WhatsApp Search

Kadınlarda Şişkinlik Neden Oluyor?

Şişkinlik deyip geçmeyin, tedavi olamayınca insanın yaşama sevincini azaltır, yaşam kalitesini düşürür. Lezzetli ve keyifli bir lokma yiyemezsiniz. İnsanın kendisini davul gibi hissetmesi hiç hoş bir durum değildir. Sık tekrarlayan ve geçmeyen şişkinliğiniz varsa en doğru yerdesin !

Kadınlarda şişkinlik neden oluyor?

Şişkinlik genellikle vücutta fazla gaz – sıvı birikmesi nedeniyle oluşur. Ayrıca

  • Aşırı yemek yeme
  • Yemekleri çok hızlı yeme
  • Gazlı içecekler içme
  • Lifli gıdaların tüketimi
  • Laktoz intoleransı
  • Sindirim sorunları
  • İrritabl bağırsak sendromu
  • Stres
  • Hormonal değişiklikler
  • Adet dönemi

gibi faktörler de şişkinliğe neden olabilir.

Bazı durumlarda, şişkinlik ciddi sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, kronik şişkinlik , diğer sindirim sorunları yaşayan kişilerin doktora danışmaları önerilir. Doktor, uygun testleri yaparak şişkinliğin nedenini belirleyebilir ve tedavi seçenekleri sunabilir.

Obesite
Obesite
barsak allerjisi, zor sindirim şişkinlik irritabıl barsak hastalığı kadın hastalığı Muğla kadın doğum
Stress dispepsiyi tetikler
Stress dispepsiyi tetikler
Gögüs ağrısı, reflü, şişkinlik
Gögüs ağrısı, reflü, şişkinlik

Şişkinlik başka nasıl adlandırılır?

Şişkinlik başka isimleriyle

abdominal distansiyon

,

karın şişliği

,

şişkin karın sendromu

,

meteorizma

,

barsak gazı

olarak da bilinir.

bol gaz çıkarma , Geğirme şişkinlik midir?

Bol gaz çıkarma

,

geğirme

şişkinlik olarak adlandırılan belirtilerden biri olabilir. Şişkinlik, genellikle karın bölgesinde şişlik hissi ve

dolgunluk

hissiyle birlikte

artmış gaz üretimi

ve/veya gaz birikmesiyle ilişkilidir. Bol miktarda gaz çıkarma , geğirme, karın bölgesindeki şişkinlik hissine katkıda bulunabilir ve şişkinlik hissini artırabilir. Ancak, şişkinlik sadece gaz çıkarma , geğirme ile sınırlı değildir ve başka belirtileri de içerebilir.

Akut Şişkinlik Ve Kronik Şişkinlik Nedir ?

Akut şişkinlik, genellikle kısa süreli ve ani gelişen durumdur. Çoğunlukla

aşırı yemek yeme

,

gazlı içecekler tüketmek

,

lifli olmayan gıdalar

, kabızlık , ishal, stres, anksiyete, adet öncesi sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumda, genellikle mide ve bağırsaklarda biriken gaz , gıda artıkları nedeniyle şişkinlik hissedilir. İdrar yapma ihtiyacı, hafif mide bulantısı, hazımsızlık ve karın ağrısı … belirtiler de eşlik edebilir.

Kronik şişkinlik ise, en az üç aydır devam eden tekrarlayan şişkinlik hissidir. Bu durum, irritabl bağırsak sendromu, laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bir dizi sindirim sistemi rahatsızlığından kaynaklanabilir. Diğer belirtiler arasında ağrı, kabızlık , ishal, mide yanması, iştah kaybı, kilo kaybı – kazanımı yer alabilir.

kadınlarda şişkinliğin esas temel kök sebebi nedir?

