Portör Muayenesi Arık Yok! Hijyen Eğitimi Var. ayrıca Kadın Hastalıkları Bu Konuda Hiç Ele Alınmıyor. Çok sayıda Kadın Enfekte iken Çalışıyor !
Portör Muayenesi – İşyerinde Hijyen – Kadın Hastalıkları
Özellikle gıda sektöründe, sağlık sektöründe, turizm sektöründe çalışan kişilerin el, ağız ve genel hijyene dikkat etmesi çok önemlidir.
Riskli yerleri kabaca listelersem;
- Gıda üretim(yemekhane, lokanta, fırın,pastane,mutfak…) ve perakende iş yerleri.
- İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
- Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
- Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
Zorunlu portör muayenesi kaldırılarak durum, hijyen eğitimine dönüştürülmüştür. Çünkü Portör muayenesi yapılmadan dakikalar öncesinde muayeneye gidecek çalışanlar ellerini önce yıkar, sonra dezenfektanlayıp muayeneye öyle girerler. Bir şey çıkmasın diye ! Riskli grupta olan işyerlerini sıralarsam; Yıllarca sistem bu şekilde by-pass edildiği için patron çalışanını bilir denilerek, zorunlu portör muayenesi kaldırıldı ve hijyen eğitimi getirildi. Çalışana bağlı oluşacak her hangi bir bulaşıcı hastalık – salgın durumunda tüm zarar ve ziyanın tazmini çalışanını tedavi ettirmeyen işveren üzerine bırakılmıştır(UHSK Madde 127).
Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
1593 Sayılı Kanun Umumi̇ Hıfzıssıhha Kanunu(UHSK) Madde 126
Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür
Portör muayenesi veya hijyen yönetmeliğinde çalışmaya engel teşkil eden hastalıklar Madde 9 ile çok limitli yetersiz bir şekilde tanımlanmıştır. Bunlar;
Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.
Vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Chlamydia trachomatis enfeksiyonları
- Gonore
- Sifiliz
- AIDS (kazanılmış immün yetmezlik sendromu)
- HIV enfeksiyonu (insan immün-yetmezlik virüsü enfeksiyonu)
Solunum (hava) yolu ile bulaşan hastalıklar
- Lejyoner hastalığı – legionellosis
- Meningokokkal hastalık
- Tüberküloz
- Pnömokok enfeksiyonları
Gıda ve su kaynaklı hastalıklar ve zoonozlar
- Botulismus
- Bruselloz
- Campylobacter jejuni/coli – Campylobacter sp enfeksiyonu
- Enterohemorajik E.coli – EHEC enfeksiyonu
- Kolera
- Leptospiroz
- Listeria monocytogenes enfeksiyonu
- Shigella sp enfeksiyonu
- Salmonella sp enfeksiyonu – non-tifoidal salmonelloz
- Salmonella Typhi enfeksiyonu – Tifo; enterik ateş
- Akut kanlı ishal
- Şarbon
- Tularemi
- Veba – Plague
- Yersinia sp enfeksiyonu – Yersiniosis
- Trişinoz
- Ekinokokkoz
- Cryptosporidium sp enfeksiyonu
- Giardia intestinalis enfeksiyonu
- Entamoeba histolytica [amipli dizanteri etkeni olarak]
- Kala-azar
- Şark Çıbanı – kutanöz leishmaniasis
- Şistozomiyaz – üriner
- Sıtma – Malaria
- Toksoplazmoz
- Kuduz ve Kuduz Riskli Temas
- Viral Hemorajik Ateş Sendromu
- Sarı humma
- Epidemik Tifüs
- Q-ateşi
- Helikobakter Pylori Enfeksiyonu
Viral hepatitler
- Hepatit A,
- Hepatit B,
- Hepatit C,
- Hepatit D,
- Hepatit E
Aşı ile önlenebilir hastalıklar
- Boğmaca
- Difteri
- Kabakulak
- Kızamık
- Kızamıkçık [Rubella]
- Konjenital Rubella
- Tetanoz
- Neonatal Tetanoz
- Çocuk felci [Poliomyelitis]
- Çiçek
- Haemophilus influenza Tip b [Hib] Menenjiti
- Influenza
Diğer hastalıklar
- Varyant Creutzfeldt-Jakob’s hastalığı – nvCJD
- Lepra
- Trahom
Kabaca portör muayenesi, bulaşıcı hastalıklar ve riskli yerler ile ilgili bilgi verdim. Şimdi gelelim ülkemizdeki gerçekleri konuşmaya ve öğrenmeye başlayalım.
- Ülkemizde kadınların çok büyük bir kısmı vajinal akıntı – enfeksiyon – irin iltihap ile yaşamayı kanıksamış ve normalleştirmiş durumdadır.
- Özellikle cinsel yol ile bulaşan hastalığı bulunan kadınların tamamı hastalıkları ile ilgili iş yerlerine bilgi vermiyorlar ve enfekte durumları ile aynen çalışıyorlar. yasal zorunluluğu hiçe sayıyorlar.
- Abartmıyorum; 1 avuç içini dolduracak vajinal akıntı, irin iltihap ile 10 – 30 yıl boyunca işe gitmiş aşçılık yapmış, kuaför, güzellik uzmanı, gıda mühendisi, kasap olarak çalışmış çok sayıda kadın mevcuttur.
