Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu Fibromiyaljisi olan kişilerin ağrı, yorgunluk veya akıl sağlığı semptomları nedeniyle hastaneye yatma olasılığı daha yüksektir.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu
Fibromiyalji nedir?
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu Fibromiyalji, vücudunuzda ağrı , hassasiyete neden olan uzun süreli (kronik) sağlık durumudur. Kas-iskelet ağrılarına, yorgunluğa neden olur. Fibromiyaljili kişiler genellikle alevlenme denilen dönemlerde gelip giden semptomlar yaşarlar. Bazen fibromiyalji ile yaşamak yorucu – zorlayıcı olabilir. Kendini iyi hissetme ile aniden semptomlarda alevlenme arasındaki zirveler – vadiler bunaltıcı gelebilir. Doktorlar fibromiyaljiye neyin neden olduğunu bilmiyorlar, ancak araştırmalar belirli sağlık koşullarının, stresin, yaşamınızdaki diğer değişikliklerin fibromiyaljiyi tetikleyebileceğini buldu. Biyolojik ebeveynlerinizden birinde fibromiyalji varsa sizde de fibromiyalji gelişme olasılığı daha yüksek olabilir. Vücudunuzdaki herhangi yeni ağrı, özellikle kaslarınızda olmak üzere genellikle fibromiyaljinin ilk belirtisidir. .
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromunda kim etkilenir?
Herkes fibromiyalji geliştirebilir. Çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkiler. Kadınlarda, 40 yaşından büyük kişilere fibromiyalji teşhisi konma olasılığı daha yüksektir.
Fibromiyalji belirtileri nelerdir?
Fibromiyaljinin en yaygın iki belirtisi ağrı + yorgunluktur.
Fibromiyalji de şunları yaşayabilirsiniz:
- Kas ağrısı veya hassasiyeti
- Yorgunluk
- Yüz, çene ağrısı (temporomandibular eklem bozuklukları)
- Baş ağrısı, migren
- İshal, kabızlık dahil sindirim sorunları
- Mesane kontrolü sorunları (interstisyel sistit gibi mesane sorunları)
- Fibromiyalji, aşağıdakiler de dahil olmak üzere zihinsel, duygusal semptomlara neden olabilir:
- Hafıza sorunları ( bazen “beyin sisi” olarak adlandırılır, odaklanma veya dikkat güçlüğü, uyanık kalmada zorluk
- Anksiyete. Depresyon, Kaygı
- Uykusuzluk, diğer uyku bozuklukları.
Fibromiyaljinin diğer semptomları şunlardır:
- Uyku güçlüğü, dinlendirici olmayan uyku veya dinlenmiş hissetmeden uzun süre uyumak,
- Kuru gözler,
- Kızarıklık,
- Alt karın bölgesinde ağrı veya donuk ağrı
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu ne sebep olur?
Doktorlar fibromiyaljiye neyin sebep olduğunu net olarak bilmiyor. Çalışmalar, fibromiyaljisi olan biyolojik ebeveynler çocukları arasında bağlantı bulmuştur – bu, aileden geçtiği anlamına gelebilir. Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu olan kişiler genellikle ağrıya çoğu insandan daha duyarlıdır. Uzmanlar henüz doğrudan bağlantıyı bulamadılar, ancak beyninizdeki ağrı sinyallerini yayınlayan, vücudunuza alan nörotransmiterleri oluşturmaktan sorumlu genlerdeki genetik mutasyonların fibromiyaljiye neden olabileceğini düşünüyorlar.

Fibromiyalji risk faktörleri şunları içerir:
- Yaşınız: 40 yaşından büyük kişilerin fibromiyalji geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak çocuklar da dahil olmak üzere herkesi etkileyebilir.
- Cinsiyet: Kadın kişilerin fibromiyalji yaşama olasılığı iki kat daha fazladır.
- Kronik hastalıklar: Osteoartrit, depresyon, anksiyete bozuklukları, kronik sırt ağrısı, hassas bağırsak sendromu, Doğum hasarları, rahim deformiteleri ve hastalıkları yani jinekolojik hastalıklar gibi rahatsızlıkları olan kişiler fibromiyalji geliştirme olasılığı daha yüksektir.
- Enfeksiyonlar: Bazı insanlar, özellikle şiddetli semptomlar yaşarlarsa, enfeksiyon geçirdikten sonra fibromiyalji geliştirirler(kronik vajinal akıntı, kronik servisit, kronik PID). Geçmişteki hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebilir, semptomlarını kötüleştirebilir. Fibromiyalji ile olası bağlantıları olan enfeksiyonlar şunları içerir:
- Flu (nezle -gripler)
- Pnömoni – zatüre
- Epstein-Barr virüsü
- Salmonella – Shigella bakterilerinin neden olduğu gastrointestinal enfeksiyonlar
- Stres: Yaşadığınız stres miktarı testle ölçülemez, ancak çok fazla stres sağlığınızı etkileyebilir.
- Travmalar: Fiziksel veya duygusal travma veya ciddi yaralanma yaşayan kişilerde bazen fibromiyalji gelişir
Fibromiyalji risk faktörleri nelerdir?
Doktorlar fibromiyaljiye neyin neden olduğunu kesin olarak söyleyemese de, bazı sağlık koşulları, diğer sorunlar fibromiyalji gelişimi için risk faktörleridir.
Fibromiyalji alevlenmesini ne tetikler?
Yaşamınızdaki belirli olaylar veya değişiklikler Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu alevlenmesini tetikleyebilir. Herkes farklıdır, bazı insanlar için semptomları tetikleyen şey sizin için olmayabilir.
Genel olarak, stresinizi artıran herhangi şey alevlenmeyi tetikleyebilir, örneğin:
- İşiniz, mali durumunuz veya sosyal yaşamınızın neden olduğu duygusal stres.
- Günlük rutininizdeki değişiklikler.
- Diyetinizdeki değişiklikler veya yeterli besin alamamak,
- Hormon değişiklikleri.
- Yeterince uyumak veya uyuduğunuzda değişiklik yapmak.
- Hava veya sıcaklık değişiklikleri.
- Hastalanmak.
- Vajinal akıntı, rahim iltihabı,, her türlü jinekolojik rahatsızlık
- Yeni ilaçlara veya tedavilere başlamak veya her zamanki fibromiyalji tedavi rutininizdeki şeyi değiştirmek.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu hassas noktaları
Geçmişte, kişiye vücudundaki 18 spesifik noktadan en az 11’inde yaygın ağrı – hassasiyet varsa Fibromiyalji teşhisi konurdu.
Doktorlar ,bu noktaların üzerlerine sıkıca bastırarak kaçının acı verici olduğunu kontrol ederdi.
Ortak hassas noktalar veya tetik noktalar şunları içerir:
- Omuzların başlarının arkası,
- Üst göğüs,
- Dış dirsekler,
- Dizler
Fibromiyaljiniz varsa, muhtemelen en çok günlük yaşamınızı etkileyen semptomları düşünürsünüz.
- Sabah tutukluğu
- Hareket etmede zorluk
- Tokalaşma sarılma sırasında ağrı kaslarınızdaki ağrılı
- Kaslarınızdaki ağrılı düğümler(kulunçlar) genellikle miyofasyal tetik noktalardır.
Tetik noktalar, gergin iskelet kaslarında oluşan sert, düğümlü yumrulardır. Yalnızca lokalize ağrı üreten hassas noktalardan farklı olarak, tetik noktalar hem lokalize hem de yansıyan ağrı üretir. Yönlendirilen ağrı, sanki vücudunuzun farklı bölgesine fırlıyor veya yayılıyormuş gibi hissedilir. Tetik noktalar, fibromiyaljili kişilerde genel nüfusa göre çok daha yaygındır.
Miyofasyal ağrı sendromu adı verilen kronik yaygın ağrı durumu vardır. Kronik tetik nokta ağrısını içerir. Miyofasiyal ağrı sendromu, fibromiyalji ile bir arada bulunabilir.