Kök sebep çözülmedikçe, sunulan çözümler geçici olacaktır
Kök sebep çözülmedikçe, sunulan çözümler geçici olacaktır

Kadınlarda şişkinliğin esas temel kök sebebi

çoğunlukla hormonel değişikliklerdir. Kadınların

adet döngüsü

,

hamilelik

,

menopoz

gibi durumlarda hormonal değişiklikler meydana gelir ve bu durum da sindirim sistemi üzerinde etki gösterebilir. Özellikle adet döngüsü öncesinde progesteron hormonu seviyeleri yükselir ve bu da şişkinliğe yol açabilir. Ayrıca, bazı kadınlarda laktoz intoleransı,

glutensiz beslenme

,

irritabl bağırsak sendromu

gibi sindirim sistemi problemleri de şişkinliğe sebep olabilir.

menopoz döneminde neden şişkinlik oluyor?

Menopoz dönemi, kadınların hayatlarında hormonal değişimlere sebep olan süreçtir. Menopoz dönemi, östrojen seviyelerinin azalmasıyla ilişkilidir. Östrojen, vücuttaki birçok işlevi etkileyen hormondur ve özellikle kadınlar için önemlidir.

Östrojen seviyelerinin azalması

, birçok kadında şişkinliğe sebep olabilir.

Östrojen seviyelerinin düşmesi

, vücutta sıvı tutulumuna sebep olabilir. Bu, şişkinliğin artmasına sebep olabilir. Menopoz dönemi aynı zamanda gastrointestinal sistemi de etkileyebilir. Bu dönemde, birçok kadın sindirim sorunları yaşar, bu da şişkinliğe sebep olabilir.

Menopoz dönemi, aynı zamanda yaşlanma süreciyle de bağlantılıdır. Yaşlandıkça, vücuttaki kas kütlesi azalır ve metabolizma yavaşlar. Bu da şişkinliğe sebep olabilir. Ayrıca, menopoz döneminde kadınlar genellikle aktif yaşamlarından daha az aktif hale gelirler, bu da şişkinliği artırabilir.

cinsiyet ve şişkinlik?

Cinsiyet şişkinlikle ilişkilendirilebilir çünkü kadınlar genellikle erkeklere kıyasla şişkinlikten daha fazla etkilenirler. Bu, kadınların genellikle daha az kas kütlesi ve daha fazla vücut yağına sahip olması nedeniyle olabilir. Ayrıca kadınlar, adet döngüsü sırasında hormonal değişiklikler yaşadıklarından, bu dönemlerde şişkinlik ve su tutma eğilimindedirler.

Ancak, erkeklerde de şişkinlik sorunu görülebilir ve genellikle yukarıda bahsedilen nedenlerle ilgilidir. Örneğin, aşırı yemek yeme, hızlı yemek yeme, gazlı içeceklerin tüketimi ve sindirim sorunları erkeklerde de şişkinliğe neden olabilir.

Bunlar klasik nedenlerdi menopoz, ihmal edilen jinekolojik hijyen, doğum hasarları, vajinal akıntıyı problem olarak görmeyen karakter yapısı, … kadınlarda şişkinlik sebepleri arasındadır.

Kadınların kaçında şişkinlik oluyor?

Şişkinlik genellikle kadınlar arasında daha yaygın olsa da, tam oran vermek zordur. Bazı araştırmalar, kadınların % 70-80’inin

adet döngüsü (regl kanaması)

sırasında şişkinlik yaşadığını göstermektedir. Çünkü regl kanı vajinal florayı kısa süreliğine bile olsa,

yeterli östrojen üretimi

olana kadar bozuk kalmasına sebep olmaktadır. Ancak, genel olarak şişkinlikten etkilenen kadınların oranı hakkında net sayı vermek mümkün değildir.

şişkinliğin jinekolojik sebepleri nelerdir?

Ne alakası var demeyin sakın ! Perişan olursunuz !

