Kürtaj yasak mı?
Hayır yasal kabul edilir. 24 Mayıs 1983’te yürürlüğe giren aile planlaması kanununa göre 18 yaşını geçen her kadına hamile durumunun 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilir.Kürtajın gerçekleşmemesi bebeğin içeride kalmaya devam etmesinin nedenleri
Düşük yapma prosedürü, serviks bölgesinde ileri derecede yapışıklıklar, darlıklar olarak durumlar söz konusu olduğunda, başarısız olabilir. Serviks’in yumuşatılmasına ilaç kullanımı gerekebilir. Ayrıca, uterusun anomali durumu, kürtajı negatif etkileyebilir.
Rahim Yapısal Bozuklukları en sık karşılaşılan durumdur. Genellikle gebelik kesesi görüldüğünde kürtaj yapılabillir fakat eğer kürtaj başarısız olmuş ise, miyom, darlık, ademomiyozis benzeri engelleyici faktör yok ise rahim yapısal anormallikleri durumunda (sıklıkla karşılaşılan bikornuat yani çift başlı uterus) akla gelmelidir.Bak şöyle durum olabilir !
Seni hiç muayene etmemiş doktora, sadece telefonda kürtaj fiyatını sorarak yapmış olduğun listede; en ucuz seçerek ( kürtaj 15 dakikalık iş, hepsi profesyonel Sağlık Uzmanı diyerek ) gittiğinde, şu resimde görülen yayvan – geniş tepesi olan, ultrasonun şimdiye kadar yakalayamadığı doğumsal anomali şekli olan arcuat rahim durumu sende var ve en zorlu noktaya yerleşmiş 4 hafta, 5 hafta veya 6 hafta hamilelik zamanının var olabilir.
Peki 2. müdahalede kürtaj yapılır mı?
Büyük ihtimal yukarıda anlattığım 2. müdahaleyle kürtaj başarıyla gerçekleşir.
- Fakat tüm kadınlar standart olmadığından 2. işleminde başarısız olabildiği kadınlar olabilmektedir. Kürtajın bu şekilde gerçekleşmediği nadir kadınlarda rahim anomalileri (rahimde eğrilikler, şekil bozuklukları, çift rahim, septum – perde varlığı, …), servikal spazma ek olarak rahim içerisinde, geçmişte geçirilmiş kronik enfeksiyonlara bağlı oluşmuş ama hiç haberinizin olmadığı intauterin sineşiler (asherman sendromu), gevşemeye – genişletilmeye dirençli serviks uteri olabilir.
- Böyle durumda 3. müdahaleyi planlamadan önce hasta antibiyotiklerine devam etmelidir.
- Rahime 5 – 7 gün kendini dinlenme süresi verildikten sonra Prostoglandin E1analogları ve sancı serumu hastaya başlanarak, rahim ağzının gevşemesi, rahimin kasılması amaçlanır.
- Bu tedaviler 1 – 5 gün sürebilir, ateş yükselmesi, karın ağrısı, vajinal kanama, bulantı kusma belirtilerine neden olabilir. Jinekologun uygun müdahaleyi belirlediği zamanda yapılacak D&C denemesiyle kürtaj başarı ile tamamlanabilir.
Görüldüğü üzere kürtaj basit görünen işlem değildir. Bazı hastalar uzatmalı durumlarda gebelik materyalinin bedenine yapıştığını, ondan kurtulamayacağını, gebeliğin başına bela olacağı şeklinde tedirginliğe – umutsuzluğa – çaresizliğe kapılabilmektedir. Bu menfi düşüncelerden sizi koruyacak tek şey Hekim – Hasta bağının gelişmesi, Hekime yakın konumda olmanız , Hekimin ulaşılabilir olması, Jinekologun direktiflerine harfiyen uyma, Jinekologa uyumlu davranmaktır.
[wpts_spin]İşlem gerçekleşmediğinde; gebelikten kurtulma dürtüsüyle hemen başka uzmana, dürtüsel davranışla gideceksin. Gittiğin 2. Hekim ,cerrahi işlemi ”ben aslanım – kaplanım – hallederim nidalarıyla” hemen tekrar edeceğinden; enfeksiyon, asherman sendromu, uterin perforasyon gibi kısa – uzun vadeli komplikasyonlar yaşayabilirsin, elbette maddi bedel pahalıya da gelecektir.
O zorlu noktaya yerleşmiş gebelik kesesine eşlik eden uterus boynu darlığını da düşünsenize ! Tüm kürtajlar 15 dakika değildir. Etkisi yıllar sürebilir.
Bazı Kürtajlar Çetin Kürtaj Olabilir.Çocuk aldırmadan sonra kan uyuşmazlığı İğnesi ne zaman yapılmalıdır? Yapılmasa ne olur ?
Kürtajdan sonra ilk 72 saat içerisinde profilaktik amaçlı kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması gereklidir. Yapılmadığı takdirde sonraki gebelikte bebekde risk faktörü oluşturma ihtimali vardır.
Yazının Diğer Sayfalarına Geçiş Linkleri