WhatsApp Search
Mesut Bayraktar - Muğla Kadın Doğum beyaz logo
Kadın Hastalığını Yok Saymak, İnkar Etmek Sadece Size Zarar Vermez !
Sizi Hasta Eden Durum; Atfetmediğin, Konduramadığın Jinekolojik Hastalık Olabilir. Çözümü Bahaneler Engeller.
Yüzmek, plaja gitmek, kaplıcaları ziyaret etmek ve hatta rahatlatıcı bir banyo yapmak gibi suyla ilgili aktiviteler söz konusu olduğunda kadınların su kaynaklı hastalıklar konusunda endişeleri olabilir. Ancak doğru hijyen uygulamalarıyla bu tür hastalıklara yakalanma riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini unutmamak önemlidir. Vücudun temiz su ve sabunla düzenli olarak yıkanması ve yıkanması, cilt yüzeyindeki bakteri ve diğer mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olur. Ayrıca temiz havlu kullandığınızdan emin olmak ve mayo veya saç fırçası gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmak, olası enfeksiyonların yayılmasını daha da önleyebilir. Bu nedenle hanımlar, suyla ilgili hastalıklarla ilgili endişelerinizin sudaki maceralarınızı gölgelemesine izin vermeyin. Biraz ekstra özen ve hijyene dikkat ederek kendinizi koruyabileceğinizi bilerek yüzmenin, plaj gezilerinin ve canlandırıcı banyoların keyfini çıkarın. Su sıçratın ve gönül rahatlığıyla suyun harikalarının tadını çıkarın!

Kadınlarda Suyla Bulaşan Hastalıklar – Deniz & Havuz

Su hastalıklar, insanların yüzdükleri yüzme havuzları, jakuziler, spa, okyanuslar, göller, nehirler, çaylar, dereler mikroplarla kirlenmişse görülmektedir
Logo tasarımında kadın genital sistemi sembolü olan uterus ortada yer almaktadır. Uterus sembolünün kırmızı renkte olması, önemli olduğuna yönelik vurgu yapmak için tercih edilmiştir.

Rahim içinin, rahim kanalının dış ortamla bağlantısı, beyaz zeminle entegre olması, çevremizin, kendimizin, ailemizin temizlik + hijyenik durumunun rahimimize de etki ettiğini vurgulamak içindir.

İki adet elin avuç içinde olması, avuçlarda kadın genital sisteminin yer alması, jinekolojiye olan ilgi - alakayı, geleceğimizi etkileyen faktörleri temsil eder. Aynı zamanda tasarım, sonraki nesillerin kaderini, sağlığını - kendi sağlığımızı belirleme gücünün bizde olduğunu vurgular.

Tasarım, jinekolojik sistemin önemli rol oynadığına dikkat çekmektedir.
Geleceğiniz Sizin Elinizde; Muğla Kadın Doğum Jinekolog Operatör Doktor Mesut Bayraktar Özel Muayenehanesi

Yüzme Deni̇z Havuz Kaplıca Küvet Banyo Yani̇ Suyla Bulaşan Hastalıklar

Suyla Bulaşan hastalıklarda En yaygın semptomlar


Yüzme ile ilgili hastalıkların sebep olduğu en yaygın semptomlar

  • İshal,
  • Deri döküntüleri,
  • Kulak ağrısı,
  • Öksürük, tıkanıklık, göz ağrısı
  • Vajinal akıntı, bel ağrısı, adet sancısı, vulvar kaşıntı, vajinal kanamadır.

Yüzme Deniz Havuz Jakuzi Banyo Küvet İle İlgili hastalıklar nasıl yayılır?


Mikroplarla kirlenmiş suları yutarsanız, suyla temas ederseniz, su buharu – buğu, aerosolleri solursanız yüzme ile ilgili hastalıklara yakalanabilirsiniz. Ayrıca suda bulunan, sudan buharlaşarak havada gaza dönüşen kimyasallarla temas ederek de alabilirsiniz.

İshal, yüzme ile ilgili en yaygın hastalıktır. Halihazırda ishal olan kişiler, dinlenme suyuna girdiklerinde hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. İnsanların herhangi zamanda vücutlarında tipik, yaklaşık 0,14 gram = 140 miligram dışkı bulunur (ortalama bir kum tanesi yaklaşık 50 mikrogram ağırlığında olduğundan; 2000 – 2500 kum tanesi kadar dışkı) bulunur.
  • İshal olan kişi suya girdiğinde, vücudundaki o küçük miktardaki dışkı, etrafındaki suya karışabilir, suyu mikroplarla kirletebilir.
  • Kirlenmiş suyu başka biri yutarsa, enfekte olabilir.

Deri, kulak, solunum, göz ve jinekolojik enfeksiyonlar (vajinal akıntı, servisit, salpenjit, rahim iltihabı – PID) gibi yüzmeyle ilgili diğer hastalıklara suda – toprakta doğal yaşayan mikroplar sebep olabilir. Havuzlarda, jakuzilerde, su oyun alanlarında mikropları öldürmek için kullanılan kimyasallar (klor , brom) doğru seviyede tutulmazsa mikroplar çoğalarak yüzücüleri hasta edebilir.

Ortalama 1 kum tanesi 50 mikrogramdır.

Kadınlarda Suyla Bulaşan Hastalıklar - Deniz & Havuz
Ortalama 1 kum tanesi 50 mikrogramdır.

Suyla Bulaşan Hastalıklarda En çok kim risk altındadır?