Şişkinlik bazı jinekolojik sorunlarla da ilişkili olabilir. Bu nedenle, kadınlar şişkinlik yaşadıklarında, jinekolojik nedenleri de düşünmeleri önemlidir. İşte şişkinliğe sebep olabilen bazı jinekolojik sorunlar:

Üriner sistemin enfeksiyonları

:

İdrar yolu enfeksiyonları, karın ağrısı, sık idrara çıkma, yanma hissi, idrar yaparken zorlanma, şişkinlik … semptomlara sebetir. kadınlarda üriner sistem enfeksiyonlarının nadir olduğunu, bunların aslında jinekolojik enfeksiyon orjinli olduğunu vurgulamak önemlidir

Vajinal enfeksiyonlar

:

Mantar enfeksiyonları

,

bakteriyel vajinozis

gibi vajinal enfeksiyonlar, şişkinlik … semptomlara sebeptir.

Pelvik inflamatuar hastalık (PID)

:

Bu durum, rahim ağzından üst genital sistemdeki diğer organlara doğru ilerleyen enfeksiyonlarla karakterizedir. PID, ateş, karın ağrısı, pelvik ağrı, vajinal akıntı, şişkinlik … semptomlara neden olabilir.

Rahim kanseri

:

Rahim kanseri, karın bölgesinde şişkinlik, karın ağrısı, kanlı vajinal akıntı ve idrar yaparken zorlanma gibi semptomlara neden olabilir.

Adneksiyal kitleler

:

Fallop tüpleri, overler ve diğer jinekolojik dokuların etrafındaki kistler – kitlelerdir. Bu kitleler şişkinlik, karın ağrısı, pelvik ağrı … semptomlara sebep olabilir. adneksiyal yani yumurtalık kitleleri

yumurtalık rezervi

ni azaltarak

düşük östrojen durumu

na sebep olurlar.

Miyomlar

:

Rahimdeki iyi huylu tümörlerdir ve ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı, sık idrara çıkma ve şişkinlik gibi semptomlara sebep olabilir.Rahim miyom üretiyorsa bunu teşvik eden faktör var demektir, bu faktör over performansını, üretilen östrojenin

16α-OHE1 & 4-OHE2 metabolit yolağı

nın artmasına neden olacaktır.

Polikistik over sendromu (PCOS)

:

PCOS, hormonal dengesizliklerle karakterize bir durumdur ve adet döngüsü bozuklukları, akne, kilo alımı, şişkinlik … semptomlara sebep olabilir.

Over kistleri

:

Overlerdeki kistler, şişkinlik, karın ağrısı ve ağrılı adet kanaması gibi semptomlara sebep olabilir.

Adet öncesi sendromu (PMS)

:

Adet öncesi sendromu, adet öncesi dönemde bir dizi semptomla karakterize durumdur ve şişkinlik bu semptomlar arasındadır. PMS ayrıca baş ağrısı, yorgunluk, irritabilite ve meme hassasiyeti gibi diğer semptomları da içerebilir.

Endometriozis

:

Endometriozis, rahim dışındaki dokuların rahim içindeki dokulara benzer şekilde büyümesiyle karakterize durumdur. Bu durum, şişkinlik, karın ağrısı, pelvik ağrı , … semptomlara sebep olabilir.

Bu jinekolojik durumlar şişkinliğin yanı sıra diğer semptomlara da neden olabilir. Bu nedenle, kadınlar şişkinlikle birlikte diğer semptomlar yaşadıklarında tecrübeli jinekoloğa başvurmalıdırlar.

İdrar tahlilinin temiz çıkması, kadın hastalığı olmadığını nasıl gösteriyor?

Ülkemizde böyle hurafe vardır. Kadınlar idrar tahlilleri temiz çıktığında birden kendilerini aklıyorlar. Fakat idrar tahlilinin temiz çıkması, kadın hastalığı olmadığını göstermez, ancak kadın hastalıklarını dışlamak için test yapılması gerektiğinde idrar tahlili yapılabilir. İdrar tahlili, idrardaki belirli maddelerin seviyelerini, bakteri veya enfeksiyon belirtilerini tespit etmek için kullanılan testtir.

