WhatsApp Search
Muğla kadın doğum doktor Mesut Bayraktar side header logo 165x165px
Kadın Hastalığını Yok Saymak, İnkar Etmek Sadece Size Zarar Vermez !
Sizi Hasta Eden Durum; Atfetmediğin, Konduramadığın Jinekolojik Hastalık Olabilir. Çözümü Bahaneler Engeller.
Bu bahaneler ve engellerin çözümünü bulmanız önemlidir. Eğer belirtileri yok sayar veya ciddiyetini inkar ederseniz, hastalığınız ilerleyebilir ve daha büyük sorunlara yol açabilir. Cesaretli olmalı, kendinizi önemsemeli ve bu önemli konuda eğitmeli ve bilinçlenmelisiniz. Kendinizi sağlıklı bir yaşama hak kazanan bir kadın olarak görmeli ve jinekolojik sağlığınızı koruma yolunda adımlar atmalısınız. En iyi çözüm, bu konuda uzman bir doktora başvurmak ve gerektiğinde testler yaptırmak olacaktır. Unutmayın, sağlıklı bir vücut için bahanelere değil, çözümlere odaklanmanız gereklidir.

Menopozu Geciktirmek Gerekli Mİ?

Tıbbi olarak menopoz, arka arkaya en az 12 ay boyunca adet görmediğiniz anlamına gelir. Yine de, düzenli veya düzensiz adet görmekten hiç adet görmemeye geçiş bir yıldan çok daha uzun sürebilir. Bazı kadınlar için 8 yıl veya daha fazladır. Peki, bu geçişe ne zaman başlayacağınızı hangi faktörler etkiler? Menopoza başladığında, bunu geçiktirmek için herhangi bir şey yapabilir misiniz?
menopozu geciktirmeli miyim Muğla kadın doğum

Menopozu Geciktirmek Gerekli Mİ?

Menopozu Geciktirmek Gerekli Mİ? 331 331 Muğla Kadın Doğum Doktor Mesut Bayraktar

Menopoz

Tıbbi olarak menopoz, arka arkaya en az 12 ay boyunca adet görmediğiniz anlamına gelir. Yine de, düzenli veya düzensiz adet görmekten hiç adet görmemeye geçiş bir yıldan çok daha uzun sürebilir. Bazı kadınlar için 8 yıl veya daha fazladır. Peki, bu geçişe ne zaman başlayacağınızı hangi faktörler etkiler? Menopoza başladığında, bunu geçiktirmek için herhangi bir şey yapabilir misiniz?

Genetik, menopozun başlama yaşını belirlemede büyük rol oynasa da, bilim adamları diyetinizin, egzersiz alışkanlıklarınızın, sosyoekonomik durumunuzun, jinekolojik sağlık durumunuzun ve diğer yaşam tarzı faktörlerinin de etkili olabileceğini düşünüyor.

Çoğu kadın İçin menopoz ne zaman başlar?


Doğal menopoz ve perimenopoz söz konusu olduğunda muazzam bir ‘normal‘ aralığı vardır. Doktorlar bunun 40’lı yaşlarınızda başlayabileceğini söylüyor, ancak ABD’de ortalama yaş 51’dir. Türkiye’de ise 48 dir.

Aile geçmişiniz ve etnik kökeniniz genel menopoza girme yaşınızı etkileyebilir. Örneğin araştırmalar, Siyahi ve Latin kadınların genellikle Beyaz ve Asyalı kadınlardan yaklaşık iki yaş daha genç menopoza girdiğini gösteriyor.

Menopozu Geciktirmek İçin yapabileceğiniz bir şey var mı?


Araştırmacılar, regl dönemlerinizin bitmesini beklediğiniz yaşa yaklaşıyorsanız, muhtemelen zamanlamayı değiştirmek için yapabileceğiniz pek bir şey olmadığını düşünüyor. Ancak bir ömür boyunca, çeşitli faktörler doğal menopozun daha geç başlamasına katkıda bulunabilir. Üreme yaşamını uzatan alışkanlıklar ve özellikler hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekse de, şimdi bildiklerimiz bunlar.

Hamilelik ve emzirme öyküsünün menopoza Etkisi


Çocuklarınızı; bebeklik döneminde yedi ila on iki ay emzirdiyseniz, 45 yaşından önce menopoza girme şansınızı azaltmış olursunuz. Anne sütü ile alınan , mikroplara karşı koruyucu antikorlar ve çeşitli bağışıklık hücrelerin, bebeğin yumurtalıklarını bu etkenlerden koruduğunu düşünmekteyim.

Ek olarak bir kadın emzirme yoluyla bedenindeki toksinleri (örneğin dioksin) atabilmektedir (malesef bu bebeğe geçme ile atılmadır) ve azalmış toksin yükü de menopoza geç girmeye sebep olabilmektedir. 6 aylık emzirme ile bebeğe atılan dioksin miktarı, bir kişinin ömrü boyunca alacağı dioksin miktarının yarısına yakındır.