** Occiput: Suboksipital kas yerleşimleri
** Mesane Meridyeni
** Trapezius: Üst sınırın orta noktası
** Safra Kesesi Meridyeni
** Supraspinatus: Skapula omurgasının medial sınırının üstünde
** Mesane Meridyeni
** Gluteal: Kalçaların üst dış kadranları
** Büyük trokanterik: Trokanterin arkasında
** Safra Kesesi Meridyeni
** Düşük servikal: C5-C7 intertransversiyel boşlukların ön tarafları
** Üçlü Isıtıcı Meridyeni (Çin tıbbında baskın)
İkinci kaburga: İkinci kostokondral bağlantılar
** Akciğer Meridyeni
** Lateral epikondil: Epikondillerin 2 cm distalinde
** Kalın Bağırsak Meridyeni
** Diz: Eklem çizgisinin proksimalindeki medial yağ yastığı
** Dalak Meridyeni
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu ağrısı
Ağrı, fibromiyaljinin ayırt edici semptomudur. Vücudunuzun etrafındaki çeşitli kaslarda, diğer yumuşak dokularda hissedeceksiniz.
Ağrı, hafif ağrıdan yoğun, neredeyse dayanılmaz rahatsızlığa kadar değişebilir.
Göğüs ağrısı
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu ağrısı göğsünüzde olduğunda, kalp krizi ağrısına benzer his verebilir.
Fibromiyaljide göğüs ağrısı, kaburgalarınızı göğüs kemiğinize bağlayan kıkırdakta ortalanır. Ağrı omuzlarınıza kollarınıza yayılabilir.
- Keskin
- Bıçak saplanır gibi
- Yanma hissi gibi
- Sanki nefes almakta zorlanıyormuşsunuz gibi olabilir.
Sırt ağrısı
Sırtınız, ağrı hissedeceğiniz en yaygın yerlerden biridir. Çoğu insan hayatlarının noktasında bel ağrısı çeker. Sırtınız ağrıyorsa, suçlunun fibromiyalji mi yoksa artrit veya kas çekilmesi gibi başka durum mu olduğu net olmayabilir.
Beyin sisi, yorgunluk gibi diğer semptomlar, neden olarak fibromiyaljiye işaret edebilir. Fibromiyalji, artritin kombinasyonuna sahip olmak da mümkündür.
Diğer fibromiyalji semptomlarınızı hafifletmek için aldığınız ilaçlar da sırt ağrısına yardımcı olabilir. Germe – güçlendirme egzersizleri, sırtınızın kaslarını, diğer yumuşak dokularını desteklemeye yardımcı olabilir.
Bacak ağrısı; Bacaklarınızın kaslarında, yumuşak dokularında Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu ağrısı hissedebilirsiniz.
Fibromiyaljinin neden olduğu bacak ağrısı, artritin sertliğine veya çekilen kasın ağrısına benzer hissedilebilir. Ağrı derin, yakıcı veya zonklayıcı olarak tanımlanabilir.
Bazen bacaklarda fibromiyalji uyuşma veya karıncalanma gibi hissedilir. Tüyler ürpertici duyguya sahip olabilirsiniz. Bacaklarınızı hareket ettirmek için kontrol edilemeyen dürtü, fibromiyalji ile örtüşebilen huzursuz bacak sendromunun belirtisidir.
Yorgunluk bazen bacaklarda da kendini gösterir. Uzuvlarınız sanki ağırlıklar tarafından tutulmuş gibi ağır hissedebilir.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu nasıl teşhis edilir?
Tecrübeli Hekim fibromiyaljiyi fizik muayene + sağlık geçmişinizin irdelenmesiyle hastalığınızı teşhis edecektir. Belirtilerinizi ve onları ilk ne zaman fark ettiğinizi sorarlar. Fibromiyaljiyi %100 teşhis edebilecek test yoktur. Teşhis genellikle ayırıcı tanı – tıbbi eleme süreci ile olmaktadır. Sağlayıcınız, birkaç durumu ilgili semptomlarla karşılaştırarak teşhis koyacaktır. Bu süreç nihai teşhisinize götürür. Doktorunuz, anemi veya tiroid bezinizle ilgili sorunlar gibi diğer yaygın yorgunluk nedenlerini ekarte etmek için kan testleri kullanabilir.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu ve otoimmünite
Romatoid Artrit, lupus gibi otoimmün hastalıklarda vücut yanlışlıkla kendi dokularını hedefler. Bağışıklık sistemi, normalde virüslere veya bakterilere saldırdığı şekilde eklemlere veya diğer sağlıklı dokulara saldırmak için otoantikor adı verilen proteinleri kullanır. Az sayıda otoantikor olması normaldir, ancak yüksek seviyeler otoimmün hastalığa işaret edebilir. Otoimmün hastalıklar, fibromiyalji, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü gibi bazı örtüşen semptomlara sahiptir.