Örneğin, idrar yolu enfeksiyonları , böbrek enfeksiyonları, idrarda anormal miktarda bakteri – enfeksiyon belirtileri ile kendini gösterebilir. Bu nedenle, kadın hastalığından şüphelenildiğinde, idrar tahlili de dahil olmak üzere çeşitli testler, muayeneler yapılabilir. Ancak kadın hastalığı olan birinin idrar tahlilinde her zaman anormallikler olmayabilir, bu nedenle yalnızca idrar tahlili sonucuna dayanarak kadın hastalığı olmadığı sonucuna varmak yanıltıcı olabilir.

şişkinliğe sebep olan mikroplar nelerdir?

Şişkinlik genellikle enfeksiyonlarla ilişkili değildir. Ancak, şişkinliğe neden olan bazı mikroplar, enfeksiyonlar da vardır. Bu enfeksiyonlar şunları içerebilir:

  1. İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
  2. Helicobacter pylori (H. pylori)
  3. Candida albicans
  4. Bağırsak parazitleri
  5. Giardia
  6. Salmonella
  7. Campylobacter
  8. E. coli
  9. Rotavirüs
  10. Norovirüs
  1. Shigella
  2. Yersinia
  3. Vibrio cholera
  4. Clostridium difficile
  5. Listeria monocytogenes
  6. Hepatit A
  7. Hepatit B
  8. Hepatit C
  9. Human papillomavirüs (HPV)
  10. Herpes simpleks virüsü (HSV)
  1. Human immunodeficiency virüsü (HIV)
  2. Chlamydia trachomatis
  3. Neisseria gonorrhoeae
  4. Trichomonas vaginalis
  5. Streptococcus pyogenes
  6. Staphylococcus aureus
  7. Enterococcus faecalis
  8. Klebsiella pneumoniae
  9. Pseudomonas aeruginosa
  10. Mycobacterium tuberculosis

Kadın vajinasında bulanabilenler bolt olarak işaretlenmiştir.

Kadında şişkinlik yapan mikroorganizmaların rezervuar olarak kullandıkları Vücut bölgeleri neresidir?

Kadınlar için şişkinlik yapan mikroorganizmaların rezervuar olarak kullandıkları organ bölgesi genellikle bağırsaklar ve üreme sistemidir. Bağırsaklarda bulunan bakteri, mantar ve parazitler, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir.

Ayrıca, vajina , serviks ve üretra bölgesindeki bakteriler, idrar yolu enfeksiyonlarına, vajinal enfeksiyonlara şişkinliğe yol açabilir. Ancak, kadınlarda şişkinliğe neden olan birçok faktör olduğundan, şişkinliğin tek nedeni mikroorganizmalar değildir, her zaman böyle bağlantı yoktur.

Kadınlar şişkinlik durumunda neden hiç jinekolojik sebepleri akıllarına getirmiyorlar?

Kadınlar şişkinlik şeklinde belirtiler gösterdiklerinde, jinekolojik sebepleri akıllarına getirmemelerinin birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlar olabilir:

  1. Cinsiyet tabuları: Kadınlar, üreme organlarıyla ilgili sorunları konuşmakta zorlanabilirler çünkü cinsiyet tabuları nedeniyle utanç ve rahatsızlık hissedebilirler.
  2. Diğer olası nedenler: Şişkinlik belirtileri, kadınlar için birçok farklı hastalık , durumun belirtisi olabilir. Kadınlar, şişkinliğin jinekolojik nedeni olabileceğini düşünmeden önce, diğer olası nedenleri de düşünebilirler.
  3. Bilgi eksikliği: Kadınlar, üreme sistemi hastalıkları ve durumları hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu nedenle, belirtilerin jinekolojik sebeplerden kaynaklanabileceğini düşünmeyebilirler.
  4. Belirsiz belirtiler: Şişkinlik belirtileri bazen çok belirsiz olabilir ve kadınlar nedenini anlamakta zorlanabilirler.
  5. Vajinal Hastalığa Para Ödeme Nefreti: Çok enteresandır, kadınlar vajinaları, serviksleri hastalandığında, bunları tedavi ettirmek için para harcamaktan nefret etmektedirler. Vajinaya para harcaöm-maktansa , bekleyip kendi kendine iyileşmesini çok sayıda kadın tercih etmektedir. Kadınlar vajinayı malesef masrafsız vede hastalanmaz bilmektedirler.

