Nöral Tüp Defektinden Etkilenen Gebelik Riskini Azaltmanın 5 Yolu

Nöral tüp defektleri hamileliğin erken döneminde ortaya çıkar ve beyni ve omurgayı oluşturan nöral tüp düzgün kapanmadığında meydana gelir. Nöral tüp defekti, bir veya daha fazla risk faktöründen kaynaklanabilir. Nöral tüp defektlerinin tüm nedenleri bilinmemekle birlikte, sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı artırmak için adımlar atabilirsiniz.

1-) Hamileyseniz, kanınızda yeterince yüksek miktarda folat bulunması (kan folat konsantrasyonu), gelişmekte olan bebeğinizde nöral tüp defektini önlemeye yardımcı olmak için önemlidir.


Folat, B9 vitamini için başka bir kelimedir.

Kan folat konsantrasyonu, kanınızda ölçülebilen folat miktarıdır.
Doğal folattan zengin bir diyete ek olarak, folatın bir formu olan folik asit tüketerek kanınızdaki folat miktarını artırabilirsiniz.


Kanınızdaki folat düzeylerinin nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olacak kadar yüksek olması birkaç ay sürebilir. Bu nedenle, üreme çağındaki tüm kadınları, çeşitli bir diyetten folat içeren yiyecekler tüketmenin yanı sıra her gün 400 mcg folik asit almaları tavsiye edilmektedir.


Folik asit, nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu gösterilen tek folat formudur.


Folik asit, genellikle doğal olarak oluşmayan özel bir folat formudur. Folik asidi vitaminlerde, pirinç, makarna ve ekmek gibi kuvvetlendirilmiş gıdalarda ve “zenginleştirilmiş” olarak etiketlenmiş bazı kahvaltılık tahıllarda bulabilirsiniz.


Folik asit, doğal gıda folatından daha fazla ısıya dayanıklı olduğu için gıda takviyesi için kullanılır. Isı ve ışık, doğal gıda folatı kolayca parçalayabilir.

Folik asit, ekmek gibi pek çok zenginleştirilmiş ürün pişirildiği için; gıda takviyesi için daha uygundur.

Üreme çağındaki kadınların sadece diyet yoluyla önerilen 400 mikrogram (mcg) folatı almaları zordur.


Doğal gıda folatı açısından zengin dengeli bir diyet tüketmenin yanı sıra, içinde folik asit bulunan bir vitamin alarak, güçlendirilmiş gıdalar yiyerek veya ikisinin kombinasyonunu alarak her gün 400 mcg folik asit alabilirsiniz.


Halihazırda bir nöral tüp defektinden etkilenmiş bir hamileliğiniz yoksa veya bir doktor farklı bir miktar önermediyse, 400 mcg’den fazla folik asit tüketmeniz gerekmez.

2-) Hamileliğinizden önce ve hamilelik sırasında önceden var olan sağlık koşullarını yönetin.
Diyabet

Şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi kontrol altında tuttuğunuzdan emin olun ve hamileliğinizi planlamak için jinekoloji uzmanı ile görüşün.


Tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar için, gebe kalma zamanında yüksek kan şekeri, bebeğin nöral tüp defekti, diğer doğum kusurları, ölü doğum ve erken doğum riskini artırır.

Obezite
Hamilelikten önce obezite (vücut kitle indeksi olarak ölçülür) (BMI) 30 veya daha yüksek), hamilelik sırasında ciddi doğum kusurları dahil olmak üzere komplikasyon şansını artırabilir. Hamile kalmayı planlamıyor olsanız bile, sağlıklı olmak önemlidir ve ruh halinizi iyileştirebilir. Fazla kilolu veya obezseniz, hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

3-) Aile sağlığı geçmişinizin gelişmekte olan bebeğiniz üzerinde etkisi olabilir.
Aile Sağlığı Geçmişi
Bebeğinize mümkün olan en iyi başlangıcı vermek için her iki ebeveynin de aile sağlığı geçmişleri hakkında bilgi edinin. Sizde veya bebeğin babasında doğum kusuru, gelişimsel yetersizlik, yenidoğan tarama bozukluğu veya genetik hastalık gibi aile sağlığı geçmişi varsa, bebeğinizin de bu koşullardan birine sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir. Bebeğinizin aile sağlık geçmişini bilmek, olası sağlık sorunlarını erkenden bulup çözebilmeniz için önemlidir.