Oral kontraseptiflerin menopoza Etkisi

Çalışmalar, üreme yıllarınızda doğum kontrol hapı kullanmanın, özellikle Siyah kadınlar için menopozun daha geç başlamasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Doğum kontrol haplarının neden menopozu geciktirdiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bazı araştırmacılar, doğum kontrol haplarının yumurtaların salınmasını önleyerek üreme ömrünü uzattığını, çünkü menopozun yumurta arzı tükendiğinde başladığını teorize etmektedir. Diğer araştırmacılar, menopozu tetikleyen şeyin yumurta sayısı değil, yumurtalık foliküllerinin işleyişi olduğunu söylüyor.

Eğitimin menopoza Etkisi


Eğitimli kadınlar eğitimsiz kadınlara göre menopoza daha geç giriyor. Bu bağlantının nedenleri tam olarak açık olmamakla beraber kişinin başta jinekolojik hastalıklardan korunma, mikrobiyal hastalıkların tedavisini erkenden alma gibi bilinç düzeyine sahip olması büyük bir etkendir.

Subklinik korioamnionit, gebelik sırasında anne adayının amniyon sıvısında, plasentada enfeksiyon bulunmasına rağmen herhangi bir belirti, semptom göstermediği durumdur. Genellikle rutin gebelik taraması, diğer tıbbi testler sırasında tesadüfen tespit edilir. Subklinik korioamnionit, anne & bebek üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden izlenmeli, gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Klinik korioamnionit ise, gebelik sırasında anne adayında ateş, rahim ağrısı, vajinal akıntı, hızlı kalp atışı gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyon durumudur. Klinik korioamnionit, amniyon kesesi, plasenta , rahimi etkileyebilir . Anne - bebek sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabilir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumdur. Tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir.

Subklinik korioamnionit , klinik korioamnionit, gebelik sırasında enfeksiyonun varlığını, ciddiyetini belirlenmesi doktorlar tarafından değerlendirilir. Doktorlar, semptomların varlığına, laboratuvar testlerine dayanarak tanı koyar, uygun tedavi yöntemlerini uygularlar.

Her iki durumda da erken tanı, tedavi önemlidir. Gebelik sırasında düzenli prenatal kontrolleri takip etmek, enfeksiyonların erken tespit edilmesini sağlamak önemlidir. Eğer subklinik korioamnionit, klinik korioamnionit hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, endişeleriniz varsa, bir jinekolog uzma doktora danışmanızı öneririm.
Vajinal akıntı, vajinal balgam gebelikte subklinik korioamnionit, klinik olmuş korioamnionite neden olabilir. Gebelik; olmadığından sil baştan yapabileceğin, yaptığın hatalardan dolayı aman hiç şey olmaz diyebileceğin olgu değildir.


Orta derecede alkol kullanımının menopoza Etkisi


Alkol tüketimi ve menopozun etkileri göz önüne alındığında, araştırma, hiçbir etki bulamayan bazı çalışmalar, erken menopoz bulanlar ve yine de alkol tüketiminin menopoz başlangıcını geciktirebileceğini bulan diğerleri ile karşılaşılmaktadır.

Toplam 100.000’den fazla kadını içeren 20 çalışmanın 2016 meta-analizi, düşük ila orta düzeyde alkol alımını (günde 16 g kadar) karşılaştırırken, haftada 1-3 defa içki tükettiğini bildiren kadınlar((günde 10 g kadar)) ile içmeyenler arasında bir ilişki (orta derecede alkol alımı ve geç menopoz başlangıcı) olduğunu buldu. Bununla birlikte, alkol alımı, dikkate alınması gereken artmış kanser riski ile de ilişkilidir. Alkol alımının menopoz yaşını geciktirmede yararlı olup olmayacağını belirlemek ve potansiyel doz ile etkileşimi ve altta yatan mekanizmaları anlamak için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

Burada faydalı olan alkol türünün Resveratrol (enerji kullanımını kolaylaştıran, mitokondriyal sağlığa iyi gelen) adlı bir madde içeren ve bunun miktarının fazla olduğu üzümlerden yapılmış kırmızı şarap olduğunu vurgulamak iyi olur.

Kalori, meyve ve protein açısından yüksek diyetlerin menopoza Etkisi


Diyetinize bol miktarda meyve ve protein dahil etmek, yani antioksidan dahil etmek doğal menopozun daha geç başlamasıyla ilişkilidir; genel olarak daha fazla kalori tüketmek de öyle. Aslında, araştırmacılar daha yüksek bir vücut kitle indeksine (VKİ) sahip olmanın daha geç bir menopozu öngördüğünü bulmuşlardır. Büyük bir İngiliz araştırması, yağlı balık (omega-3 yağ asitlerinin insan vücudunda antioksidan aktiviteyi tetiklediği düşünülmektedir) ve taze baklagil yemenin menopozu birkaç yıl geciktirdiğini buldu.