Bu nedenlerden dolayı, kadınlar bazen jinekolojik sebepleri düşünmeden önce diğer olası nedenleri araştırmayı tercih ederler. Ancak, kadınlar herhangi rahatsızlık hissettiklerinde doktorlarıyla konuşmalı, herhangi jinekolojik sebep olup olmadığını kontrol ettirmelidirler.

gerçekleri yok saymak, görmek istememek
cimrilik, bedavacılık

Kadınlar şişkinlik yaşadığında İlk hangi doktora gitmektedirler?

Kadınlar genellikle şişkinlik yaşadıklarında ilk olarak aile hekimlerine ya da dahiliye uzmanlarına başvururlar. Bu doktorlar genel sağlık sorunları için ilk danışılan sağlık uzmanlarıdır, çoğu zaman kadınların ilk önce başvurdukları doktorlardır. Şişkinlik gibi belirtiler, genellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları, diğer genel sağlık sorunları ile ilişkili olduğu düşünülür.

Ancak, şişkinliğin jinekolojik sebepleri de olabileceğinden, aile hekimleri , dahiliye uzmanları, gerekli görürlerse kadınları jinekologlara veya kadın hastalıkları uzmanlarına yönlendirebilirler. Kadınlar, herhangi şüpheli belirti yaşadıklarında doktorlarıyla konuşmalı ve gerekirse jinekoloji uzmanına yönlendirilmeyi talep etmelidirler.

Kadınlar; Anlamsızca; Kaçınma Temeli Olan, Dürtüsel Mantığın ESİR‘i Oluyor !

1 Sorun Olsa; Ortopedi Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; FTR Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Dahiliye Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Genel Cerrahi Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Acil Servis Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Beyin Cerrahi Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Nöroloji Doktoru Beni
1 Sorun Olsa; Psikiyatri Doktoru Beni → Jinekologa Yönlendirir !

Sen Gelmedi̇ği̇n Sürece Ki̇mse Seni̇ → Bana Göndermeyecek !

Şuan Herkes “Kadın Doğumla Ne Alakası Var” Demektedi̇r !

Dahiliye – aile hekimi şişkinlik şikayeti İçin Jinekoloğa yönlendirme yapmadığında, kaynak sebep jinekolojik olamaz mı?

Tek kelime ! , OLABİLİR !

mümkün
sonsuz olasılıklar

Dahiliye – aile hekimi şişkinlik sebepleri arasında bulunan jinekolojik durumları neden çok nadir görmektedir?

Diğer hekimler vajina – serviksi bilgi eksikliğinden dolayı çok basit görmektedirler.

Jinekoloji bilimi mahrem bilim olduğundan doktorların maalesef ezici büyük kısmı yeterli jinekolojik tecrübeye sahip değildirler. Bilgi yeterli olmayınca düşünmüyorlar.

Dahiliye uzmanları – aile hekimleri şişkinlik şikayeti ile karşılaştıklarında, öncelikle sindirim sistemi rahatsızlıkları, bağırsak problemleri, hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, stres gibi nedenlerle ilgili testler yaparlar. Bunlar, şişkinlik gibi belirtilerin sıklıkla neden olduğu durumlardır.

Jinekolojik nedenler, diğer nedenlerden daha nadir görülür, çünkü şişkinlik belirtileri, genellikle sindirim sistemi ile ilgili olduğu düşünülen sorundan kaynaklandığı için, jinekolojik sebeplerin akılda olması daha az olabilir. Bununla birlikte, jinekolojik nedenler de dahil olmak üzere, şişkinliğin birçok nedeni vardır ve doğru teşhis ve tedavi için herhangi olası sebep göz önünde bulundurulmalıdır. Kadınlar herhangi jinekolojik belirti yaşadıklarında doktorlarıyla konuşmalı, kendilerini tecrübeli jinekolog hekime yönlendirmelerini talep etmelidirler.

