Hava Yolculuğu/ Uçak ve Gebelik
Bu bilgi, hamileyseniz ve uçakla seyahat etmeyi düşünüyorsanız tam size göre. Bilgiler ;
- Kısa mesafeli (dört saatin altında),
- Orta ve uzun mesafeli (dört saatten fazla) uçuşlar için geçerlidir.
Bir uçuş ekibi üyesiyseniz veya işinizin bir parçası olarak sık sık uçuyorsanız, kendi durumunuzla ilgili olarak iş sağlığı departmanınızdan ek tavsiye almalısınız.
Anahtar noktalar:
- Hamilelik sırasında ara sıra hava yolculuğu, komplikasyonsuz bir hamilelik geçirdiğiniz sürece sizin veya bebeğiniz için zararlı değildir.
- Uzun uçuşlar kan pıhtısı geliştirme şansınızı artırabilir. Bunun olma olasılığını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var.
- Herhangi bir acil bakıma ihtiyaç duymanız durumunda gideceğiniz yerde bulunan sağlık tesislerini kontrol etmeniz önemlidir.
- Sıfır riskli bir seyahat yöntemi değildir.
Uçmak bana veya bebeğime zarar verir mi?
Hamileliğiniz basitse, uçmak sizin veya bebeğiniz için zararlı değildir:
- Normal bir hamileliğiniz varsa ve sağlıklıysanız, hava basıncındaki değişikliklerin ve/veya nemdeki düşüşün size veya bebeğinize zararlı bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Fakat su kesenizde bulunan ve tespit edilmesi imkansız bir nokta hava basıncı nedeniyle yırtılıp doğumu tetikleyebilir.
- Uçmanın düşüğe, erken doğuma ya da sularınızın kırılmasına neden olacağına dair hiçbir kanıt yoktur denmektedir ama uçakta doğum vakaları da sıfır değildir.
- Uçan herkes radyasyonda hafif bir artışa maruz kalır. Ara sıra uçuşların sizin veya bebeğiniz için bir risk oluşturduğu düşünülmemektedir. Fakat irtifa artıkça kozmik radyasyona maruziyet artmaktadır ve bu embriyo veya fetusa fazla gelmiş olabilir!, garanti yoktur.
Hamilelikte uçmak için en güvenli zaman ne zaman?
Hamileyken uçmak için en güvenli zaman:
- 34 haftadan önce, eğer bir bebek taşıyorsanız.
- 34 haftalık hamilelikten itibaren herhangi bir zamanda doğum yapabilirsiniz, bu nedenle birçok kadın bu süreden sonra uçmamayı tercih eder.
- 32 haftadan önce, komplike olmayan bir ikiz gebelik taşıyorsanız.
Çoğu obstetrik acil durumun birinci ve üçüncü trimesterde gerçekleştiğini bilmek önemlidir. - Çoğu havayolu, 34 haftadan sonra kadınların uçmasına izin vermez. Uçmadan önce havayolunuzla görüşmeniz önemlidir.
Hava yoluyla seyahat edersem sorun yaşama riskim artar mı?
Bazı hamile kadınlar uçuş sırasında rahatsızlık hissedebilir.
- Sıvı tutulması nedeniyle bacaklarınızın şişmesi (ödem)
- burun tıkanıklığı/kulaklarınızla ilgili problemler – hamilelik sırasında burnunuzun tıkanması daha olasıdır ve bununla birlikte uçaktaki hava basıncındaki değişiklikler de kulaklarınızda problem yaşamanıza neden olabilir
- hamilelik hastalığı – uçuş sırasında taşıt tutması yaşarsanız, hastalığınızı daha da kötüleştirebilir.
- Derin ven trombozu (DVT)
- DVT, bacağınızda veya pelvisinizde oluşan bir kan pıhtısıdır.
- Akciğerlerinize giderse (pulmoner emboli) yaşamı tehdit edebilir.
- Hamileyken ve bebeğinizin doğumundan sonraki altı haftaya kadar, hamile olmayan kadınlara kıyasla DVT geliştirme riskiniz daha yüksektir.
- Uzun süre oturmaktan dolayı uçarken DVT geliştirme riski artar.
- DVT riski, uçuşun uzunluğu ile artar.
- Daha önceki DVT gibi ek risk faktörlerine sahipseniz veya fazla kiloluysanız da riskiniz artar.
