Mitokondriyal Hastalıklar, Mutasyonlar, Disfonksiyon; Kadın, Gebelik , Epigenetik , Donasyon
Mitokondriyal hastalıkların yaklaşık %15’i mitokondriyal DNA’nın kendisindeki bir kusurdan kaynaklanır. Bu kusur, zararlı radyasyona, toksinlere, enfeksiyon – enflamasyon hasarlarına vb. maruz kalma gibi herhangi bir sayıda dış faktör veya hücre tarafından iç karışım nedeniyle ortaya çıkabilir.
Mitokondriyal hastalıkların çoğu, mitokondriyal proteinlerin sentezini kontrol eden nükleer DNA’daki bir kusurdan kaynaklanır.
Mitokondriyal hastalıkların küçük ama önemli bir yüzdesi kalıtsal değildir ancak edinilir – sonradan kazanılır.
Mitokondri, kırmızı kan hücreleri hariç tüm hücre tiplerinde bulunduğundan,
mitokondriyal genin bir türündeki bir kusur beyinde bir anormalliğe neden olabilirken, başka bir bireyde böbreklerde bir hastalık üretebilir.
Hücrelerimiz ilk etapta stres altında nasıl davranırlar ?
- Mitokondriniz serbest radikal oluşturduğu gibi antioksidan İşinide yapmalıdır.
- Ama tam olarak bunu yapma yeteneğini engelleyen nedir? Bazılarını kontrol edebildiğimiz ve bazılarını kontrol edemediğimiz aşağıdaki faktörler, mitokondrilerimize savaş açan ana unsurlardır:
- Dehidrasyon
- Yeterli hareket / egzersiz yok
- Elektromanyetik etkiye maruz kalma
- Bazı ilaçlar mitokondriyal fonksiyonu engelleyebilir
- Yetersiz veya kalitesiz uyku
- Devam eden travma veya duygusal gerginlik
- Bütün bunlar vücudu strese sokar ve mitokondrinin enerji üretme kabiliyetini engeller ve bunun sonucunda yaygın kronik iltihaplanma meydana gelir.
- Bu süreç, yaşlanmanın ve tüm hastalıkların, özellikle Alzheimer, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarının, jinekolojik – obstetrik hastalıkların merkezinde yer alır.
Toksisite
- Çevresel kimyasallar,
- Ağır metaller,
- Küf,
- Parazitler
- Sigara, Alkol,..
Diyet:
- işlenmiş gıdalar,
- Şeker,
- Bitkisel yağlar ve
- Yapay tatlandırıcıları tüketnek
Mitokondriyal disfonksiyonun yaygın semptomları ve belirtileri :
- düşük enerji ve yorgunluk,
- baş dönmesi, beyin sisi, migren
- zayıf konsantrasyon ve biliş,
- zayıf egzersiz toleransı, kas zayıflığı,
- düşük vücut ısısı,
- uyku sorunu,
- tiroid sorunları,
- kronik inflamasyon,
- baskılanmış bağışıklık sistemi,
- libido kaybı,
- kilo alımı,
- Jinekolojik – obstetrik problemler
- anksiyete ve görme ve işitme sorunları olabilmektedir.
Mitokondri, oksidatif fosforilasyon işlemi ile beyin hücreleri için enerjinin çoğunu(38 ATP) sağlar.
Transkriptomik, proteomik ve metabolomik çalışmalarda, şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluk olan bireylerde, oksidatif fosforilasyondaki mitokondriyal anormallikler ve eksiklikler bildirilmiştir.
Fetal ve/veya neonatal dönemi etkileyen enfeksiyon veya çevresel değişikliklerden kaynaklanan zararlı etkenler de hem nükleer DNA’da hem de mtDNA’da çeşitli sorunların (mutasyonlar, disfonksiyonlar) ortaya çıkmasına neden olabilir.
Mitokondriyal hastalıkların çoğu çoklu organ tutulumuna neden olurken, özellikle sinir ve kas gibi yüksek enerjiye ihtiyaç duyan dokularda ortaya çıkar
Nükleer DNA ile karşılaştırıldığında mtDNA oksidatif strese karşı özellikle hassastır , örneğin beyin gibi yüksek enerji gerektiren bölgelerde yaşla birlikte mtDNA mutasyonları birikme eğilimindedir, onarım mekanizması olmasına rağmen, onarım kapasitesi nükleer DNA’ya göre daha düşüktür. Bundan dolayı, tek kopya halindeki nükleer DNA ile karşılaştırıldığında mtDNA’daki mutasyon sayısının 10-17 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir