HPV, rahim ağzı kanserine, gebelik komplikasyonlarına yol açabilir. HPV Kürtaj Konusu karışık – trajik bir İkilemdir.
HPV Kürtaj İkilemi
HPV (Human Papillomavirus) pozitif bir kadında cerrahi girişimlerin, özellikle de D&C (Dilatasyon ve Küretaj) gibi prosedürlerin HPV’nin yayılmasına neden olup olmayacağı hakkında bazı önemli bilgi eksiklikler vardır. D&C nin HPV nin yayılımını kolaylaştıracağına yönelik yapılmış çalışma yoktur. Çünkü D&C mahrem bir işlem olduğundan, hastalar gizlilik talep ettiğinden çalışma yapılması çok zordur.
HPV’nin Yayılma Yolları
- Doğrudan Temas: HPV genellikle cilt teması veya genital temas yoluyla yayılır. Ancak, cerrahi prosedürler sırasında HPV’nin yayılması doğrudan bir insan teması yoluyla olur. İstenmeyen gebeliğe bağlı kürtaj (D&C) sırasında HPV’nin rahim iç yüzeyine veya diğer endometrial bazal hücrelere ulaşma olasılığı teorik olarak vardır. Ancak, bu tür bir yayılım genellikle HPV’nin dış genital bölgelere yayılma şekliyle aynı değildir. HPV’nin doğrudan endometrial hücrelere ulaşarak yayılması yaygın bir durum değildir. Fakat yan tarafta görülen grafiğe dikkat edilirse rahim kanserlerinde HPV nin etkisi vardır.
- Hastane Ortamı ve Sterilizasyon: Steril koşullar altında yapılan cerrahi prosedürlerde HPV’nin yayılması riski düşüktür. Ancak, virüsün bulunduğu alanlara dokunulması veya aletlerin kontamine olması riski her zaman vardır. HPV klasik dezenfektanlara dirençli bir virüstür.
- Cerrahi Duman ve Havaya Karışan Partiküller : HPv tedavisinde bilindiği gibi koterizasyon (yakma) kullanılmaktadır ve bu siğil lezyonlarının yakılması esnasında ortaya çıkan cerrahi duman ile HPV virüsünün ameliyathanede bulunan kişilere bulaşma riski sıfır olmadığından N95 gibi maskeler takılmalı ve etkin duman drenajı sağlayan sistemler kullanılmalıdır.1 Ablasyonlardan (LEEP ve CO2-lazer) sonra tıbbi personelin hava yollarında, mukozalarında eşleşen ‘yüksek riskli’ HPV genotipleriyle birlikte hava yoluyla HPV dağılımı ve lazer ve LEEP dumanına maruz kalmaya dayalı HPV ile ilişkili üst solunum yolu neoplazmları vakaları belgelenmiştir.2
Cerrahi Prosedürler ve HPV
- D&C (Dilatasyon ve Küretaj): D&C işlemi, genellikle uterusun iç yüzeyini temizlemek veya kazımak için kullanılır. Bu prosedür sırasında, HPV’nin yayılma riski genellikle minimaldir çünkü D&C genellikle yalnızca rahim içi alanla sınırlıdır ve HPV’nin dış genital bölgelerdeki yayılımı ile doğrudan ilişkili değildir. Fakat kadında servikal HPV pozitif ise üst genital yapılara HPV yayılması gerçekleşebilir. Aynı şekilde regl olmak yani yüzey hücrelerin döküldüğü, endometriyal bazal hücrelere erişimin kolaylaştığı regl esnasında da HPV nin bulaşması kolaylaşmaktadır.
- Lokalizasyon ve Uygulama: HPV’nin genellikle genital bölgelerde enfeksiyon yaptığı bilinir ve bu enfeksiyonun cerrahi işlem sırasında yayılması genellikle minimal olacağını düşünüyorum. Ancak, geniş çaplı bir HPV enfeksiyonu veya lezyonları varsa, bu bölgelere dikkat edilmesi önemlidir.
- Regl Döngüsü ve HPV: Regl döngüsü sırasında HPV’nin yayılması konusunda doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Aslında detaylı bir araştırmada yoktur, fakat teorik olarak mümkündür. Regl kanaması HPV’nin yayılmasına neden olmadığı düşünülüyor ama artan bir HPV ilişkili rahim kanserleri vardır. HPV enfeksiyonu genellikle direkt insan teması gerektiren, genital temas yoluyla yayılır ve bu durumun regl döngüsü ile doğrudan bağlantısı yoktur şeklinde demek kısmen doğrudur.
- Gebelik ve Kürtaj: Gebelik ve kürtaj sonrası servikal hücrelerin değişimi veya iyileşme süreci HPV enfeksiyonunun etkilerini değiştirebilir, ancak bu genellikle virüsün yayılmasına neden olmaz. Fakat teorik olarak yayılıma neden olma riski vardır. Servikal HPV pozitifliği olan bir hastanın kürtaj öncesi ve sonrası izlenmesi önemlidir.
HPV Bulaşma Şekilleri
- Ekstragenital → ekstragenital alana
- Ekstragenital → genital alana
- Genital → ekstragenital alanlara bulaşma olabilir.