- DVT riskini azaltmak için ne yapabilirim?
- Kısa mesafeli bir uçuş yapıyorsanız (dört saatten az), herhangi bir özel önlem almanız gerekmeyebilir.
- Ebeniz veya doktorunuz size venöz tromboz için bireysel bir risk değerlendirmesi vermeli ve kendi durumunuz için tavsiye vermelidir.
- Orta veya uzun mesafeli bir uçuşta (dört saatten fazla) DVT riskini en aza indirmek için şunları yapmalısınız:
- bol giysiler ve rahat ayakkabılar giyin
- koridorda oturmaya çalışın ve uçakta düzenli yürüyüşler yapın
- her 30 dakikada bir koltuk içi egzersizleri yapın – havayolu size bunlar hakkında bilgi vermelidir
- uçuşunuz boyunca düzenli aralıklarla bir bardak su için
- alkol veya kafein içeren içecekleri içmeyin (kahve, gazlı içecekler)
- Kademeli elastik kompresyon çorapları giyin – standart uçuş çoraplarından farklı oldukları için ebenizin veya doktorunuzun sizin için doğru beden ve türü sağlaması gerekecektir.
- DVT için başka risk faktörleriniz varsa, uçuşunuzun uzunluğuna bakılmaksızın heparin enjeksiyonu yaptırmanız önerilebilir. Bunlar kanınızı inceltir ve bir DVT’yi önlemeye yardımcı olur. Uçuş gününde ve sonrasında birkaç gün boyunca her gün bir heparin enjeksiyonu yapılmalıdır. Güvenlik nedeniyle, bu enjeksiyonları uçağa taşıyabilmeniz için doktorunuzdan bir mektuba ihtiyacınız olacaktır.
- Düşük doz aspirin DVT riskini azaltmıyor gibi görünmektedir ancak başka bir nedenle reçete edilmişse almaya devam etmelisiniz.
- Kısa mesafeli bir uçuş yapıyorsanız (dört saatten az), herhangi bir özel önlem almanız gerekmeyebilir.
Uçmamamın tavsiye edilebileceği durumlar var mı?
Tıbbi bir durum veya sağlık sorunu hamileliğinizi zorlaştırabilir ve sizi ve bebeğinizi riske atabilir. Bu nedenle, aşağıdakilerden herhangi biri geçerliyse, uçmamanız tavsiye edilebilir:
- Doğum tarihinizden önce doğum yapma riskiniz yüksekse.
- Şiddetli aneminiz varsa. Bu, kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin seviyesinin normalden düşük olduğu zamandır. Kırmızı kan hücreleri, vücudunuzda oksijen taşıyan demir açısından zengin pigment hemoglobini içerir.
- Orak hücre hastalığı (kırmızı kan hücrelerini etkileyen bir durum) var ve yakın zamanda bir orak krizi geçirdiyseniz
- Son zamanlarda önemli vajinal kanamanız olduysa.
- Akciğerlerinizi veya kalbinizi etkileyen ve nefes almanızı çok zorlaştıran ciddi bir durumunuz varsa.
- Herhangi bir sağlık sorununu veya hamilelik komplikasyonlarını uçağa binmeden önce ebeniz veya doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
- Düşük veya ektopik gebelik olasılığınız yüksekse, uçmadan önce güvence için ultrason taraması isteyin.










Seyahat ederken eve dönüşünüzü geciktirebilecek beklenmedik şeylerin olabileceğini unutmayın. Bazı havayolları, bir kemiğiniz kırıldıysa, orta kulağınız veya sinüs enfeksiyonunuz varsa veya yakın zamanda karnınıza apandisinizin alınması gibi bağırsağınızı ilgilendiren bir ameliyat geçirdiyseniz uçmanıza izin vermeyebilir.
Uçmaya karar vermek
Uçup uçmayacağınıza karar vermenize yardımcı olması için kendi tıbbi geçmişinizi ve sahip olabileceğiniz artan riskleri düşünün. Aşağıdaki sorular da karar vermenize yardımcı olabilir:
- Neden bu saatte uçmak istiyorsun?
- Uçuşunuz gerekli mi?
- Uçuşunuz ne kadar sürüyor?
- Bu, tıbbi sorun riskinizi artırır mı?
- Seyahat ederken ve döndüğünüzde kaç haftalık hamile olacaksınız?
