Endosalpingiosis (tubal ektopi) fallop tüpü dokusunun rahim dışında bulunması durumudur. Kronik Pelvik Ağrı ve kısırlığa yol açabilir.
Endosalpingiosis – Tubal Ektopi
Tubal ektopi şeklinde bir kavram literatürde kullanılmamaktadır fakat bunun bir ektopi olduğu açık olduğundan bu hastalığın anlaşılmasını kolaylaştırmak için Mesut Bayraktar olarak bu isimle (Tubal Ektopi) yaklaşmayı doğru bulmaktayım.
Endosalpingiosis, fallop tüplerinin astarını oluşturan epitel hücrelerinin, tüplerin dışına çıkarak pelvik bölgede, tubaüzerinde, over üzerinde ve karın boşluğunda çeşitli yerlere yerleşmesi durumudur. Bu durum genellikle pelvik ağrıya, infertiliteye ve diğer pelvik organların disfonksiyonuna yol açabilir. Nedeni bilinmemektedir. Önemide tam olarak bilinmemektedir.
Endosalpingiosis – Tubal Ektopi uterus endometriyumu gibi, östrojen fallop tüplerinin dışındaki salpingoitik dokuların büyümesine ve çevredeki alanların potansiyel olarak kötüleşmesine neden olabilir. Yüksek östrojen seviyeleri, glandüler dokuların çoğalmasına neden olur ve özellikle önemli olarak siliyer epitel hücrelerinin (normalde fallop tüplerini kaplayan) sayısının ve aktivitesinin artmasına neden olur.
Ektopi – Ektopik Kavramları
Tıbbi terimdir.
Normalde bulunması gereken dokunun vücutta farklı bölgede veya organ içinde yer alması, buna mecbur kalması durumunu ifade eder.
Ektopi, genellikle embriyolojik gelişim sırasında (annen ve/veya anneannenin hatalarından kaynaklanarak senin etkilenmenden bahsediyorum) doku yerleşimi sırasında meydana gelen anormalliktir. Hücrelerin, dokunun kendini yanlış konumlandırmasıdır.
Örneğin;
** Serviks kanalı (yani rahim boynu kanalı) hücreleri normalde uterus (rahim) içinde yer alırken, servikal ektopi durumunda servikal dokunun, dış yüzeyine veya vajina iç yüzeyine yerleştiği görülür. Bu durum, servikal bezlerin hassasiyetine, bazı semptomlara neden olabilir.
** Ektopi ayrıca, gastrik ektopi olarak adlandırılan durumda mide dokusunun normalde bulunması gerekmeyen bölgede, genellikle özofagusun alt kısmında bulunması şeklinde de görülebilir.
** Sebase bez ektopisi, fox fordyce papilleri şeklinde de görülebilmektedir.
** Lipödem veya lipoödem şeklinde yağ dağılım bozukluğu
Ektopi, vücutta farklı bölgelerde farklı dokuların yer alması durumunu ifade ederken, ektopik gebelik terimi ise, döllenmiş yumurtanın uterus dışında, genellikle fallop tüplerinde veya nadiren diğer bölgelerde gelişmesi durumunu ifade eder.
Ektopi durumları genellikle semptomatik olmazlar, ancak bazı durumlarda semptomlara veya komplikasyonlara neden olabilirler. Ektopiye bağlı semptomlar, tedavi seçenekleri, durumun yerine, boyutuna, semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ektopi teşhisi – tedavisi için doktora danışmak önemlidir.
Bu lezyonların hem radyolojik hem de histolojik olarak salpingitis isthmica nodosa olarak bilinen lezyonlar olduğu da söylenmektedir.
Yaygın semptomlar
- Asemptomatik (aslında semptomlar vardır ama hastalar platonun mağara alegorisindedirler)
- Pelvik ağrı,
- Kısırlık,
- Adet düzensizlikleri ve
- Disparoni
- Kronik bel ağrısı2
- Karın içi yapışıklık, adezyonlar
Sıfır Hiç
Zero Akmayan
FinitoSızmayan
None Kaçmayan
” Vajinal Akıntı Sağlıktır
Ömrünüzü Uzatır
Sağlam Nesillerin Temelidir “
* Çocukluğu
* Gençliği
* Ergenliği
* Erişkinliği
* Gebelikleri
Yani Ömrü Boyunca Vajinal Akıntısı Olmuş Birisi Gerçek Jinekolojik Konforu Bilemez, Herkesi Akıntılı Bilir.
Komplikasyonlar:
- Kronik pelvik ağrı
- İnfertilite
- Yapışıklıklar (adezyonlar)
- Cinsel işlev bozukluğu
- Depresyon ve anksiyete
- PID
- Yumurtalık ve servikal tümörler ile ilişki
- Endometriozis vakalarında sık görülür (%40 birliktelik) ve pelvik enflamasyonu artırır
- Üreme çağında sıklıkla görülmekle beraber menopozal dönemdede görülen vakalar mevcuttur.
Tanı
- Pelvik muayene
- Ultrasonografi
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
- Laparoskopi (kesin tanı için)
- Biyopsi
Endosalpingiosis en sık histerektomi örneklerinin uterus serozasında bulundu. Ayrıca pelvik yan duvarların peritonunda, mesanede, uterosakral ligamanlarda, paravajinal boşlukta, pararektal boşlukta ve Douglas kesesinde de tespit edildi. Endosalpingiosis ayrıca geniş bağda kist, fimbriyal kist, mezosalpinks, omentum, plasenta ve pelvik lenflerde de tespit edildi.
Endosalpingiosis psammom body içerdiğinden yumurtalık tümörleri ile karışabilir.
Tedavi:
- İlaç Tedavisi:
- Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
- Hormon tedavisi (doğum kontrol hapları, progestinler, GnRH agonistleri)
- Cerrahi Tedavi:
- Lezyonların çıkarılması, yapışıklıkların açılması
- Histerektomi (ciddi vakalarda)
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
- Düzenli egzersiz
- Sağlıklı beslenme
- Stres yönetimi
- Destekleyici Tedaviler:
- Fizik tedavi
- Akupunktur
- Psikolojik destek ve danışmanlık
Muğla
Kadın
Doğum
Gizemli Sır: Asemptomatik Vajinal Akıntı Rahi̇m & Vaji̇nal Kanamalar Neden Beklemekle İyi̇leşmi̇yor ? Muğla Kürtaj Pillar Content Ayrıntılı Ultrason Rahim İltihabı Vajinal Akıntı Menopoz nedir? Gebelikte – Hamilelikte Kanama