Doktorunuz otoimmün hastalığınız veya fibromiyaljinizin olup olmadığını belirlemesi zor olabilir. Hatta her iki duruma aynı anda sahip olabilirsiniz.
Semptomlardaki örtüşme, Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromunun aynı zamanda otoimmün hastalık olabileceği teorisine yol açmıştır. Fibromiyalji geleneksel olarak iltihaba neden olmaz.
Enflamasyon, otoimmün hastalıkların yaygın semptomudur.
Kadınlarda Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu kadınlarda erkeklerde olduğundan iki kat daha yaygındır. Fibromiyalji vakalarının en az yüzde 80 ila 90’ının kadınlarda teşhis edildiği sonucuna varılmıştır. Yine de erkeklerde Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu tanısı eksik olabilir. Fibromiyalji semptomları genellikle kadın kişilerde erkeklere göre daha şiddetli olmuştur. Ağrılı regl dönemlerin de yaygındır. Ayrıca menopoza geçiş fibromiyaljiyi daha da kötüleştirebilir. İşin karmaşık yanı, menopoz ve fibromiyaljinin bazı semptomlarının neredeyse aynı görünmesidir.
Tedavi Yaklaşımları
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu nasıl tedavi edilir?
Her İnsanda İşe yarayan tek tedavi yoktur.
Doktorunuz semptomlarınızı hafifleten tedavilerin kombinasyonunu bulmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Doktorunuza, hangi semptomları yaşadığınızı ve ne zaman değiştiklerini (ne zaman düzeldikleri veya kötüleştikleri ) söyleyin.
İhtiyacınız olabilecek tedaviler şunları içerir:
- Ağrıyı gidermek için reçeteli ilaçlar.
- Esneme gibi egzersizler ile kuvvet antrenmanı.
- Uyku terapisi.
- Bilişsel davranışçı terapi.
- Stres yönetimi terapisi.
- Antidepresanlar.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu nasıl önleyebilirim?
Doktorlar fibromiyaljiye neyin neden olduğunu %100 bilmediğinden, onu %100 önleyemezsiniz.
- Genel sağlığınızı korumak, fibromiyalji semptomlarının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir:
- Stresi olabildiğince iyi yönetin.
- Diyet – egzersiz planı izleyin
- Yeterince uyuyun ve iyi uyku hijyeni uygulayın.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu varsa ne bekleyebilirim?
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu semptomlarını uzun süre, belki de hayatınızın geri kalanında idare etmeyi beklemelisiniz. Fibromiyaljisi olan bazı kişiler, kendileri için işe yarayan tedaviler bulduktan sonra daha hafif semptomlarla daha az alevlenme yaşarlar.
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu komplikasyonları nelerdir?
Fibromiyaljisi olan kişilerin ağrı, yorgunluk veya akıl sağlığı semptomları nedeniyle hastaneye yatma olasılığı daha yüksektir.
Ayrıca hafıza sorunları yaşamanız ve konsantre olmakta güçlük çekmeniz daha olasıdır.
Belirtilerinizde herhangi değişiklik fark ettiğiniz anda, özellikle bunların hafızanızı veya akıl sağlığınızı etkilediğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Ağrı, yorgunluk gibi yeni belirtiler yaşıyorsanız veya aşağıdakiler dahil olmak üzere ruh sağlığınızda değişiklikler yaşıyorsanız jinekolog doktora başvurun:
- Depresyon veya intihar düşünceleri.
- Baş ağrısı veya migren.
