Vajinal Enfeksiyonlar İle İlgili Sorular – Vajinal Balgam kadın sağlığını hayat konforunu cinsel hayatı derinden etkileyen hızlı kronikleşebilen durumdur
vajinal enfeksiyonlar İle ilgili sorular
Vajinit nedir?
Vajinit vajinanın iltihaplanmasıdır. Vajinit kaşıntıya, yanmaya, kötü kokuya veya çok miktarda akıntıya neden olabilir. Kadınların kadın doğum uzmanı-jinekologlarını (ob-gyns) görmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Vajinitin birçok olası nedeni vardır ve tedavi türü nedene bağlıdır.
Yaygın vajinit türleri şunları içerir:
- Maya enfeksiyonları
- Bakteriyel vajinozis (BV)
- Trikomoniyaz
- Atrofik vajinit
Vajinite ne sebep olabilir?
Vajina, normal işlevi için önemli olan bakteri ve maya gibi birçok organizmayı içerir. Maya veya bakterilerin normal dengesindeki bir değişiklik vajinite neden olabilir. Bu vajina astarının iltihaplanmasına neden olur.
Vajinanın normal dengesini değiştirebilecek faktörler şunlardır:
- Antibiyotikler
- Hamilelik, emzirme veya menopoz nedeniyle hormon seviyelerindeki değişiklikler
- Duş
- Sperm öldürücüler
- Cinsel ilişki
- Enfeksiyon


Vajino – Sepsis (Vajina Zehirlemesi);
patojene kaymış vajinal flora üyelerinin
kana karışıp hastalıklara neden olmasıdır.
Özellikle menopoz Bu Süreci Dramatik Artırmaktadır.
Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır.
Vajinit nasıl teşhis edilir?
Vajiniti teşhis etmek için kadın doğum uzmanı vajinanızdan akıntı örneği almalı ve mikroskop altında bakmalıdır. Birkaç test yapılabilir. Bazı test sonuçları hemen mevcut olabilir. Diğerleri için numunenin bir laboratuvara gönderilmesi gerekir ve sonuçlar birkaç gün içinde hazır olur.
Testlerin sonuçlarının doğru olduğundan emin olmak için, kadın doğum uzmanınızı görmeden en az 3 gün önce herhangi bir vajinal ilaç kullanmayın. Ayrıca ziyaretinizden önce duş almamalı, seks yapmamalı veya sperm öldürücüler kullanmamalısınız.
Vajinit nasıl tedavi edilir?
Tedavi vajinitin nedenine bağlıdır. Tedavi vajinaya uygulanan bir hap, krem veya jel olabilir.
İlacı bitirmeden önce semptomlar kaybolsa bile tedavi talimatlarını tam olarak takip etmek önemlidir. Semptomlar ortadan kalksa bile, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken durdurmak semptomların geri dönmesine neden olabilir.
Tedavi bittikten sonra semptomlar geçmezse veya tekrar gelirse doğum uzmanınıza görünün. Farklı bir tedavi gerekebilir.
Vajinit nasıl önlenebilir?
Vajinite yakalanma riskini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
- Kadınsı hijyen spreyleri veya kokulu tamponlar kullanmayın.
- Duş yapma. Vajinanın kendini temizlemesine izin vermek daha iyidir.
- Vulvayı temizlemek için sade ılık su kullanın. Sabunlar ve deterjanlar vajina içindeki organizmaların normal dengesini değiştirebilir.
- Her kullanımdan sonra diyaframları, servikal kapakları ve sperm öldürücü aplikatörleri iyice temizleyin.
- Seks sırasında prezervatif kullanın.
- Başka bir enfeksiyon türü için antibiyotik reçete ediliyorsa, maya enfeksiyonlarını önleme konusunda kadın doğum uzmanınıza danışın.
İyi
dost
faydalı
bakteri yoktur.
Düştüğün an seni yerler.
Maya Enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu nedir?
Maya enfeksiyonu kandidiyaz olarak da bilinir. Vajinal enfeksiyonun en yaygın türlerinden biridir.
Maya enfeksiyonlarına ne sebep olur?
Maya enfeksiyonlarına Candida adı verilen bir mantar neden olur. Normalde vajinada az sayıda bulunur. Ancak vajinadaki bakteri ve maya dengesi değiştiğinde maya aşırı büyüyebilir ve semptomlara neden olabilir.
Hangi faktörler maya enfeksiyonuna yakalanma riskini artırır?
Antibiyotikler
Bazı antibiyotik türlerinin kullanımı maya enfeksiyonu riskinizi artırır denmekle beraber buna karşıyım, kök sebep bulunanamış ise antibiyotikler günah keçisi ilan edilmektedir. Antibiyotikler, mayayı kontrol altında tutan normal vajinal bakterileri öldürür denmekle beraber bunada katılmıyorum. Kök sebep ortadan kaldırılmayınca Maya daha sonra büyüyebilir.
Hamilelik
Hamilelik sırasında vücudun hormon seviyelerindeki değişiklikler riski artırabilir.
Şeker hastalığı
Bağışıklık sistemini etkileyen durumlar
Vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi iyi çalışmıyorsa, aşırı maya büyümesi meydana gelebilir. Örneğin, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfekte olmuş kadınlarda, prematür doğmuş kişilerde maya enfeksiyonları şiddetli olabilir. Tedaviyle bile kaybolmayabilirler veya sıklıkla tekrarlayabilirler.
Çoğu durumda, bir maya enfeksiyonunun nedeni bilinmemektedir.
Bir maya enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Bir maya enfeksiyonunun en yaygın semptomları, vulva adı verilen vajinanın dışındaki bölgenin kaşınması ve yanmasıdır. Yanma, idrara çıkma veya seks ile daha kötü olabilir. Vulva kırmızı ve şişmiş olabilir.
Vajinal akıntıda artış veya değişiklik olabilir. Vajinal akıntı beyaz, topaklı ve kokusuz olabilir. Bazı kadınlar akıntıda herhangi bir değişiklik fark etmezler.
Vajinal mantar enfeksiyonu için hangi tedaviler mevcuttur?
Maya enfeksiyonları vajinaya ilaç yerleştirerek veya hap alarak tedavi edilebilir. Çoğu durumda, erkek seks partnerlerinin tedavisi gerekli değildir.
maya enfeksiyonunu tedavi etmek İçin reçetesiz satılan bir İlaç kullanmalı mıyım?
Reçetesiz tedaviler kısmen güvenlidir ve genellikle maya enfeksiyonlarının tedavisinde kısmen etkilidir. Ancak birçok kadın, aslında başka bir sorunu olduğunda mantar enfeksiyonu olduğunu düşünür. Bu durumlarda, bir maya enfeksiyonu için bir ilaç işe yaramaz. Ayrıca asıl sorunun doğru teşhis ve tedavisinde gecikmeye neden olabilir.
Daha önce bir mantar enfeksiyonu geçirmiş olsanız bile, belirtilerinizi tedavi etmek için reçetesiz satılan bir ilaç kullanmadan önce doğum uzmanınızı aramak iyi bir fikir olabilir. Vajinal semptomlarınız ilk kez oluyorsa, kadın doğum uzmanınızı görmelisiniz. Reçetesiz satılan bir ilaç kullandıysanız ve belirtileriniz geçmiyorsa, doğum uzmanınıza görünün.
Bakteriyel Vajinoz
Bakteriyel vajinoz (BV) nedir?
Bakteriyel vajinoz (BV), vajinada yaşayan normal bakteri türlerindeki dengesizlikten kaynaklanır.
BV’nin belirtileri nelerdir?
Ana semptom, güçlü bir balık kokusuyla artan akıntıdır. Koku, adet döneminiz sırasında veya cinsel ilişkiden sonra daha güçlü olabilir. Akıntı genellikle ince ve koyu veya donuk gridir, ancak yeşilimsi bir renge sahip olabilir. Kaşıntı yaygın değildir, ancak çok fazla akıntı varsa mevcut olabilir.
BV nasıl tedavi edilir?
Birkaç farklı antibiyotik kullanılabilir. Metronidazol ve klindamisin içerirler. Ağız yoluyla alınabilir veya vajinaya krem veya jel olarak yerleştirilebilirler. Cinsel partnerlerin tedavi edilmesi gerekmez.
Metronidazol ağızdan alındığında bazı hastalarda yan etkilere neden olabilir. Bunlar mide bulantısı, kusma ve idrarın koyulaşmasını içerir. Metronidazol alırken alkol almayın. Kombinasyon şiddetli bulantı ve kusmaya neden olabilir.
BV sıklıkla tekrarlar. Tekrarlanan tedavi gerektirebilir. Bazı durumlarda, 3 ila 6 ay daha uzun tedavi gerekebilir.