Çocuklar, hamile kadınlar , kadınlar, genç kızlar, sağlık sorunları olan, vücudunun mikroplar – hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltan ilaçlar kullanan kişiler – örneğin kanser, organ nakli, HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler , jinekolojik doğum hasarı olanlar, tekrarlayan jinekolojik enfeksiyonu olanlar, kronik vajinal akıntısı olanlar yüzme için en fazla risk altındadır.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, Diyabetikler, Kadınlar, Hamileler & Çocuklar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kadınlar, yüzme gibi eğlence amaçlı su aktivitelerine katılmadan önce jinekoloji uzmanlarına danışmalıdır.

Yüzücüler kendilerini & başkalarını yüzmeyle İlgili hastalıklardan nasıl koruyabilir?

Yüzmeyle ilgili hastalıkların yayılmasını önlemenin en iyi yolu, her şeyden önce mikropları sudan uzak tutmaktır. Siz, çocuğunuz son iki hafta içinde ishal olduysa, vajinal akıntınız gelişti, vajinal akıntı miktarı arttıysa sudan uzak durmanız gerektiği anlamına gelir.
  • Kendinizi yüzmeyle ilgili en yaygın hastalıklardan korumak için:
  • Yüzerken suyu ağzınızdan uzak tutun
  • Yüzdükten sonra kulaklarınızı kurulayın
  • Vajinal akıntınız varsa suya girmeyin, tedavi olduktan sonra yüzebilirsiniz.
  • Doğum hasarı varsa, vajinaya hava kaçıracak hasar varsa, vajina genişlemiş vajina ise tedavi olduktan sonra yüzebilirsiniz.
  • Kalabalık insan popülasyonunun olduğu sulara girmeyin. Plajda, kıyı içerisinde 1000 kişi varsa, minimum 1000x(2000 – 2500) kum tanesi kadar dışkı suda çözünmüş demektir.

Yüzmeyle İlgili hastalıkların yayılmasını durdurmak İçin dezenfeksiyon niçin önemlidir?


Klor , brom, pH ile dezenfeksiyon, havuzlarda, jakuzilerde/SPA’larda, su oyun alanlarında yüzmeyle ilgili hastalıklara sebep olan mikroplara karşı ilk savunmadır. Önerilen seviyelerde, klor, brom sudaki mikropların çoğunu dakikalar içinde öldürebilir (Kripto gibi bazı mantar türevi mikroplar uygun şekilde arıtılmış suda günlerce yaşayabilir).

pH tüm su türlerinde 7,2 – 7,8 olmalıdır.

Yüzücüler yeterli miktarda;

Serbest klor
  • Havuzlarda/su oyun alanlarında milyonda 1–3 ppm
  • Jakuzilerde/spalarda 3–10 ppm
Brom
  • Havuzlarda/su oyun alanlarında 3–8 ppm
  • Suda 4–8 ppm olup olmadığını kontrol edilmelidir.

Yüzme İle İlgili hastalıklarda en sık görülen mikroplar nelerdir?

En sık bildirilen hastalıklar şunlardır:

  • Akut gastrointestinal hastalık (ishal, kusma )
  • Cilt hastalıkları (döküntü )
  • Akut solunum yolu hastalığı (öksürük, tıkanıklık )
  • Kulak & göz enfeksiyonları
  • Jinekolojik enfeksiyonlar (vajinal akıntı, servisit, salpenjit, rahim iltihabı – PID)

Kriptosporidium (Kripto)


Mikrop (mantar) insanların dışkısında bulunur. Klor dezenfeksiyonuna karşı oldukça dirençlidir. Havuzda on güne kadar hayatta kalabilir. Kirlenmiş suyu yutmak, insanlara sıklıkla bulaşma şeklidir. Kripto’nun yayılmasını durdurmak için ishali olan kişiler yüzmeye gitmemelidir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde genellikle etkilenmektedir.

Kritosproridium yaşam döngüsü

Kadınlarda Suyla Bulaşan Hastalıklar - Deniz & Havuz
Kritosproridium yaşam döngüsü

Shigella


Shigella bakterisi, genellikle kanlı , şiddetli ishale yani dizanteri yapar. İshalli enfekte kişi plajlar, yetersiz dezenfekte edilmiş havuzlar gibi alanlarda yüzerse, oynarsa yayılabilir. Yüzme alanlarının yakınında sabunlu el yıkama istasyonlarının olması suyun kirlenmesini önlemeye yardımcı olur. Kreşler su oyun alanları bu enfekte kişilere uygun değildir.

Eshericia coli O157:H7 ( Koli Basili , Hemorajik Kolit)


İnsanlar yüzerken göl suyunu yutarak E. coli bakteri enfeksiyonu kapıyorlar. Semptomlar Shigella’ya benzer; şiddetli ishal, kanlı dışkı içerir. Bu enfeksiyon ayrıca yaşamı tehdit edebilir, böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir. Yeterince dezenfekte edilmemiş havuzlarda, kirli plajlarda yüzmek, potansiyel enfeksiyon kaynaklarıdır.


Vajinanın Kurtlanması

Geçmeyen

vajinal kaşıntı – Vajinal akıntının sebebi vajeni rezervuar yapmış kıl kurdu olabilir.