- Doğuma girme şansınız hamilelikte ne kadar ileriyse o kadar yüksektir.
- Ayrıca, uçsanız da uçmasanız da, düşük yapmanın hamileliğin ilk üç ayında yaygın (beşte biri) olduğunu hatırlamak da önemlidir.
- Hamileliğinizle ilgili beklenmedik bir komplikasyon olması durumunda varış noktanızdaki tıbbi tesisler nelerdir?
- Seyahat ettiğiniz ülke için gerekli tüm aşıları ve/veya ilaçları aldınız mı? Bunların hamileliğinizi nasıl etkilediği konusunda doktorunuza danıştınız mı?
- Seyahat sigortanız hamileliği ve/veya beklenmedik bir şekilde doğum yaparsanız yeni doğan bebeğinizin bakımını kapsıyor mu? Havayolları ve seyahat sigortası poliçeleri arasında büyük farklılıklar vardır, bu nedenle uçmaya karar vermeden önce kontrol etmeye değer.
- Ebenizle seyahat planlarınızı tartıştınız ve orta veya uzun mesafeli bir uçuş yapmayı düşündüğünüzü bildirdiniz mi?
- 28 haftanın üzerinde hamileyseniz, havayolu şirketi ebenizden veya doktorunuzdan bebeğinizin doğumunun ne zaman olacağını belirten ve sağlığınızın iyi olduğunu, basit bir hamilelik geçirdiğinizi ve yüksek risk altında olmadığınızı onaylayan bir mektup almanızı isteyebilir. .
- Doğum tarihinizi ve uçmaya uygun olduğunuzu onaylamak için gereken herhangi bir belge. Bazı havayollarının hamileliğin herhangi bir aşamasında doldurulması gereken kendi formları/belgeleri vardır. Emin değilseniz havayolunuzla iletişime geçin.
Bir güvenlik tarayıcısından geçmem gerekecek mi?
Uçmadan önce normal güvenlik kontrollerinden geçmeniz gerekecek. Bu sizin veya bebeğiniz için bir risk olarak kabul edilmez.
Emniyet kemeri takabilir miyim?
Emniyet kemeri takmalısınız. Emniyet kemerinizin kayışının uyluklarınızın üst kısmından ve ardından yumruğunuzun altından makul ölçüde sıkı bir şekilde bağlandığından emin olmalısınız. Emniyet kemeri uzatmasına ihtiyacınız olup olmadığını kabin ekibine sorun.
Uçakta doğuma girersem ne olur?
Herhangi bir hamile kadının erken doğum yapma veya sularının erken kırılması için küçük bir şans vardır. Bir uçuşta bu başınıza gelirse, diğer yolcuların veya mürettebat üyelerinin güvenli bir şekilde doğum yapmanıza yardımcı olmak için eğitileceklerinin ve deneyimli olacaklarının garantisi yoktur. Sonuç olarak, pilot sizin için yardım almak için uçuşu yönlendirmek zorunda kalabilir.
Duygusal destek
Hamileyken uçmak stresli olabilir. Herhangi bir şekilde endişeli veya endişeli hissediyorsanız, lütfen sorularınızı yanıtlayabilecek ve destek almanıza yardımcı olabilecek sağlık ekibinizle konuşun. Destek; sağlık profesyonellerinden, gönüllü kuruluşlardan veya diğer hizmetlerden gelebilir.


Kadın bedeninde kronik enflamasyonun en büyük kaynağı vajinal akıntıdır.

Tetkikler hekimin kanaatinden üstün değildir
Hastane Stresinden Uzaklık |
✓ |
Özel Etkileşim |
✓ |
Süre Sınırlamasız Muayene |
✓ |
Mahremiyet – Gizlilik |
✓ |
Hijyenik Ortam |
✓ |
Teknoloji Kullanımı |
✓ |
Konfor – Ferah Ortam |
✓ |
Online Randevu |
✓ |
3. Şahıslarla Temassızlık |
✓ |
Güven – Nezaket – Zarafet |
✓ |
Etik |
✓ |
Tecrübe |
✓ |
Profesyonel Destek |
✓ |
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı |
✓ |
Fethiye’den 45′ uzaklıkta |
✓ |
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta |
✓ |
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta |
✓ |
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta |
✓ |
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta |
✓ |