- Hafıza sorunları veya beyninizin “sisli” olduğunu hissediyorsunuz.
- Uyku sorunları.
Doktoruma hangi soruları sormalıyım?
- Fibromiyaljim veya başka rahatsızlığım var mı?
- Hangi testlere ihtiyacım olacak?
- Hangi tedaviler benim için en iyi sonucu verecek?
- Tedavilerimi ayarlamak için ne sıklıkla takip randevularına ihtiyacım olacak?
- Psikiyatri hekimine muayene olmalı mıyım?
- Aile üyelerimin Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına mı geliyor?
Muğla

Kadın

Geleceğiniz Sizin Elinizde
Fi̇bromi̇yalji̇ Sendromu
Gizemli Sır: Asemptomatik Vajinal Akıntı Rahi̇m & Vaji̇nal Kanamalar Neden Beklemekle İyi̇leşmi̇yor ? Muğla Kürtaj Pillar Content Ayrıntılı Ultrason Rahim İltihabı Vajinal Akıntı Menopoz nedir? Gebelikte – Hamilelikte Kanama
Tetkikler
hekimin kanaatinden
üstün değildir.
Kadın bedeninde
kronik enflamasyonun
en büyük kaynağı
vajinal akıntıdır.
Hastane Stresinden Uzaklık | ✓ |
Özel Etkileşim | ✓ |
Süre Sınırlamasız Muayene | ✓ |
Mahremiyet – Gizlilik | ✓ |
Hijyenik Ortam | ✓ |
Teknoloji Kullanımı | ✓ |
Konfor – Ferah Ortam | ✓ |
Online Randevu | ✓ |
3. Şahıslarla Temassızlık | ✓ |
Güven – Nezaket – Zarafet | ✓ |
Etik | ✓ |
Tecrübe | ✓ |
Profesyonel Destek | ✓ |
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı | ✓ |
Fethiye’den 45′ uzaklıkta | ✓ |
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta | ✓ |
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta | ✓ |
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta | ✓ |
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta | ✓ |
- Genital Hijyensizlik Genetik Hijyeni Bozar. 2023
- Herkes Hasta Olur; Herkes En İyi Hekim İster. 2022
- Kadın Hastaysa Evde Huzur Yoktur. 2020
- Jinekolojik Hastalık Başka Hastalığı Tetiklemiş İse Buna Yüksek Riskli Jinekolojik Hastalık Denir. 2020
- Kadın Hastalığını Kabul Etmiyorsa Evde Dirlik Yoktur.
- Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz. Gebelikte Mal - Mülk Feda Edilir.
- Kadın Hastaysa Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
- Gebelik Fizyolojik Dönem DEĞİLDİR. Gebelik Hastalık – Ölüm Riski Barındıran Olağanüstü Dönemdir. Tecrübeli , Öngörüsü Açık Hekime Teslimiyet Gerektirir. 2018
- Gebelik Hastalıkları, İhmal Edilmiş Jinekolojik Hastalıkların Komplikasyonudur.
- Gebelik Hastalıkları; Tanısı Konulmamış Jinekolojik Hastalıklardır. MB, 2016)
- Gebelikte Kazanılacak 1 Puan IQ, Bebeğinizi Başarı Sarmalında Üstlere Taşır.
- Enfeksiyonla Gezmeyi ''Sorun Görmeyen'' Gebeyi En Mükemmel Sağlık Sistemi Bile Koruyamaz.
- Rahim; Dayanan - Sabreden - Kolaylık Gösteren - Halden Anlayan Organ Değildir.
- Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır. MB, 2016
Bilgi | Değer |
---|---|
Ülke | Türkiye |
İl | Muğla |
İlk Yerleşim | MÖ 2. binyıl |
Koordinatlar | 36.838769862880554, 28.76508732000861 |
En Alçak Nokta | 0 m (0 ft) |
Zaman Dilimi | UTC+03.00 (TRS) |
Posta Kodu | 48XXX |
Alan Kodu | 252 |
ISO 3166 Kodu | TR-48 |
Plaka Kodu | 48 |
Bağlı Olan İlçeler:
Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula İlçesiRudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.
Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.