Jakuzi Döküntüsü – Pseudomonas dermatit / Folikülit


Hastane ortamında, yoğun bakım ünitelerinde Pseudomonas aeruginosa yaygın nozokomiyal enfeksiyon kaynağıdır. Rekreasyonel (boş zamanları değerlendirme amaçlı) yüzme ile ilişkilendirildiğinde, genellikle ‘sıcak küvet foliküliti‘ şeklinde adlandırılan deri döküntüsünün kaynağıdır. Deri döküntüsü sıklıkla su çiçeği görünümünü alır. Jakuzi, kaplıca, su parkları gibi kirli su kaynaklarında bakteriye maruz kalan sağlıklı kişilerde semptomlar gelişebilir.

Jakuzi Döküntüsü, dermatit, ciltte kaşıntılı, inişli çıkışlı kızarıklık yapan enfeksiyondur. Döküntü genellikle bakımsız jakuzilerde, kaplıcalarda yüzdükten sonraki günlerde ortaya çıkar, ancak kirli havuz – gölde yüzerek de yayılabilir. Jakuzilerin, havuzların uygun şekilde bakımı, kızarıklığa sebep olan mikrobu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Vibrio – Kolera


Vibrio, vibriosis adı verilen enfeksiyona yol açabilen bakterilerdir. Vibrio, tuzlu suda doğal bulunur ve kanalizasyonun karıştığı kıyı sularında yaygındır. Kanalizasyona tabi kıyı sularından çiğ – az pişmiş deniz ürünleri tüketirseniz de kolera riski altında olabilirsiniz.

Çiğ – az pişmiş kabuklu deniz ürünleri (istiridye, istiridye, midye, ıstakoz, yengeç gibi) yedikten sonra yara, yaralı deriyi deniz suyuna maruz bırakarak hastalanabilirsiniz. Vibrio enfeksiyonu yaz aylarında daha sık görülür.

Kolera; Vibrio Kolera bakterisinden kaynaklanır, şiddetli ishale neden olan bağırsak enfeksiyonudur. Kolerayla, enfekte kişinin dışkı atığıyla temas eden yiyecek, temas etmiş suyu suyu içerek yayılabilir, salgınlara sebep olabilir.

Temizliği şüpheli suda besin yıkamak, giysi yıkamak ve hatta içmek - yüzmek;kısa dönemde güçlü flora nedeniyle tolere edilebilir ama östrojen seviyesinin azalması yani menopozla birlikte tüm fatura hastalıklar önünüze çıkacaktır.

Kadınlarda Suyla Bulaşan Hastalıklar - Deniz & Havuz
Temizliği şüpheli suda besin yıkamak, giysi yıkamak ve hatta içmek – yüzmek;kısa dönemde güçlü flora nedeniyle tolere edilebilir ama östrojen seviyesinin azalması yani menopozla birlikte tüm fatura hastalıklar önünüze çıkacaktır.
Kolerayı Önleme
  • Şişelenmiş su için, içmek için suyu kaynatın. Kaynatılmadıkça, klor, iyotla işlenmedikçe musluk suyundan kaçının.
  • Sadece tamamen pişmiş yiyecekleri, (özellikle balık, kabuklu deniz hayvanlarını) yiyin.
  • Sadece pişmiş meyve sebzeleri yiyin, kendi soyduğunuz ürünleri tüketin.
  • Salata yemekten kaçının.
  • Sokak satıcılarından, restoranlardan temiz görünmeyen yiyecek içecekleri de yemekten kaçınmalısınız.
  • Çiğ deniz ürünlerine dokunduktan sonra ellerinizi sabun, ılık suyla iyice yıkayın. Çiğ kabuklu deniz hayvanlarına dokunurken eldiven kullanın.
  • Kabuklu deniz hayvanlarını kabukta hazırlarken aşağıdaki önlemleri alın:
    • Kabuklar açılıncaya kadar kaynatın, beş dakika daha pişirmeye devam edin veya
    • Kabuklar açılana kadar buğulayın, dokuz dakika daha pişirmeye devam edin.
    • Parçalanmış istiridyeleri en az üç dakika kaynatın veya 190 C derecede en az 10 dakika yağda kızartın.
    • Pişirme sırasında açılmayan kabukluları atın.
    • Çiğ deniz ürünlerini, sularını diğer yiyeceklerden uzak tutun.
    • Pişmiş kabuklu deniz hayvanlarını hemen yiyin, artıkları hemen soğutun.
    • Açık yaraları, hasarkı cildinizi tuzlu su, acı su, kabuklu deniz ürünleriyle temastan koruyun.
Le Petit Journal'da (1912) Koleranın Getirdiği Ölüm Çizimi.

Kadınlarda Suyla Bulaşan Hastalıklar - Deniz & Havuz
Le Petit Journal’da (1912) Koleranın Getirdiği Ölüm Çizimi.
Kolera Belirtileri

Enfekte olduysanız, 6 saat – 72 saat içinde aşağıdaki belirtileri yaşamaya başlayabilirsiniz;

  • İshal
  • Karın , bacak krampları
  • Mide bulantısı
  • Kusma, dehidrasyon
  • Ateş
  • Yara kırmızı, şişmiş görünecek
Kolera Teşhis – tedavi

Doktorlar dışkıda, yaralarda, kanda Vibrio testi yapabilir. Sulu ishaliniz varsa, son zamanlarda, özellikle çiğ – az pişmiş deniz ürünleri yediyseniz, deniz suyuna maruz kaldıktan sonra, yara – kulak enfeksiyonu meydana geldiyse, doktor enfeksiyonuzu kontrol etmelidir.