- Peki bu insanlar bu kadar hasta olmalarına rağmen neden tedavi olmuyorlar? İnsanımızda mal mülk yapma dürtüsü aşırı derecede fazla olduğundan sağlıklarına gerekli harcamayı yapmak istemiyorlar. Eczanelerden genital kaşıntı veya vajinal akıntıyı sadece sönümlendirici minimal etkili reçetesiz ilaçlar almaktadırlar. Günde 50 – 200 arasında yalap şalap muayene yapan yani sürüm usulü çalışan Hekimlerden hızlıca bir reçete alıp kestirip atma şeklinde yaklaşımları tercih etmektedirler. her türlü enfeksiyon başlarına azılı bela olana kadar, normal bu, kadınsal durum bu, her kadında olur bu diyerek yaşamaktadırlar. Belli bir süre sonra bu durumlarına alışıp, normalleştirip, sık değiştirilen hijyenik pedler ile devam eden bir yaşama geçmektedirler. Kritik eşik geçildikten sonra ise çeşit çeşit hastalıklar ile nedeniyle doktor doktor hastane hastane gezmeye başlıyorlar. Peki bunların eşleri – kocaları ne yapıyor? Onlarda masraf çıkmasın, para harcamayalım diye bu tuhaf duruma adapte oluyorlar, normali buymuş az masraflı olduğundan, bunu tercih ediyorlar veya sorun yaşamadıkları (vajinal akıntı, vajinal kötü koku, … olmayan) kadınlar ile yedek yaşamlar kurmaktadırlar.
- Meslek hayatımda çok sayıda enfekte riskli meslek grubuna dahil kadın tespit etmiş olmama rağmen neredeyse bunların tamamı tedavilerinde kürasyonu tamamlamamışlardır.
- Bu kişiler genellikle Devlet Hastanesi’nde yüzlerce kişi arasında sıra bekleyerek yalap şalap muayene olmayı tercih eden kişilerdir olup, 5 dakikalık muayenelerle her şeyin normal – temiz çıktığını – olduğunu savunurlar ve çalışmalarına hiçbir şey yokmuş gibi aynen devam ederler.
- Hijyen uygulamasını sadece el yıkama boyunda kalmış olup, genital enfeksiyon açısından rezervuar halinde çalışan çok sayıda kadın kitlesi mevcuttur.
- Jinekolojik genital alan mahrem ve konuşulması ayıplanan bir konumda olduğundan enfekte kadınlar bu sosyal durumu kötüye kullanarak, sağlıklı – hijyenik işçi – çalışan kadınlar arasına kendilerini karıştırıp iş görmeye, hiç bir şey yokmuş gibi sağlıklı rolü yapmaya devam etmektedirler.
- Kronik servisit, PID, vajinit, doğum hasarları, …vb gibi durumları şişkinlik, mide yanması, ishal şeklinde lanse ederek yalap şalap tedavi alarak durumlarını subklinik enfeksiyon şeklinde kronikleştiren, enfeksiyon rezervuarı olmuş çok sayıda kadın kitlesi mevcuttur.
Yukarıdaki riskli işler listesinde çalışan kadın; riskli çalışandır !
İşverenlerin kendileri bile bu şekilde akıntı enfeksiyon iltihap ile yaşamayı normalleştirmiş, öğrenmiş bir toplumda; devasa bir enfeksiyon rezerv havuzunun oluşmamış olması imkansızdır. İşverenlerin kendileri sonra portör muayenesi, hijyen eğitimini veren kişiler bile bu şekilde enfekte olma ihtimali olduğundan, ülkemizde çok değişik bir hijyensizliği sağlık görme, sağlık hali bilme, sağlık anlayışı mevcut olduğundan toplumuzda hastaneler dolup dolup boşalmaktadır.
Kadın işverenlerin öncelikle kendileri ile birlikte tüm kadın çalışanlarını tecrübeli jinekolog Hekim muayenesinden geçirmesi gereklidir (Bunu ülkemizde kimse yapmıyor !). Vajinanız bu şekillerde sürekli bir şekilde mikrop tutmuş ise ellerinizi düzenli bir şekilde yıkamanız sadece geçici bir çözüm olup, çalışanlardan, yediklerinizden kontaminasyon nedeniyle kaçınılmaz şekilde enfekte olacaksınız.
Ülkemizdeki durum budur !
Herkes kendine dikkat etsin !


Muğla

Kadın

Portör Muayenesi İş yerinde Hijyen Kadın Hastalıkları
Doğum

Muğla Kadın Doğum
Portör Muayenesi İş yerinde Hijyen Kadın Hastalıkları
Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz.
Gizemli Sır: Asemptomatik Vajinal Akıntı Rahi̇m & Vaji̇nal Kanamalar Neden Beklemekle İyi̇leşmi̇yor ? Muğla Kürtaj Pillar Content Ayrıntılı Ultrason Rahim İltihabı Vajinal Akıntı Menopoz nedir? Gebelikte – Hamilelikte Kanama