Başka bir araştırma, süt ürünleri ve D Vitamini tüketmenin, daha az tüketen kadınlara göre erken menopoz riskinizi yüzde 17’ye kadar azalttığını buldu.

Menopozu Geciktirmek  GEREKLİ Mİ?

menopoz Muğla kadın doğum
Menopozu Geciktirmek  GEREKLİ Mİ?

menopoz ateş basması çarpıntı terleme Muğla kadın doğum

Gecikmiş menopoz genel sağlığınız İçin ne anlama gelir?


Olumlu tarafı, daha geç bir menopoz, daha düşük osteoporoz ve kırık riski ile ilişkilidir. İnsanlar daha geç bir yaşta menopoza girdiklerinde, kardiyovasküler hastalık ve ateroskleroz nedeniyle ölme riskleri de azalır.

Yine de haberler tamamen pembe değildir. Gecikmiş menopoz meme, endometrial (rahim) ve yumurtalık kanseri riskini artırır.

Kötü Jinekolojik Konfor – Kötü Jinekolojik Miras Alınması

Sürekli vajinal akıntıya sahip kadının yumurtalığı , uzun süreli mikrobiyal yük riski altında kalacağından ve de enflamatuar yük altında olacağından yani kronik pelvik enflamasyon infeksiyonlar overlerdeki yumurta rezervininin fonksiyonunu bozacağından hem menopozu erkene çekebilir hem de kadını cerrahi menopoza taşıyacak silsileleri de başlatabilir.

Doğum hasarlarına bağlı yani perineal hasar, vajinal hasar, servikal hasar( emmet yırtığı) yaşamış, hatta rahimi varislenmiş, miyom – polip üretmeye başlamış bir kadında jinekolojik konfor ve jinekolojik hijyen defekti oluşabileceğinden, doğal olarak overlerdeki yumurta rezervininin fonksiyonu bozulacağından , bu durumlar hem doğal menopozu erkene çekebilir hem de kadınının cerrahi menopoza taşıyacak silsileleri de başlatabilir.

Ardışık şekilde kötü jinekolojik miras alınması

  • Sizin; erken doğum, zor doğum (hipoksi) , oligohidramnios , İUGR, … gelişerek doğmuş olmanız
  • Anneniz size hamile iken korioamnionit gelişerek (fetal(sizin) overlerin mikrobiyal temasa maruz kalması) doğmuş olmanız
  • Plasenta dekolmanı, plasenta previa veya plasenta anomalileri, Plasental infark , Amniotik sıvı embolisi gibi ciddi gebelik olaylarına maruz kalınmış olması gibi intrauterin kanlanmayı – doku oksijenizasyonunu etkileyecek durumların oluşmuş olması ve bunlara maruz kalarak sizin doğmuş olmanız
  • Preeklampsi – eklampsi , AFAS gibi obstetrik acil durumların gebelikteki fetal periyodunuzda gelişmiş olması ve bunlara maruz kalarak sizin doğmuş olmanız
  • Miyomlu (yani kanlanma eksikliği olan) bir rahimde büyümeye çalışan bir fetus olmuş olmanız, sizin doğmuş olmanız
  • Şu yukarıda bahsettiklerimi ”sizin” annenizin yaşamış olması, yani annenizin; kendi annesinden(sizin anneannenizden) kötü bir jinekolojik miras alması ve aynı kötü jinekolojik mirası sizin de yaşayarak doğmuş olmanız (ardışık kötü jinekolojik miras silsilesi).
  • Annenizin kronik vajinal akıntı ile yaşamayı öğrenmiş olarak size gebe kalması, bunun sizi rahim içerisindeyken etkilemesi, sizin de yaşamınızın ilerleyen yıllarında kronik vajinal akıntıyla yaşamayı; miraslı öğrenme ile (biz akıntılı aileyiz) öğrenmiş olmanız ve bunun uzun vadeli pelvik enflamasyon ve pelvik enfeksiyonlara (akut, subakut, kronik) neden olması.
  • Kötü jinekolojik kondisyona ek olarak ilerleyen yıllarda eklemlenen çoklu diş çürükleri ve kötü oral hijyenin kombo yapması ve jinekolojik iyilik halinizi milim milim tüketmesi
Vajinal akıntı , vajinal balgam, çeşitli jinekolojik hastalıkların temel sebeplerinden biridir , çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kadınların vajinal hastalıkların önemini anlaması, sonra doğru tedaviye başlamak önemlidir. Vajinal akıntıyla yaşayan kadın, hasta olduğunda genellikle jinekolojik sorunlara odaklanılmalıdır, çünkü kök neden olabilir.

Kadınlar, vajinal hastalıkların semptomlarını genellikle sabırla karşılamakta; maalesef durumu kronik hale getirebilmektedir. Ancak, vajinal sağlık konusunda bilinçlenmek , düzenli olarak kontroller yaptırmak, jinekolojik sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Kadınların vajinal sağlıklarına düzenli olarak dikkat etmeleri, gerektiğinde tedavi almaları önemlidir.