Tedavi edilmeyen kolera ölümcül olabilir.



Kronik vajinal akıntıdan

kurtulmak için, denize & hamam gitmek

sizi İyileştirmeyeceği gibi

çevrenizde bulunanların sağlığını hiçe saymaktır.

Tifo & Paratifo

Tifo, Salmonella Typhi bakterisinin neden olduğu hayatı tehdit eden hastalıktır.

Paratifo ise Salmonella Paratyphi bakterisinin neden olduğu hayatı tehdit eden hastalıktır.

Tifo ateşi, paratifoid ateşi, dünyanın su, gıdanın güvensiz olabileceği, sanitasyonun zayıf olduğu bölgelerinde yaygındır.

Bu hastalıklar, yiyecek – suyun kanalizasyon kontaminasyonu yoluyla, kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Halihazırda hasta olan, iyileşen ancak dışkılarında bakteri bulaştıran kişiler, Salmonella Typhi veya Salmonella Paratyphi’yi yayabilir.

Aşağıdaki durumlarda tifo ateşi, paratifo ateşi alabilirsiniz
  • Kakasıyla Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi bulaştıran, tuvalete gittikten sonra ellerini iyice yıkamayan kişinin dokunduğu yiyecek içeceği yiyorsanız, içiyorsanız.
  • Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphiyle kirlenmiş kanalizasyon; içtiğiniz suya karışırsa.
  • Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphiyle kirlenmiş kanalizasyon, çiğ yediğiniz yiyecekleri durulamak için kullanılan suya karışırsa.

Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi sadece insanlarda yaşar. Salmonella Typhi – Salmonella Paratyphiyle kontamine olmuş yiyecek – içecek tüketirseniz, bakteriler çoğalabilir, kan dolaşımıza yayılarak tifo, paratifoid ateşe neden olabilir.

Tifo ateşinin en yaygın semptomları şunlardır:
  • Ateş
  • Zayıflık
  • Karın ağrısı
  • Baş ağrısı
  • İshal, kabızlık
  • Öksürük
  • İştah kaybı
  • Muhtemelen düz, pembe renkli lekelerden oluşan döküntü
Hastalık İlerlerse, aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi semptomlara yol açabilir:
  • Aşırı yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz kalp atışı
  • Kanlı kusma, kanlı dışkı
  • Koyu, katran benzeri dışkı
  • Şiddetli karın ağrısı, karında sertlik
  • Bilinç kaybı, diğer nörolojik belirtiler
  • Şok

Yüzücü Kaşıntısı – Serkaryal Dermatit


Yüzücü kaşıntısı, serkaryal dermatit şeklinde adlandırılan yüzücü kaşıntısı, bazı kuşları, memelileri enfekte eden belirli parazitlere karşı alerjik reaksiyonun neden olduğu deri döküntüsü ortaya çıkar. Bu mikroskobik parazitler ((helmintler içerisinde trematodlar (şistozomiyazis, paragonimiyazis fasiyoliyazis), sestodlar (sparganozis, sistiserkozis, ekinokokkozis) nematodlar (larva migrans, onkoserkiyazis, filaryazis, gnatostomiyazis, loaliyaz, drakunkuliyaz, strongiloidiyaz trişinozis) bulunur), enfekte salyangozlardan tatlı, tuzlu suya (göller, göletler okyanuslar gibi) salınır. Parazitin tercih ettiği konakçı belirli kuş, memeli olsa da, parazit yüzücüyle temas ederse, deriye girerek alerjik reaksiyona, kızarıklığa neden olur. Yüzücü kaşıntısı dünyanın her yerinde bulunur, yaz aylarında daha sık görülür. Çoğu yüzücü kaşıntısı vakası tıbbi müdahale gerektirmez. Yüzücü kaşıntısı sorunu olduğu bilinen, salyangozların yaygın bulunduğu yerlerde yüzmeyerek, sudan çıktıktan hemen sonra duş alarak, havluyla kurulanarak riskinizi azaltın.

Trematodlar & kuşlar
Trematodlar & kuşlar
Serkaryal dermatit, serkaryal penetrasyon bölgelerinde kaşıntılı, kırmızı, makülopapüler döküntü (düz - kabarık lezyonlar) ortaya çıkabilir.
Serkaryal dermatit, serkaryal penetrasyon bölgelerinde kaşıntılı, kırmızı, makülopapüler döküntü (düz – kabarık lezyonlar) ortaya çıkabilir.

şistozomiazis


Bilarziasis , salyangoz ateşi yaptığı bilinen organizma trematod enfeksiyonudur. Kuzey Amerika’daki en yaygın belirti, salyangozların bol olduğu göllerde göletlerde yıkanan kişiler arasında yaygın olan, genellikle ‘yüzücü kaşıntısı‘ şeklinde adlandırılan dermatit şeklidir.

  • Kuzey Amerika şistozomları insanlarda olgunlaşmaz, hastalık hafiftir, kendi kendini sınırlar.
  • Dünyanın diğer bölgelerinde, şistomiyaz, salyangoz tarafından suya salınan cercariae (larva formu), kişi çalışırken, yüzerken, suda yürürken insan derisine nüfuz ettiğinde oluşur. Cercariae daha sonra kan dolaşımına girer, akciğerdeki kan damarlarına taşınır, karaciğere – karın boşluğunun damarlarına göç eder. Erken semptomlar ishal, karın ağrısı, büyümüş karaciğeri içerir, sonunda karaciğer fonksiyonlarında azalmaya, muhtemelen kolorektal kansere yol açar.