- Erken yaşta seks,
- Çoklu seks partneri varlığı
- Çoklu partneri olan seks partneri.
- Seks Fantezileri, Anal seks, Vajinal seks, oral seks,
- Vajina yalamak, penis yalamak, anüs yalamak
- Vajina flora bozukluğuna sebep veren her durum
- Otoinokülasyon (kişinin kendisine tekrar bulaşma), aile içi temas, ailelerin teması , …
- Anneden → bebeğe bulaşma (perinatal bulaşma, plasenta, kordon, rahim veya anne sütüyle bulaşma, vajinal doğum veya sezeryanla bulaşma)
- Eller aracılığıyla bulaşma (tokalaşma !, ama esas ve riskli olanı mukozal temas yoludur)
- Sürekli doğrudan cilt teması
- Derin öpüşme (Fransız öpücüğü; iç dudakların, dilin ve dişlerin özellikle uzun süreli veya ritmik dilden dile temasla kapsamlı veya yoğun maruziyet) .
- İdrar – Dışkı HPV Virüsü İçerebilir (alafranga tuvaletler)
- Tekrar tekrar kullanılan cerrahi aletler (laparoskopik aletler, vajinal spekulumlar)
- Ultrason propları !
- Fomitler ile bulaş ( fomit parazit ya da mikrop gibi enfeksiyon etkenlerini taşıyabilen herhangi bir cansız objedir. Deri hücreleri, saç telleri, giysiler ve ortak kullanılan yataklar, yastıklar, havlular bulaş kaynağı olabilir). Sonra hastane ekipmanları üzerindeki fomitlerin biyofilm şeklinde bulunması da bulaş nedeni olabilir. Kapı kolları, kağıt para !
- Spor salonları, AVM ler, Ortak kullanılan duşlar
- Yüzme havuzları, jakuzi, banyo, küvet
- Ortak sigara İçimi, nargile
Klinik Öneriler
- Hijyen ve Sterilizasyon: Cerrahi prosedürlerin düzgün sterilizasyon ve hijyen koşulları altında yapılması, HPV’nin yayılma riskini azaltır.
- Önceden Tanı ve Tedavi: HPV pozitifliği tespit edilen hastaların, cerrahi işlem öncesinde uygun tedavi ve izleme stratejilerine sahip olmaları önemlidir.
- Risk Yönetimi: HPV’nin yayılma riskini azaltmak için cerrahi prosedürlerde dikkatli ve titiz bir yaklaşım sergilenmelidir. En önemlisi kişinin HPV negatif olduğunu teyit ettikten sonra cinsel aktivitelere başlaması, gebelik planlaması yapmasıdır.
Sonuç
Kürtaj (D&C) sırasında HPV’nin yayılma riski düşük olsa da, virüsün endometrial bazal hücrelere ulaşması teorik olarak mümkün olabilir. Ancak, bu yayılım genellikle doğrudan genital HPV enfeksiyonu ile aynı şekilde gerçekleşmez (?). Regl döngüsü sırasında HPV’nin yayılmasına neden olan bir durum şuan için söz konusu değildir (?), fakat teorik o0larak buda mümkündür. Her durumda, hastanın durumu ve klinik şartlar göz önünde bulundurularak uzman bir jinekolog doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.
Kürtaj olmak isteyen hastaların, kürtaj öncesi jinekolojik muayene olmaları ve bu muayenede servikal smear ile birlikte HPV incelemesinin yapılması zorunludur. Kadında HPV pozitif çıktığında, malesef bu enfeksiyonun geçmesini beklemeyip, sınırlı bir kürtaj yasal süresi olduğundan, kürtaj işlemi mecburen yapılacaktır. Ama sonraki gebeliğin HPV negatif olunduğu kanıtlanınca planlanması zaruridir. Şuan için bu negatifliği elde etmek minimum 6 ay ile 18 ay sürebilir, burada jinekolog hekime ve tedavilerine uyum, HPV tiplerinin saldırganlığı,… faktörler önemlidir. Yandaki resim ve çalışmada görüldüğü gibi HPV gebelik komplikasyonları ile ilişkilidir.
HPV pozitif bir kadın kürtaj olmalı mıdır? Gerçekten bu durum viral korioamnionit yarattığından hasta jinekolojik olarak değerlendirildikten sonra hasta ile birlikte karar verilmelidir. Konu gebelik olduğundan bebeklere jinekolojik muayene yapılamadığından, onların üreme sistemlerinde annelerinden aldıkları HPV virüs tiplerini belirlemek zordur. zaten aileler jinekolojik muayeneyi de kabül etmezler. Olay çok karışık ve kompleks !
Muğla
Kadın
Doğum
Gizemli Sır: Asemptomatik Vajinal Akıntı Rahi̇m & Vaji̇nal Kanamalar Neden Beklemekle İyi̇leşmi̇yor ? Muğla Kürtaj Pillar Content Ayrıntılı Ultrason Rahim İltihabı Vajinal Akıntı Menopoz nedir? Gebelikte – Hamilelikte Kanama