Bazı kadınlar vajinal sağlık harcamalarından çekinebilirler, ancak vajinal akıntı, diğer belirtiler hakkında endişe duymaları durumunda, konuda jinekolog uzman doktora  başvurmak önemlidir. Sağlık harcamaları, vajinal sağlığın korunması, jinekolojik sorunların erken teşhis edilmesi önemlidir. Vajinal sağlık ihmal edildiğinde, başka sağlık sorunlarına yol açabilecek döngü oluşabilir.

Özetle, vajinal akıntı, vajinal balgam jinekolojik sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Farkındalık yaratmak, kadınları vajinal sağlık konusunda bilinçlendirmek önemlidir. Sağlıklı yaşama ulaşmak istiyorsanız düzenli kontroller yaptırmak,  gerektiğinde uzman jinekolog doktora başvurmak önemlidir.
Vajinal akıntı hastalıkların anasıdır. Hastalıkların temel esas ana kökeni vajinal akıntıdır.

Menopoz başlangıcını ne hızlandırır?


Aile geçmişinize ve etnik kökeninize ek olarak, birkaç faktör menopoza 1-3 yaş daha erken girmenizi sağlayabilir:

Sigara içmek, minimum 3 yıl menopozu erkene alabilir. Sigara yumurtalarınızda bir hipoksik ortam ve kimyasal maruziyete yani erken yıpranmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte sigara içen kadınlarda vajinal akıntı gibi jinekolojik problemler daha fazla olmakta ve buda menopozu öne çekebilir.

Düzenli bir cinsel hayatın olmaması menopozun gecikmesini önlemektedir (kullanılmayan uzuvlar körelir, darwin evrim teorisi). Erkek tarafından üretilen feromonların da menopozu geciktirdiğinden de bahsedilmektedir.

Alkolden uzak durmak

Vejetaryen diyeti (hem zayıf oluyorlar hem de hayvansal besin eksikliği oluşuyor)

Çoklu doymamış yağ, rafine makarna ve pirinç açısından yüksek diyetler (diyabeti, insülin direncini tetikleyen besinler östrojen üretimini artırarak menopozu erkene çekebilirler)

Çoklu doymamış yağ içerenler;
  • Ayçiçeği, mısır, soya fasulyesi ve keten tohumu yağları
  • Ceviz
  • Kanola yağı 
Tekli doymamış yağ içerenler;
  • Zeytin, yer fıstığı ve kanola yağları
  • Avokado
  • Badem, fındık ve ceviz gibi yemişler
  • Kabak çekirdeği ve susam gibi tohumların yağlarıdır
Cinsel sıklığa göre doğal menopoz yaşı için sağkalım eğrileri; Kaplan – Meier tahminleri. Cinsel aktivitesinin devam etmesi kadının ömrünü uzatıyor Menopozu Geciktirmek  GEREKLİ Mİ?
Cinsel sıklığa göre doğal menopoz yaşı için sağkalım eğrileri; Kaplan – Meier tahminleri.
Cinsel aktivitesinin devam etmesi kadının ömrünü uzatıyor

Düşük miktarda ( ömür boyu) güneşe maruz kalma (D vitamini eksikliği)

Düşük gelir ve eğitim seviyeleri

Oksidanlara artmış maruziyet ve azalmış anti-oksidan kapasite

Antioksidanlar, oksidatif stres olarak bilinen serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruma sağlayabilir.

Oksidatif strese yol açabilecek faaliyetler ve süreçler şunları içerir:
  • Mitokondriyal aktivitede bozulma (mitokondriyal heteroplazmi artışı)
  • Aşırı egzersiz
  • İltihaplanma ve yaralanma nedeniyle doku travması
  • İskemi ve reperfüzyon hasarı
  • Belirli gıdaların, özellikle rafine ve işlenmiş gıdaların, trans yağların, yapay tatlandırıcıların ve bazı boya ve katkı maddelerinin tüketimi
  • Sigara içmek
  • Çevre kirliliği
  • Radyasyon (yüksek irtifada bile maruziyet oluşabilir, çok sayıda ve yüksek irtifada uçak seyahatleri)
  • Kemoterapi dahil olmak üzere pestisitler ve ilaçlar gibi kimyasallara maruz kalma
  • Endüstriyel solventler
  • Ozon
Bu tür faaliyetler ve maruz kalmalar hücre hasarına neden olabilir ve şunlara yol açabilir:
  • Serbest demir veya bakır iyonlarının aşırı salınımına
  • Enfeksiyonla mücadelede rolü olan bir tür beyaz kan hücresi olan fagositlerin aktivasyonuna ve kronik enflamasyona
  • Serbest radikal üreten enzimlerde artış
  • Elektron taşıma zincirlerinin bozulması (enerji üretiminin ve kullanımının bozulmasına)

Bütün bunlar oksidatif strese neden olabilir. Oksidatif stresin neden olduğu hasar kanser, ateroskleroz ve görme kaybı, erken menopoz, kronik enfeksiyonlar ile ilişkilendirilmiştir. Serbest radikallerin hücrelerde bunlara ve muhtemelen başka durumlara yol açan değişikliklere neden olduğu düşünülmektedir. Antioksidan alımının bu riskleri azalttığına inanılmaktadır. ‘Antioksidanlar radikal toplayıcı, hidrojen donörü, elektron donörü, peroksit ayrıştırıcı, singlet oksijen söndürücü, enzim inhibitörü, sinerjist ve metal şelatlayıcı ajanlar gibi davranır.’