Trikomoniyaz
Trikomoniyaz nedir?
Trichomoniasis, mikroskobik parazit Trichomonas vaginalis’in neden olduğu bir durumdur. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Trichomoniasis’i olan kadınlar, diğer CYBE’lerle enfeksiyon riski altındadır.
Trichomoniasis’in belirtileri nelerdir?
Trichomoniasis belirtileri sarı-gri veya yeşil bir vajinal akıntı içerebilir. Akıntı balık kokusuna sahip olabilir. Vulvada yanma, tahriş, kızarıklık ve şişlik olabilir. Bazen idrar yaparken ağrı olur.
Trikomoniyaz nasıl tedavi edilir?
Trichomoniasis genellikle metronidazol adı verilen bir antibiyotik, tek doz veya 7 gün boyunca alınan bir doz ağız yoluyla alınarak tedavi edilir. Tinidazol adı verilen başka bir ilacın tek dozu da kullanılabilir.
Enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek için cinsel partnerler tedavi edilmelidir. Siz ve eşiniz tedavi görene kadar seks yapmamalısınız.
Atrofik vajinit
Atrofik vajinit nedir?
Bu duruma bir enfeksiyon neden olmaz, ancak vajinal akıntı ve tahrişe neden olabilir. Emzirme ve menopoz sonrası gibi kadınlık hormon düzeylerinin düşük olduğu herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
Atrofik vajinitin belirtileri nelerdir?
Semptomlar kuruluk, kaşıntı ve yanmayı içerir. Diğer semptomlar arasında anormal vajinal akıntı ve seks sırasında ağrı bulunur.
Atrofik vajinit nasıl tedavi edilir?
Atrofik vajinit, vajinal krem, halka veya tablet olarak uygulanabilen östrojen ile tedavi edilir. Suda çözünür bir kayganlaştırıcı da seks sırasında yardımcı olabilir.


Kadın Hasta İse Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
Şişkinlik – Gaz – Vajinal Akıntı
Helikobakter Pilori
Olayın Köküne İnildiğinde
*** JİNEKOLOJİK
Bir Enfeksiyondur
20 damla = 1 CC
vajinal akıntıda 107 milyon mikroorganizma bulunabilir.
Bunun patojene kayması sizi hasta eder.

Kadın Hasta İse Evde Huzur Yoktur