Vajinal Atrofi, Atrofik Vajinit, Vajinanın İncelmesi
Menopozun genitoüriner sendromu (vajinal atrofi veya atrofik vajinit) sıklıkla menopoz ve menopoz sonrası kadınları etkiler. Vajina astarının östrojen eksikliğinden dolayı daha kuru ve inceldiği bir durumdur. Cinsel ilişkide yanma, kaşıntı, lekelenme ve ağrı, sık idrara çıkma ve idrar yolu enfeksiyonları gibi yaygın semptomlardır.
Vajinal atrofi nedir?
Vajinal atrofi (atrofik vajinit olarak da adlandırılır), vajina astarının daha kuru ve inceldiği bir durumdur. Bu, diğer semptomların yanı sıra cinsel ilişki sırasında kaşıntı, yanma ve ağrıya neden olur. Durum ayrıca idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve sık idrara çıkma gibi idrar yolu problemlerini de içerir. Vajinal vajinaya atıfta bulunurken, atrofi “kaybolma veya azalma” anlamına gelir. Son zamanlarda, vajinal atrofi terimi, daha yeni bir terim olan genitoüriner menopoz sendromu (GSM, genitourinary syndrome of menopause ) ile değiştirilmiştir. Bu yeni terim, sadece vajinal değil, aynı zamanda düşük östrojen etkilerinin eşlik edebileceği üriner semptomları da tanımlamaya yardımcı olur.
Vajinal atrofi en sık olarak “yaşam değişikliği” olan menopoz sırasında ortaya çıkar. Bu, östrojen hormonundaki bir azalma nedeniyle olur. Östrojen seviyeleri etkilendiğinde genç kadınlarda da ortaya çıkabilir.
Hormonlar, bir bez ve organ ağı olan endokrin sistem tarafından üretilir, depolanır ve salgılanır. Kadınlar, özellikle çocuk doğurma yıllarında, iyi sağlık için östrojen hormonuna ihtiyaç duyarlar. Menopoz 48-51 yaş civarında gerçekleştiğinde, yumurtalıklar daha az hormon üretir ve kadın aylık adet olmaz. Bu süre zarfında kadınlar için pek çok rahatsız edici semptom vardır ve bunlar arasında vajinal kuruluk ve vajinal atrofiye işaret edebilecek diğer semptomlar bulunur.
Vajinal atrofi (atrofik vajinit) ile maya enfeksiyonu arasındaki fark nedir?
Hem vajinal atrofi hem de maya enfeksiyonlarında kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve ağrı semptomları olabilir. Bununla birlikte, vajinal atrofiye östrojen eksikliği neden olurken, vajinal mantar enfeksiyonuna mantar enfeksiyonu neden olur. Hangi durumunuza sahip olduğunuzu birlikte belirleyebilmeniz için semptomlarla ilgili olarak tecrübeli bir jinekoloji uzmanınıza danışın.
Vajinal atrofi (atrofik vajinit) için kimler risk altındadır?
Menopozdaki 50 yaş ve üstü kadınlarda vajinal atrofi yaşama olasılığı en yüksektir. Vajinal atrofi geliştirme olasılığınızı artıran diğer faktörler şunlardır:
- Cinsel ilişki eksikliği ( kanlanma azalır, transüdasyon azalır)
- Kemoterapi veya radyasyon nedeniyle azalan yumurtalık işlevi.
- Bağışıklık bozuklukları ( yaşlanma ile iimün sistemin gücüde azalır)
- Tamoxifen, Medroxyprogesterone ve Nafarelin dahil olmak üzere antiöstrojen özellikleri içeren ilaçlar.
- Değişmeyen östrojen seviyeleri.
- Ooferektomi (yumurtalıkların alınması).
- Doğum sonrası plasental östrojen kaybı.
- Sigara içmek.
- Emzirme.
Vajinal atrofi (atrofik vajinit, GSM) ne kadar yaygındır?
Menopoza giren kadınların en az yarısı, menopozun genitoüriner sendromunun belirti ve semptomlarından muzdariptir.
Vajinal atrofiye (atrofik vajinit) ne sebep olur?
Menopoz sırasında vücudunuz daha az östrojen üretir. Östrojen olmadan vajinanın astarı daha ince ve daha az esnek hale gelebilir. Vajinal kanal da daralabilir ve kısalabilir. Daha az östrojen normal vajinal sıvı miktarını düşürür. Ayrıca vajinanın asit dengesini de değiştirir. Yeni doğum yapmış ve emziren kadınlarda da östrojen düşüşü olur. Bu semptomlar aynı zamanda yumurtalıkları alınmış veya belirli ilaçları (meme kanseri tedavisi için aromataz inhibitörleri gibi) alan kadınlarda da görülür.
Vajinal atrofinin ilk belirtisi genellikle vajinal yağlamada – nemlenmede azalmadır.
Vajinal atrofi (atrofik vajinit) belirtileri nelerdir?
Vajinal atrofi belirtileri şunları içerebilir:
- Vajinanın kuruluğu.
- Vajinanın yanması ve/veya kaşınması.