Kadın Üreme Sisteminin Yaşlanma Aşamaları Nelerdir ?

Üreme sistemi yaşlanma aşamaları STRAW

Menopozu Geciktirmek  GEREKLİ Mİ?
Üreme sistemi yaşlanma aşamaları STRAW

Menopoz geldiğinde ne beklemeliyim?

Bu önemli geçiş, onu yani menopozu yaşayan herkes için farklıdır, ancak bazı belirtiler oldukça yaygındır. Perimenopoza girerken ve menopoza girerken, muhtemelen bu fiziksel ve duygusal semptomlardan birkaçını yaşayacaksınız:
  • Vazomotor semptomlar

    (

    sıcak basması ve gece terlemesi, çarpıntı

    olarak da bilinir)
  • Vajinal kuruluk

    , c

    insel ilişkide ağrı

  • Uykusuzluk

  • Konsantrasyon zorluğu

  • Kaygı veya depresyon

  • Kilo almak

  • Azalmış cinsel dürtü

  • Azalmış kas ve kemik kütlesi

  • Seyrekleşen saç

Yumurtalıkları dondurma İle menopozu ötelemek

Genellikle anahtar deliği cerrahisi olarak bilinen laparoskopi ile hastanın yumurtalığının küçük bir parçasını çıkarmak için kullanılır ve daha sonra yaklaşık -150 santigrat derecede bu yumurtalık dokusu dondurulur. Doku daha sonra hasta menopoza girene kadar bir buz bankasında tutulur.

Menopoza girildiğinde doku çözülür ve hastaya geri aşılanır. Bu daha sonra adet gören kadınlarda tipik olarak aktif olan seks hormonlarını tetikler ve dolayısıyla menopoz başlangıcını geciktirir. Fakat yumurtalık güçlü bir şekilde kanlanan bir dokudur ve bir kısmının alınması durumundan;geri kalan yumurtalık dokusuna hasar vermeden çıkarılması çok zordur. Bir kısmını ilerisi için korunmasını düşünürken , ciddi bir organ kaybına maruz kalmak uzak bir ihtimal değildir.

Menopozu ne kadar geciktireceği, dokunun alındığı ve geri konulduğu yaşa bağlıdır. 25 yaşındaki birinden alınan doku menopozu 20 yıl erteleyebilirken, 40 yaşındaki birinden alınan doku menopozu ancak 5 yıl erteleyebilir.

Menopoz Gerekli midir ?

Kesinlikle Evet !

Eğer menopoz olmasaydı 70 – 80 yaşında hamile kalarak (her şeye rağmen ölümcül dahi olsa doğurma dürtüsü); hem kendisi hem de bebeğiyle birlikte ölen kadınları görüyor olurduk. Ağır gelse bilse insan bir malzemedir. Malzemenin doğasında kullanıma bağlı yorulma vardır. Yaşlanan yani menopoza yaklaşan malzeme yorulur, malzeme yoruldukça daha hızlı yaşlanır. Bunlar da hastalıkları yani malzeme yetersizliği peşinde getirir.

Menopozun bir miktar geciktirilmesi iyidir fakat kadın sağlığı için menopoz gereklidir.

Östrojen sarhoşluğu konumu okumanızı ve menopoz ile birleştirmenizi tavsiye ederim.

Sonuç – öneriler

Sonuç olarak toparlamak gerekir ise menopozu geciktirmek mümkündür ve bu siz doğmadan, rahimdeyken, hatta sizin annenizden başlamalıdır.