Türkiye’de bu hastalığa yalnızca Mardin’in Nusaybin ilçesinde, akarsuların kıyısındaki bazı köylerde rastlanmıştır.

Caput medusae, periportal fibrozisin neden olduğu portal hipertansiyonun sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Caput medusae, periportal fibrozisin neden olduğu portal hipertansiyonun sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Giardia

Giardia enteriti diye bilinen, öncelikle ince bağırsağın protozoan enfeksiyonudur. Giardia, ishalin başka yaygın nedenidir, enfekte kişilerin dışkısında bulunur. Bu enfeksiyon asemptomatik kalma yeteneğine sahip olduğundan, akut ishal, kronik ishale yol açabileceğinden, steatore, karın krampları, şişkinlik, sık sık gevşek, soluk yağlı dışkı, katı – sıvı yağ emilimi bozukluğu gibi bağırsak bozukluklarına yol açabilir. . Bu hastalık özellikle sanitasyonun kötü olduğu yerlerde çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür.

  • Çoğu zaman filtrelenmemiş yüzey sularından, sığ kuyulardan içilmesi, kirli tatlı suda, yüzme havuzları – seyyar havuzlar gibi kirli eğlence sularında yüzmek, sığ sularda yürümekle ilişkilendirilir.
  • Havuzlarda klor dezenfeksiyonuyla mikrobun öldürülmesi yaklaşık 45 dakika sürebilmektedir.
  • İshaliniz varsa yüzmemelisiniz, yüzerken su yutmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Giardia yaşam döngüsü
Giardia yaşam döngüsü

Drakunkuliyaz


Gine kurdu hastalığı – Dracontiasis olarak da bilinen, deri altı dokusunun nematod enfeksiyonudur. Kişi, gine solucanı larvalarıyla enfekte olmuş su pireleri içeren (su pirelerinin içindeki larvalar dört aya kadar hayatta kalabilir) suyu içtiğinde, enfekte havuzlarda yüzerken suyu yuttuğunda enfekte olur.

Dracunculosis/Gine Solucanı Hastalığı. İnsan hastanın bacak damarından Gine solucanı çıkarmak için kullanılan yöntem.
Dracunculosis/Gine Solucanı Hastalığı. İnsan hastanın bacak damarından Gine solucanı çıkarmak için kullanılan yöntem.
  • Yetişkin dişi solucan larvalarını çevreye atmaya hazır olduğunda, enfekte kişinin ayak bölgesinde kabarcık oluşur.
  • Enfekte vücut kısmı suya daldırıldığında kabarcık patlar, larvalar suya boşalır.
  • Bu yüzden, hastalığın varlığını sürdürebilmesi için insanlarda her sene tekrarlanması gerekir. Bu hastalıktan korunma, erken teşhisle, ardından enfekte kişinin yarasının içme suyuna temas etmesi önlenerek mümkündür.

Bu hastalık sadece 13 Sahra altı ülkede endemik kalmaktadır.  

Yüzücü Kulağı – Otitis eksterna


Yüzücü kulağı, dış kulak yolunun enfeksiyonudur, herkesi etkileyebilir, ancak en yaygın çocuklarda görülür. Semptomlar genellikle yüzdükten birkaç gün sonra başlar; kulak ağrısı, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, enfekte kulaktan irin akmasını içerir. Antibiyotikli kulak damlalarıyla tedavi edilebilir. Yüzücü kulağı, suyun kulak kanalında uzun süre kalması, mikropların büyümesine, cildi enfekte etmesine izin vermesiyle oluşur. Yüzerken kulaklarınızı kuru tutmaya çalışın. Kulağınıza su girerse, başınızı kulağınız aşağı bakacak şekilde eğin, suyun dışarı akmasına yardımcı olmak için kulak memenizi farklı yönlerde hafifçe çekin.

Lejyonella

Lejyonella, Lejyoner hastalığı – Pontiac ateşi şeklinde ortaya çıkabilen Lejyonella’nın neden olduğu bakteriyel hastalıktır. Lejyoner hastalığı, yaşamı tehdit eden zatürre oluşturan ciddi enfeksiyondur.

Legionella pneumophila bakterisi (yeşil); Vermamoeba vermiformis amip (turuncu) tarafından yakalanmış
Legionella pneumophila bakterisi (yeşil); Vermamoeba vermiformis amip (turuncu) tarafından yakalanmış

Enfeksiyonun daha az ciddi başka şekli de, Lejyoner hastalığının aynı erken semptomlarına (vücut ağrısı ve halsizlik, baş ağrısı, ateş, titreme, öksürük) sahip olan ancak zatürree, ölümle ilişkili olmayan Pontiac ateşidir. Hastalığa neden olan mikrop akarsularda, göletlerde, çeşme, kaplıca gibi insan yapımı yapılarda bulunabilir.

İnsanlar kontamine su buharı, buharı soluyarak enfekte olurlar. Havuzların kaplıcaların uygun şekilde bakımı mikrobu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Daha az yaygın, Lejyonella içme suyunun aspirasyonu yoluyla da bulaşabilir. Lejyonella genellikle kişiden kişiye bulaşmaz.