Genetik varyasyonlar


Metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) gen varyantı
Bir genetik test size bir metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) genetik varyantınız olduğunu söylemiş olabilir. MTHFR geni, vücudunuzun MTHFR proteinini yapması için talimatlar sağlar. MTHFR proteini vücudunuzun folatı işlemesine yardımcı olur. Vücudunuzun DNA, RNA ve proteinler yapmak için folata ihtiyacı vardır.


Bir MTHFR C677T gen varyantınız varsa, başka folat formları (5-Metil THF gibi) almanız gerektiğini duymuş veya okumuş olabilirsiniz, ancak bu doğru değildir. Folik asit, nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu gösterilen tek folat formudur.

4-) Bazı ilaçlar, bir nöral tüp defektinden etkilenen bir hamileliğe sahip olmakla ilişkilidir. Hamileliğinizden önce ve hamilelik sırasında herhangi bir ilaca başlamadan veya durdurmadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.


Anti-epileptik ilaçları
Nöbetleri tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, özellikle valproik asit ve karbamazepin, nöral tüp defektinden etkilenen gebelik şansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Valproik asit, epilepsili hastalarda nöbetleri kontrol etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bipolar bozukluk ve migren tedavisinde de kullanılır.
Karbamazepin, epilepsi tedavisinde nöbetleri kontrol etmek için kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca bipolar duygudurum bozukluğu, şizofreni ve diğer ağrı bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.

Valproik asit ve karbamazepin ile ilişkili en yaygın nöral tüp defekti spina bifidadır. Hamilelik sırasında bu ilaçların kullanımıyla ilişkili diğer doğum kusurları, kalp kusurları ve yarık dudaktır.

Ağrı kesici

CDC’nin 2017 yılında yaptığı bir araştırma, hamileliğin erken döneminde steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAİD) ve opioid ağrı kesici ilaçlar alan kadınların, asetaminofen alan kadınlara kıyasla, spina bifida da dahil olmak üzere belirli doğum kusurlarından etkilenen bebeklere sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.


Hamilelik sırasında opioid kullanımının nöral tüp defektinden etkilenen bir hamilelik şansını arttırdığı gösterilmiştir.

Antibiyotikler
Anne ve bebeğin sağlığı için antimikrobiyaller, özellikle antibakteriyel ilaçlar, hamilelik sırasında enfeksiyonları tedavi etmek için en sık kullanılan ilaçlardan bazılarıdır.
Sülfonamidler olarak bilinen bazı spesifik antibiyotik formlarının nöral tüp defektleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Herhangi bir ilaca başlamadan veya durdurmadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Hamilelik sırasında ilaç kullanımıyla ilgili sorularınız için bir sağlık uzmanıyla görüşün.

5-) Aşırı ısınma veya ateş, nöral tüp defektinden etkilenen gebelik şansını etkileyebilir.

Aşırı ısınma, nöral tüp defekti olan bir bebeğe sahip olma şansını artırır.
Ateşiniz varsa veya vücut sıcaklığınızı artıran aşırı sıcaklıklara (sıcak küvete girmek gibi) maruz kalarak aşırı ısınabilirsiniz.


Kendinizi enfeksiyonlara karşı koruyarak, ateşi hemen tedavi ederek ve çekirdek vücut sıcaklığınızı artıran çevresel maruziyetleri sınırlayarak gelişmekte olan bebeğinizi korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Web sitemdeki makalelerin büyük kısmının içeriklerinin telif hakkı Jinekolog Op. Dr. Mesut Bayraktar’a aittir. Makalelerin büyük kısmı hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Kişisel Verilerin Korunması Kanununu Sınırlı Sorumluluk Beyanı Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.
Gizlilik Tercihleri