  • Anneniz aynı sizin gibi sağlıklı olacak !
  • Annenizin en kaliteli yumurtalar ürettiği bir dönemde yani 20 – 30 lu yaşlarda çatlayan foliküllerden biri olmalısınız.
  • Kaliteli, yıpranmamış, enerjik – diri bir rahimde fetus olmalısınız !
  • Kaliteli ve süper bir rahim hayatınız (fetal süreç) olacak ! Annenizin rahiminden hasarsız ve etkilenmemiş olarak doğmanız lazım.
  • Abartı olmadan 6 -12 ay anne sütü almanız iyi olur.
  • İyi ve temiz bir ortamda gelişmeli ve beslenmelisiniz.
  • Gelişiminiz süresince jinekoloik konfor ve hijyeni optimal tutmalısınız, basit vajinal enfeksiyonlara (vajinal akıntıya) en yakın organın over olduğunu artık anlamış olmanız lazım.
  • Tek eşlilik azalmış jinekolojik enfeksiyon demek olduğundan iyi bir eş seçmelisiniz.
  • Hücrelerimizde oksidasyonu tetikleyen bireysel ve çevresel etkilerden, besinlerden uzak duracaksınız.
  • Antioksidan üretiminizi artıracak besinler tüketmek ve de vücutta üretilmeyen antioksidanlardan almak iyidir.
  • Eğitimli olmak menopozu geciktiriyor.
  • OKS kullanmak yardımcı olabilir.
  • Düzenli seks hayatı (haftada en az 1 defa ); tabii ki bunları yapabilmek için düzenli – sabit bir jinekologunuz olacak, hastanede hangi doktor varsa ona giderim mantığı ile aşılabilecek bir sorun olmadığını umarım anlatabilmişimdir.
  • Zengin bir toplumda yaşamak büyük bir avantajdır. Esasında erken menopoz bir fakirlik hastalığıdır.
Östrojenin Menopoza Etkisi
Menopozu Geciktirmek  GEREKLİ Mİ?
Östrojenin Menopoza Etkisi