- Disparoni (seks sırasında ağrı).
- Vajinadan akıntı – genellikle sarı renktedir.
- Lekelenme veya kanama.
- Vulvar kaşıntı (kaşıntı).
- Baskı hissi.
Ayrıca üriner sisteminizi etkileyebilir ve semptomlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
- Sık sık banyoya gitmek.
- Tuvalete giderken ağrı olması.
- İdrar yolu enfeksiyonları (İYE).
- Daha fazla idrara çıkma.
- Stres inkontinansı.
- Ağrılı idrara çıkma (dizüri).
- İdrarda kan (hematüri).
- İdrar yaparken yanma.
Vajinal atrofi (atrofik vajinit) nasıl teşhis edilir?
Tecrübeli jinekolog hekim semptomlarınıza ve vajinanın nasıl göründüğüne bakmak için bir pelvik muayeneye dayanarak vajinal atrofiyi teşhis edebilir. Menopozda olup olmadığınızı bilmek yardımcı olacaktır.
Pelvik muayene sırasında klasik atrofi belirtileri şunları içerir:
- Kısaltılmış veya daralmış bir vajina.
- Kuruluk, kızarıklık ve şişlik.
- Ciltte gerginlik kaybı.
- Vajinada beyazımsı renk değişikliği.
- Kasık kıllarının seyrekliği.
- Vajinanın arka duvarında bir çıkıntı.
- Vulvar cilt koşulları (dermatozlar), vulvar lezyonlar ve/veya vulvar kızarık (eritem).
- Vajina içine sarkmış bir mesane.
- Üretral lezyonlar.
- Vajinal açıklığın yakınında küçük kesikler (yırtılmalar).
teşhis etmek için hangi testler yapılır?
Çoğu zaman, eğitimli – tecrübeli bir klinisyen dikkatli bir fizik muayene ile atrofik ve GSM değişikliklerini kolayca teşhis edebilir. Vajinal atrofiyi aşağıdaki gibi diğer durumlardan ayırt etmek için bazen laboratuvar testleri gerekir:
- Pap smear testi.
- İdrar örneği.
- Ultrason.
- Serum hormonu testi.
- Vajinal pH.
- Mikroskopi.
jinekoloji uzmanı hangi soruları sorabilir?
- Menopozda mısın?
- Hangi ilaçları alıyorsun?
- Yakın zamanda bebeğiniz oldu mu?
- Vajinal ilişki ağrılı mıdır?
- Reçetesiz satılan yağlayıcıları veya nemlendiricileri denediniz mi?
- Herhangi bir vajinal akıntı fark ettiniz mi?
- Kanama ya da lekelenme oldu mu?
- Bu belirtileri ne kadar süredir fark ettiniz?
Vajinal atrofi nasıl tedavi edilir?
Siz ve sağlık uzmanınız, vajinal atrofi için bir tedavi planı oluşturmak için birlikte çalışacaksınız. Belirtilerinize ve bunların ciddiyetine göre hangi planın en etkili olduğuna karar vermenize yardımcı olacaklardır. Östrojen tedavisi en etkili olarak kabul edilir.
Bazı tedaviler atrofi semptomlarını tedavi etmek içindir. Diğerleri, özellikle semptomları hafifletmek için hareket edecek olan östrojen kaybını ele alır.
Nem eklemek ve vajinayı gevşetmek için kayganlaştırıcılar ve nemlendiriciler kuruluğu tedavi edebilir. Bu, seks sırasında rahatlığı artırır. Nemlendiriciler vajinanın sağlığını tamamen iyileştirmez. Birden fazla marka mevcuttur. Bazıları, cilt nemlendiricisine benzer şekilde gün boyunca tahriş ve kuruluk için vajinal nemlendiricilerdir. Diğerleri ise cinsel aktivite sırasında en iyi kullanılan kişisel kayganlaştırıcılardır.
Vazelin maya enfeksiyonlarına yol açabileceğinden vajina içinde kullanılması önerilmez. Birçok kadın nemlendirici ve kayganlaştırıcı olarak zeytinyağı veya hindistancevizi yağı kullansa da, bu bazen vajinal bölgede alerjik tahrişe neden olabilir.
E vitamini ve mineral yağlardan kaçınılmalıdır.
Dilatörler, cinsel ilişkiye geri dönmenizi sağlamak için vajinayı genişleten (genişleten) cihazlardır. Kadınlar genellikle dar bir dilatörle başlar ve zamanla daha büyük boyutlara geçer. Bu, vajina ağrısız cinsel aktivite için bir penise sığacak kadar geniş oluncaya kadar yapılır. Dilatörler lokal hormon tedavisi ile birlikte kullanıldığında en iyi sonuçlar elde edilir.
Hormon tedavisi sadece vajinal atrofi semptomlarını en iyi şekilde iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda vajinanın normal asit dengesini geri kazandırarak, cildi kalınlaştırarak (eski haline geri döndürerek), doğal nemi koruyarak ve bakteri dengesini iyileştirerek cildin sağlığını geri getirir. .
Vajinal duştan kaçınılmalıdır.