Lejyonella Patogenez


Legionella suda, küçük tek hücreli organizmalar olan amipler, silli protozoalar içinde büyür çoğalır. Protozoa, Legionella’yı çoğaltmak büyütmek için besin sağlamanın yanı sıra, Legionella’yı aşırı sıcaklıklar klor gibi kimyasallar gibi olumsuz çevre koşullarından koruyan sığınak da sağlar. Alveolar makrofajlar;insan bağışıklık hücreleri, protozoaya çok benzer. Legionella insan akciğerlerindeyken alveolar makrofajları istila eder, içinde büyür, onları doğal konakçıları sanarak hastalığa neden olur.

Lejyonelloz İçin risk faktörleri şunları içerir:
  • Yaş ≥50 yıl
  • Sigara içmek (güncel – geçmiş)
  • Kronik akciğer hastalığı (amfizem, KOAH )
  • Hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık sistemi bozuklukları
  • Sistemik malignite
  • Diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi altta yatan hastalık
  • Evin dışında bir gecelik dahi olsa konaklama seyahat
  • Sağlık kuruluşunda bulunmuş olmak
  • Sıcak küvet içerisinde vakit geçirmek
Lejyonella kaynakları


Lejyonella, doğal, tatlı su ortamlarında bulunabilir, ancak genellikle hastalığa neden olacak kadar yeterli sayıda bulunmaz. İnsan yapımı su sistemlerinde, Lejyonella gelişebilir, aerosol haline soluma yoluyla hassas konakçılara bulaşabilir. İnsan yapımı su sistemleri şunları içerebilir:

  • Duş başlıkları, lavabo bataryaları
  • Soğutma kuleleri (binalar, endüstriyel prosesler için merkezi hava soğutma sistemlerinin parçası olan su, fan içeren yapılar)
  • Sıcak tüp
  • Dekoratif çeşmeler
  • Sıcak su depoları, ısıtıcılar
  • Büyük, karmaşık tesisat sistemleri
  • Oteller, tatil köyleri, yolcu gemileri genellikle büyük, karmaşık su sistemlerine aerosol üreten cihazlara sahip olduğundan, seyahat aynı zamanda hastalık için risk faktörüdür. Bu aynı zamanda duyarlı popülasyonları barındıran hastaneler, uzun süreli bakım tesisleri için de geçerlidir.

Mycobacterium avium ve endotoksinler


Bakteri, bakteri parçalarıyla kirlenmiş su buharı, solunabilir buhar, akciğerlerde alerjik reaksiyona – iltihaba neden olabilir. ‘Aşırı duyarlılık pnömonisi‘ olarak adlandırılan durum nadirdir, ancak buhar, buğu oluşturan su özelliklerine sahip kaplıcalar veya kapalı havuzlarla ilişkilendirilmiştir. Sürekli dezenfekte edilmeyen borularda bulunan su, bakteri parçalarının kaynağı olabilir. Havuzların, kaplıcaların uygun şekilde bakımı, mikropların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Leptospiroz – Weil Hastalığı


Weil hastalığı, Canicola ateşi, Hemorajik sarılık, Çamur nezlesi, Domuz çobanı hastalığı diye adlandırılan leptospirosis, ateş, titreme, şiddetli miyalji, sarılık, döküntü, ciltte – mukoza zarlarında kanamayla karakterize zoonotik bakteriyel hastalıktır. Kemiriciler hastalığı en fazla bulaştıran hayvanlardır. Enfekte olan hayvanlarda belirti görülmeyebilir, hafif – şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Bu hastalık, tarım çiftliklerinde, balık çiftliklerinde, mandıralarda, mezbahalarda – kanalizasyon işçisi olan insanlar için mesleki tehlikedir.
  • Evcil – vahşi hayvanların idrarıyla kontamine olmuş nehirler, akarsular, kanallar, göller gibi yüzey sularına maruz kalanlarda da salgınlar meydana gelebilir.
  • Bu hastalık, enfekte bölgelerdeki yıkananlar, kampçılar, sporcular için eğlence amaçlı tehlikedir, ancak aynı zamanda kirlenmiş sel sularında yürümek – yüzmek ile ilişkilendirilmiştir.
Leptospiroz tarım çiftliklerinde, balık çiftliklerinde, mandıralarda, mezbahalarda - kanalizasyon işçisi olan insanlar için mesleki tehlikedir. Evcil - vahşi hayvanların idrarıyla kontamine olmuş nehirler, akarsular, kanallar, göller gibi yüzey sularına maruz kalanlarda salgınlar meydana gelebilir.
Leptospiroz tarım çiftliklerinde, balık çiftliklerinde, mandıralarda, mezbahalarda – kanalizasyon işçisi olan insanlar için mesleki tehlikedir. Evcil – vahşi hayvanların idrarıyla kontamine olmuş nehirler, akarsular, kanallar, göller gibi yüzey sularına maruz kalanlarda salgınlar meydana gelebilir.

Bazı hayvanlarda, Leptospira üreme kanalında (vajina) yaşar, çiftleşme sırasında hastalığın bulaşmasına yol açabilir.

Tedavi olunsa bile, Weil hastalığı, ağır pulmoner hemoraji sendromu sırasıyla %10 ve %50’yi aşan oranlarda ölümle sonuçlanır.

Hepatit A


Enfeksiyöz hepatit, salgın hepatit, salgın sarılık, nezle sarılığı, A tipi hepatit larak da bilinen Hepatit A, genellikle kanalizasyonla ilişkilendirilen hastalıktır rekreasyonel yüzme ortamında,şiddetli yağış, sel nedeniyle mevcut kanalizasyon sistemleri yokken genellikle en sorunlu hale gelir. .