Muğla Kadın Doğum Doktoru Mesut Bayraktar Jinekolog 331x273

Doktor Mesut Bayraktar

Ortaca/Muğla

Hayatın olağan akışı gereği iyileşmek için hasta olan kişi çabalamalıdır yani aktif rol oynamalıdırlar. Görüldüğü üzere tedavi hunisinin büyük kısmında vakit kaybeden, hastalığını ret eden, iyileşemeyen, bahane, bedava - ucuz yöntemlere yönelen, körü körüne bel bağlayan hastalar pasif iyileşmeyi yani iyileşememeyi seçenler bulunmaktadır. Tedavi süreci, hastaların sağlık sorunlarıyla başa çıkabilmeleri, iyileşme sağlayabilmelerinde önemli adımdır. Ancak, tedavi hunisi sürecinde Hekimlerin bazı zorluklarla karşılaşması mümkündür. Resimde, hastaların farklı farklı tutumlarından kaynaklanan zorlukları ele alarak, hekim-hasta ilişkisinde zorlukların üstesinden gelirken zedelenebileceğini, tedavi hunisinin önemini vurgulayacağız. Tedavi süreci, hasta sağlığını iyileştirmek amaçlı yapılan serüven düşünülebilir. Tedaviler, sağlık sorunlarına farklı yaklaşımlar gerektirebilir, bazen beklenmedik zorluklarla karşılaşılabilir. Bundan dolayı, tedavi hunisi sürecinde hekimlerin, hastaların farklı tutumlarına uygun şekilde davranması, etkili iletişim becerilerini kullanması önemlidir. Hekimlerin mesleklerini icra ederken , hasta kaynaklı zorlukları aşarken, hekim-hasta ilişkisinin zarar görmemesinde hastaların dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü hekim sonsuza kadar sabredebilen, her uygunsuzluğa pozitif, sorun çözme şeklinde yaklaşan canlılar gibi düşünmeyiniz. *** Hastalığını Kabul Etmeyenler: Hastalığını kabul etmeyen bireyler, sağlık sorunlarını inkar ederek tedaviye direnç gösterebilirler. Bunlar , tedavi sürecinin başarıyla ilerlemesini engelleyebilir. Hastalığını kabul etmeyen kişiler, genellikle hastalıklarının ciddiyetini ya da varlığını reddederler. Buda, hem kendileri hem de doktora sorun çıkmaktadır. Hastalığın kabul edilmemesi, tedavi sürecinin etkinliğini azaltabilir, tamamen durdurabilir.Hastalığını kabul etme evresi, hasta olduğunu kabul etme; tedavi sürecinin önemli parçasıdır. Hastalığın kabul edilmesi, kişinin gerçek durumuyla yüzleşmesine, gereken tedaviye tam uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Böylece tedavi süreci daha etkili başarılı olabilir. Hastalığını kabul etmeyen bireylerin, kendi sağlık durumlarını gerçekçi şekilde değerlendirmeleri, tedaviye açık olmaları önemlidir. Hastalığını kabul etmeyen, ret eden; Doktoru rakip , düşman bilmektedir. *** Hastalığını Kabul Edenler: Hastalığını kabul eden kişiler, tedavi sürecine daha olumlu yaklaşabilirler. Hastaların tedaviye uyum sağlamasını kolaylaştırır, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Fakat çoğunlukta bazı insanlar hastalığını kabul etsede hekim yerine başka yollara başvurabilerek, hastalıkların ilerlemesine, kronikleşmesine neden olmaktadır. *** Bir Ara Hallederizciler - Google Aramacılar: Bazı hastalar, sağlık sorunlarıyla ilgili hafife alıcı, savsaklayıcı tutum sergileyebilirler. “Bir ara hallederizciler”, sağlık sorunlarını erteleme, önemsememe eğilimindedir. Google aramacıları ise kendi kendini teşhis etme, tedavi etme çabasına, akıllılığına girebilirler. Yanlış bilgilendirme, yanlış tedavi seçeneklerine yol açabilir. *** Doğal Tedavi Yöntemlerine Körü Körüne İnananlar: Doğal tedavi yöntemlerine inanan hastalar, alternatif çözümler arayışında olabilirler. Maydanoz, soğan suyu içiciler gibi, doğal yöntemlere güvenerek, körü körüne bel bağlayarak etkisiz, tedavi sürecini yürütebilirler. Bazen bilimsel kanıtlanmamış, etkinliği sınırlı olan yöntemlere yönelmelerine neden olabilir. Maalesef tüm iletişim mecraları tedavilerin etkin olmadığını söylese de böyle yönelimler artarak devam etmektedir. *** Sahte Doktor Bulucular - Maddi Zorluk Çıkarıcılar: Sahte doktor bulucular, maddi zorluk yaratanlar - bulanlar, yani tedaviye gereksiz yere maddi kısıntı uygulayanlar, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Ev, araba kredisi ödemesi, oğlanı evlendirme gibi maddi yükler altında olan hastalar, tedaviye uyum sağlamakta, iyileşmekte güçlük çekebilirler. İnsanlar sağlıklı kalmanın, mal mülk edinmeden değerli olduğunu maalesef kavrayamamaktadırlar. Hasta olmuş ama evi var Hasta olmuş ama oğlu evlenmiş. Kendini, sağlığını feda ederek yaşamda hedefleri başarmak maalesef artan hızda devam etmektedir. Günümüzde oldukça yaygın durumdur. İnsanlar, zamanı, varlıklarını daha verimli kullanmak amacıyla sağlıklarını tehlikeye atabilmektedirler. Ancak, sağlığın önemi göz ardı edilmemelidir. Kaliteli yaşam sürerken sağlıklı olmak şarttır. Hayatta hedefleri başarmak önemli olsa da, sağlığımıza dikkat etmekten asla vazgeçmemeliyiz. Tedavi hunisi süreci, hastaların sağlık sorunlarını çözmek, iyileşmede önemli adımdır. Ancak, bazı hastalar, kendilerine gereksiz yere maddi zorluklar yaratarak (3. evinin kredisini bahane göstermek, 4. çocuğunu davul zurna - yemekli evlendirmeye çalışması) tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir (tedavi olmamaktadırlar!). Makaleyle maddi gücü – imkanı olduğu halde “ev aldık, araba aldık kredi ödüyoruzcular” şeklinde adlandırılan, doktoru gereksiz yere maddi zorluklar ile meslek icrasına sürükleyen hastaların yeteri kadar iyileşemediklerini vurgulamak istiyorum. *** Profesöre Gidenler - İyi Doktor Deyiciler: Bazı hastalar, tedavide ünlü/ünsüz profesöre başvurma eğilimindedirler. Bunlar, “normal” doktorları, diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarını göz ardı edebilir, hatta küçümseyebilir. Aynı şekilde, bazı hastalar, tedavi - meslek icrasının masrafları nedeniyle para talep eden doktorlardan da uzak durma eğiliminde olup tedavi sürecini menfi etkileyebilir. Uygun tedavi seçeneklerinin kaçırılmasına, hastalığın artmasına neden olabilir. Hastalar kaçırılan, kaybolan sağlığın %100 geri gelmediği konusunda yeteri kadar ikna edilmelidirler. Mümkün ise hastalar, tedavinin tamamen geri gelmeme, başarılı olmama riski olduğuna ilişkin yeterli bilgilendirme yapılarak ikna edilmelidirler. Maalesef bazı insanlar maddi varlıklarının korunmasını sağlıklarından önemli görmektedir. Servete Mala Mülke Yaşayanlar Sağlıklarını Feda Ediyorlar. *** Ego, Kişisel Çıkar Çatışmaları: Hekim-hasta ilişkisindeki ego, kişisel çıkar çatışmaları, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Doktorun , hekim hasta bağı kurulmamış hastaya “sen” demesi gibi durumlar, iletişim sorunlarına yol açabilir. Aynı şekilde, bazı hastalar da doktorlarla kişisel, duygusal çıkar çatışması içine girebilirler , tedavi sürecinin etkinliğini azaltabilir. Hastalar , empati, anlayışla Hekimleri karşılamalı, iletişimde açıklık, saygıyı korumalı, kişisel çıkar çatışmalarından uzak durmalıdır. Hekim-hasta bağı, tedavi sürecinin başarısında önemli faktördür. Hastaların hekimle güven, destek temelinde ilişki kurması, tedaviye uyumlarını artırır, iyileşme motivasyonunu yükseltir. Hekimler de, hastaların duygusal ihtiyaçlarını anlamalı, hastalarla işbirliği yaparak tedavi sürecini yönetmelidir. Hasta, hekimin yönlendirmelerine uyum sağladıkça, hastada, hekimi destekleyici rol üstlendikçe, iyileşme süreci olumlu yönde etkilenecektir. Tedavi sürecindeki zorluklarla başa çıkan, iyileşen hastalar, motivasyon kaynağı olabilirler. İyileşenlerin başarı hikayeleri, diğer hastalara umut ilham verebilir. Hekimlerin iyileşme sürecini desteklemek , başarı hikayelerini paylaşmaları önemlidir. Tedavi sürecinde karşılaşılan zorluklar, hastaların tutumları, hekim-hasta ilişkisi etrafında yoğunlaşır. Hastaların hastalıklarını kabul etme, doğru bilgilere ulaşma, maddi zorluklarla başa çıkma, kendince maddi zorluk varlığı yaratmama, doğru tedavi seçeneklerini değerlendirme konularında Hekim destek vermesi önemlidir. Tekrardan, hastaların 1001 zorlukla meslek icrası yapan Hekime empati, anlayış - etkin iletişim becerileriyle Hekimleri benimsemeleri, işlerini kolaylaştırmaları, hastanın, tedavi sürecinin etkinliğini artırır, hastaların moralini yükseltebilir, motivasyonlarını artırabilir, tedaviye olan uyumlarını iyileştirebilir. Hekim-hasta bağı, güvene dayalı ortamda kurulmalı, hastaların iyileşme sürecine aktif katılımları teşvik edilmelidir. Etkili tedavi sürecinde, hem hastaların hem de hekimlerin sorunların üstesinden gelmede birlikte çalışmaları, destekleyici ortam oluşturmaları gerekmektedir.


