniz normaldir, ancak istemediğinize karar verebilirsiniz. Yapılacak doğru veya yanlış bir şey yoktur.
Bazı kadınlar tuvaletteyken düşük yapar. Bu, dışarıdaysanız veya hastanedeyseniz de olabilir. Bu durumu ele almanın , çözmenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur.
Düşükler neden olur?
Birçok kadın, düşük yapmalarının onların suçu olup olmadığını merak eder.
Çoğu durumda, düşük yapmanın yaptığınız veya yapmadığınız hiçbir şeyle ilgisi yoktur. Egzersiz, stres, çalışma veya seks yapmanın düşüklere neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
Çoğu ebeveyn kesin nedeni asla bulamaz. Bununla birlikte, düşüklerin sıklıkla, genellikle kalıtsal olmayan, kendiliğinden olan bir kromozomal anormallik nedeniyle bebeğin düzgün gelişmemesi nedeniyle meydana geldiği bilinmektedir.
Bazen, düşüklere şunlar neden olur:
- Hormonal anormallikler
- Bağışıklık sistemi ve kan pıhtılaşma sorunları
- Tiroid sorunları veya diyabet gibi tıbbi durumlar
- Yüksek ateşe neden olan ciddi enfeksiyonlar (soğuk algınlığı değil)
- Rahminiz veya serviksiniz ile ilgili fiziksel problemler
Düşük için risk faktörleri ?
Aşağıdaki durumlarda kadınların düşük yapma olasılığı daha yüksektir:
- İleri yaş
- Sigara içmek
- İlk üç aylık dönemde alkol almak
- Kahve, çay veya enerji içeceklerinde çok fazla kafein tüketin
- Daha önce birkaç düşük yapmış olmanız
- Vajinal akıntı
- Rahim iltihabı
- Önceki doğum hasarları
- Anomalili rahime sahip olmak
- Menopoza yaklaşmak
- Hava kirliliği
Düşük yapmayı önleyebilir misiniz?
- Sağlıklı yaşamak – sigara, alkol ve çok az kafein kullanmamak düşük yapma riskinizi azaltabilir.
- Hamileyken ciddi bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temastan kaçınmak iyi bir fikirdir.
Sonraki Sayfanın Linki
↓