Bu hastalığa virüs neden olduğu için antibiyotiklere yanıt vermez.

  • Yaygın salgınlar, kontamine su, enfekte gıda işleyicileri, az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemekle ilişkilendirilmiştir.
  • Rekreasyonel yüzme ile ilişkili olsa da, hepatit A en iyi şekilde gıda, sudaki fekal kontaminasyonu ortadan kaldırmak için sıhhi hijyenik uygulamaların iyileştirilmesiyle kontrol edilebilir.
  • Hepatit A, çok sayıda insanın bir araya geldiği aşırı kalabalık, yetersiz sanitasyon, içme malzemelerinin bulunduğu yerlerde potansiyel sorundur.

Norwalk viral gastroenterit ( Norovirüsler )


Virüs, adını 1968’de bir salgının meydana geldiği ABD’nin Ohio eyaletindeki Norwalk şehrinden almıştır.

Norovirüsler çok bulaşıcıdır, enfekte kişinin dışkısı – kusmuğu yoluyla yayılabilir. Hastalık genellikle aniden başlar, mide bulantısı, kusma, ishal – mide kramplarını içerir. Klor dezenfeksiyonu havuzlardaki virüsü öldürmeye yardımcı olur, ancak göller, plajlar kirlenebilir. Enfeksiyonu önlemek için yüzerken su yutmaktan kaçının.

Son yıllarda, bu hastalık birkaç yolcu gemisi hattındaki salgınlarla ilişkilendirilmiştir. Bu virüs muhtemelen fekal-oral yolla bulaşıyor, ancak birkaç çalışma insandan insana temas yoluyla, hava yoluyla bulaşma yoluyla bulaştığını gösteriyor, bu nedenle, sıcak küvetler, kaplıcalar yoluyla bulaşmayla, Norwalk virüsünün birkaç salgınında rol oynadığı bildirilmiştir.

Naegleriasis (Naegleria fowleri) , Akantamoeba


Primer amipli meningoensefalit, beyni, omuriliğin meningeal astarlarını ve nazal mukoza yoluyla beyini işgal eden serbest yaşayan amoeboflagellattan kaynaklanır. Organizma ayrıca göz, cilt enfeksiyonlarına da sebep olabilir.

Organizma, çevrede hem su hem de toprak habitatlarında küresel dağılmıştır.

Göz enfeksiyonları, öncelikle ev yapımı salin solüsyonlarından yumuşak kontakt lens kullananlarda meydana geldiği; kaplıcalara – sıcak küvetlere maruz kalmanın kornea enfeksiyonu sebepleri olduğu gösterildi. Enfeksiyonlar genellikle enfeksiyonun bilindiği göllerde göletlerde yüzerken ilişkilendirilmiştir, ancak yüzme havuzlarında bilinen hiçbir enfeksiyon izlenmemiştir. Önlem , yumuşak kontakt lens kullanan kişiler, sıcak su havuzlarında havuzlarda yüzerken lens takmamalıdır.

Siyanobakteriler – Mavi-yeşil Algler


Mavi-yeşil algler aslında diğer bitkilere benzer niteliklere sahip bakterilerdir. Bu bakteriler siyanobakterilerdir – camgöbeği ‘mavi-yeşil’ anlamına gelir – genellikle karada, göllerde, nehirlerde, göletlerde, nehir ağızlarında, deniz suyunda bulunur.

Yüksek sıcaklıklar, güneş ışığı, besin açısından zengin suların birleşimi, mavi-yeşil alglerin hızla çoğalmasına ‘çiçek açmasına‘ neden olabilir. Berrak göl, gölet, hendek birkaç gün içinde yosun oluşumuyla bulutlu hale gelebilir. Mavi-yeşil çiçekler genellikle yüzeye çıkar, kıyı şeridinin yakınında birkaç santimetre kalınlığında olabilir.

  • Mavi-yeşil çiçekler rahatsız edici koşullar, istenmeyen su kalitesi yaratabilse de, çoğu toksik değildir.
  • Mavi-yeşil alg patlaması:
    • Genellikle suda yüzen yeşil boya gibi görünür, ancak mavimsi, kahverengimsi , kırmızımsı yeşil de görünebilir.
    • Alması, tutması zor olan, son derece küçük organizmalardan oluşur.
    • En çok yaz, sonbaharda görülür, ancak herhangi zamanda ortaya çıkabilir.
Mavi yeşil alg, siyanobakter
Mavi yeşil alg, siyanobakter
Yeşilırmak'ın siyanobateriler ile istilası
Yeşilırmak’ın siyanobateriler ile istilası
Siyanobakterilerin olduğu sularda balık tüketimine çok dikkat edilmelidir
Siyanobakterilerin olduğu sularda balık tüketimine çok dikkat edilmelidir
Bazı mavi-yeşil algler toksin – zehir üretir.
Mavi-yeşil algler zehirli formlarında insanlarda, evcil hayvanlarda, su kuşlarında, alglerle temas eden diğer hayvanlarda hastalık yapabilir. Zehirli çiçekler, suyu içen çiftlik hayvanlarını, evcil hayvanları öldürebilir.
  • Zehirli çiçeklenme belirtileri şunları içerebilir:
    • Ölü balık, su kuşları, diğer hayvanlar.
    • Özellikle ağzında, bacaklarında, ayaklarında yosunlar varsa, kedi – köpeğin ani, açıklanamayan hastalığı ölümü.
    • Suya girdikten sonra insanlarda deri döküntüleri.
    • Zamanla toksinler suda parçalanır, yok olur.