Tetkikler

hekimin kanaatinden

üstün değildir.


Kadın bedeninde

kronik enflamasyonun

en büyük kaynağı

vajinal akıntıdır.

Dinamik Tablo
Hastane Stresinden Uzaklık ✓ 
Özel Etkileşim ✓ 
Süre Sınırlamasız Muayene ✓ 
Mahremiyet – Gizlilik ✓ 
Hijyenik Ortam ✓ 
Teknoloji Kullanımı ✓ 
Konfor – Ferah Ortam ✓ 
Online Randevu ✓ 
3. Şahıslarla Temassızlık ✓ 
Güven – Nezaket – Zarafet ✓ 
Etik ✓ 
Tecrübe ✓ 
Profesyonel Destek ✓ 
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı ✓ 
Fethiye’den 45′ uzaklıkta ✓ 
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta ✓ 
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta ✓ 
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta ✓ 
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta ✓ 

Rudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.

Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.


Sıfır Vajina Akıntısı Sağlıktır. [1]

  1. Genital Hijyensizlik Genetik Hijyeni Bozar. 2023
  2. Herkes Hasta Olur; Herkes En İyi Hekim İster. 2022
  3. Kadın Hastaysa Evde Huzur Yoktur. 2020
  4. Jinekolojik Hastalık Başka Hastalığı Tetiklemiş İse Buna Yüksek Riskli Jinekolojik Hastalık Denir. 2020
  5. Kadın Hastalığını Kabul Etmiyorsa Evde Dirlik Yoktur.
  6. Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz. Gebelikte Mal - Mülk Feda Edilir.
  7. Kadın Hastaysa Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
  8. Gebelik Fizyolojik Dönem DEĞİLDİR. Gebelik Hastalık – Ölüm Riski Barındıran Olağanüstü Dönemdir. Tecrübeli , Öngörüsü Açık Hekime Teslimiyet Gerektirir. 2018
  9. Gebelik Hastalıkları, İhmal Edilmiş Jinekolojik Hastalıkların Komplikasyonudur.
  10. Gebelik Hastalıkları; Tanısı Konulmamış Jinekolojik Hastalıklardır. MB, 2016)
  11. Gebelikte Kazanılacak 1 Puan IQ, Bebeğinizi Başarı Sarmalında Üstlere Taşır.
  12. Enfeksiyonla Gezmeyi ''Sorun Görmeyen'' Gebeyi En Mükemmel Sağlık Sistemi Bile Koruyamaz.
  13. Rahim; Dayanan - Sabreden - Kolaylık Gösteren - Halden Anlayan Organ Değildir.
  14. Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır. MB, 2016
Muğla İli
Bilgi Değer
Ülke Türkiye
İl Muğla
İlk Yerleşim MÖ 2. binyıl
Koordinatlar 36.838769862880554, 28.76508732000861
En Alçak Nokta 0 m (0 ft)
Zaman Dilimi UTC+03.00 (TRS)
Posta Kodu 48XXX
Alan Kodu 252
ISO 3166 Kodu TR-48
Plaka Kodu 48
Bağlı Olan İlçeler: Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula İlçesi