Mavi-yeşil algler hem sinir toksinleri (nörotoksinler) hem de karaciğer toksinleri (hepatotoksinler) üretebilir. Sizde, evcil hayvanlarınızda, çiftlik hayvanlarınızda zehirlenme belirtileri varsa hemen doktorunuzu – veterinerinizi arayın.

Konut içme suyu bazen gölden alınır. Durum buysa, çiçeklenme meydana gelirse, laboratuvar testleri suyun güvenli olduğunu gösterene kadar suyu içmeyin.

Nörotoksin (Sinir) Zehirlenmesi
  • İnsanlarda belirtiler arasında dudaklarda uyuşma, el, ayak parmaklarında karıncalanma, baş dönmesi sayılabilir.
  • Hayvanlarda belirtiler arasında zayıflık, sendeleme, nefes almada zorluk, kasılmalar, ölüm yer alır.
  • İşaretler, suyu yuttuktan sonra 15-20 dakika içinde ortaya çıkar.
Hepatotoksin (Karaciğer) Zehirlenmesi
  • İnsanlarda karın ağrısı, ishal, kusma; hayvanlarda ölüm gibi belirtiler vardır.
  • Karaciğer zehirlenmesi belirtilerinin ortaya çıkması saatler – günler alabilir.

Toksinler balık dokularında, özellikle karaciğer, böbrekler, diğer organlarda birikebilir. Başlıca siyanobakterilerin çoğaldığı bölgelerde yakalanan balıkları yemeyi düşünürken dikkatli olun. Yemekten önce, daha fazla toksin içerebilecek iç organları çıkarın.

Mavi-yeşil alg veya çiçeği görürsem?
  • Şüpheye düştüğünüzde
  • Uzak durun!
  • Yosun içeren suyla her türlü temastan kaçının.
  • Evcil hayvanları, çiftlik hayvanlarını sudan uzak tutun.

Muğla Kadın Doğum Doktoru Mesut Bayraktar Jinekolog 331x273
Doktor Mesut Bayraktar

Ortaca/Muğla


Tetkikler

hekimin kanaatinden

üstün değildir.


Kadın bedeninde

kronik enflamasyonun

en büyük kaynağı

vajinal akıntıdır.

Dinamik Tablo
Hastane Stresinden Uzaklık ✓ 
Özel Etkileşim ✓ 
Süre Sınırlamasız Muayene ✓ 
Mahremiyet – Gizlilik ✓ 
Hijyenik Ortam ✓ 
Teknoloji Kullanımı ✓ 
Konfor – Ferah Ortam ✓ 
Online Randevu ✓ 
3. Şahıslarla Temassızlık ✓ 
Güven – Nezaket – Zarafet ✓ 
Etik ✓ 
Tecrübe ✓ 
Profesyonel Destek ✓ 
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı ✓ 
Fethiye’den 45′ uzaklıkta ✓ 
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta ✓ 
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta ✓ 
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta ✓ 
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta ✓ 
  1. Genital Hijyensizlik Genetik Hijyeni Bozar. 2023
  2. Herkes Hasta Olur; Herkes En İyi Hekim İster. 2022
  3. Kadın Hastaysa Evde Huzur Yoktur. 2020
  4. Jinekolojik Hastalık Başka Hastalığı Tetiklemiş İse Buna Yüksek Riskli Jinekolojik Hastalık Denir. 2020
  5. Kadın Hastalığını Kabul Etmiyorsa Evde Dirlik Yoktur.
  6. Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz. Gebelikte Mal - Mülk Feda Edilir.
  7. Kadın Hastaysa Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
  8. Gebelik Fizyolojik Dönem DEĞİLDİR. Gebelik Hastalık – Ölüm Riski Barındıran Olağanüstü Dönemdir. Tecrübeli , Öngörüsü Açık Hekime Teslimiyet Gerektirir. 2018
  9. Gebelik Hastalıkları, İhmal Edilmiş Jinekolojik Hastalıkların Komplikasyonudur.
  10. Gebelik Hastalıkları; Tanısı Konulmamış Jinekolojik Hastalıklardır. MB, 2016)
  11. Gebelikte Kazanılacak 1 Puan IQ, Bebeğinizi Başarı Sarmalında Üstlere Taşır.
  12. Enfeksiyonla Gezmeyi ''Sorun Görmeyen'' Gebeyi En Mükemmel Sağlık Sistemi Bile Koruyamaz.
  13. Rahim; Dayanan - Sabreden - Kolaylık Gösteren - Halden Anlayan Organ Değildir.
  14. Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır. MB, 2016
Muğla İli
Bilgi Değer
Ülke Türkiye
İl Muğla
İlk Yerleşim MÖ 2. binyıl
Koordinatlar 36.838769862880554, 28.76508732000861
En Alçak Nokta 0 m (0 ft)
Zaman Dilimi UTC+03.00 (TRS)
Posta Kodu 48XXX
Alan Kodu 252
ISO 3166 Kodu TR-48
Plaka Kodu 48
Bağlı Olan İlçeler: Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula İlçesi

Rudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.

Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.


Sıfır Vajina Akıntısı Sağlıktır. [1]

  1. https://www.researchgate.net/publication/332766423_Hot_Tub_Folliculitis ↩︎
havuza denize girince mantar olmak Muğla kadın doğum doktor