İşte bunlardan dolayı

şişkinlik şikayeti olan kadın ilk önce jinekolog doktora gitmelidir!

Şişkinliğin psikiyatrik sebepleri nelerdir?

  1. Depresyon
  2. Anksiyete bozuklukları
  3. Stres
  4. Somatoform bozukluklar
  5. Yeme bozuklukları
  6. Obsesif kompulsif bozukluk
  7. Posttravmatik stres bozukluğu
  8. Bipolar bozukluk
  9. Panik bozukluk
  10. Fobiler
  1. Şizofreni
  2. Psikotik bozukluklar
  3. Kişilik bozuklukları
  4. Somatik semptom bozukluğu
  5. Travma sonrası büyüme
  6. Yorgunluk sendromu
  7. Beden imajı bozukluğu
  8. Uyku bozuklukları
  9. Kaygı bozukluğu
  10. Borderline kişilik bozukluğu
  1. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu
  2. Major depresif bozukluk
  3. Anksiyete sendromu
  4. Disosiyatif bozukluk
  5. Psikojenik ağrı
  6. Sosyal fobi
  7. Şema terapisi gerektiren kişilik bozukluğu
  8. Yeme tutkusu bozukluğu
  9. Binge eating disorder
  10. Geçmiş travmalara bağlı şikayetler.

şişkinlik Durumunda Hangi Lifli gıdaların tüketimi Yapılmalıdır ?

Lifli gıdaların tüketimi şişkinlik şikayetlerini azaltmada yardımcı olabilir. Lifli gıdalar bağırsak hareketliliğini arttırarak, bağırsakların düzenli ve etkili şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede bağırsaklarda biriken gazın ve atıkların daha kolay dışarı atılması sağlanır ve şişkinlik hissi azalır.

Ancak, aşırı miktarda lif tüketmek de şişkinlik yapabilir. Vücudun alışık olmadığı yüksek lifli gıdaların tüketimi gaz üretimine ve şişkinliğe sebep olabilir. Bu nedenle, lifli gıdaların tüketimi artırılırken yavaş yavaş ve dengeli şekilde yapılmalıdır. Ayrıca, lifli gıdaların yanında yeterli miktarda su tüketmek de önemlidir. Su, liflerin sindirim sisteminden daha rahat geçmesine yardımcı olur ve şişkinlik hissini azaltır.

  1. Mercimek
  2. Nohut
  3. Kuru fasulye
  4. Yeşil fasulye
  5. Bakla
  6. Bezelye
  7. Kırmızı biber
  8. Ispanak
  9. Pazı
  10. Lahana
  1. Brokoli
  2. Karnabahar
  3. Brüksel lahanası
  4. Kereviz
  5. Havuç
  6. Pancar
  7. Patates (kabuğuyla birlikte)
  8. Tatlı patates
  9. Kabak
  10. Kabağın çekirdeği
  1. Kuru kayısı
  2. Kuru erik
  3. Hurma
  4. Kuru incir
  5. Ceviz
  6. Badem
  7. Fındık
  8. Yulaf ezmesi
  9. Kepekli ekmek
  10. Tam buğday unlu ürünler (ekmek, makarna, vs.)

şişkinlik & Laktoz İntoleransı arasındaki İlişki nedir?

Laktoz intoleransı, süt ürünlerinde bulunan laktoz şekerinin sindirilememesi durumudur. Bu durum, genellikle süt ürünleri tüketildiğinde şişkinlik, karın ağrısı, gaz, ishal ve diğer sindirim problemlerine neden olur. Ancak, laktoz intoleransı evrimsel olarak gelişmiş özelliktir ve birçok insanın yaşam tarzı ve diyet değişikliklerine uyum sağlamasına yardımcı olmuştur.

Laktoz intoleransının evrimsel gelişimi, süt ürünlerinin tüketilmesinin insan diyetine dahil edildiği zamana kadar gitmektedir. İnsanlar, ilk kez süt ürünlerini tüketmeye başladıklarında, genellikle bebeklerde görülen laktaz enzimi aktivitesi erişkinlik döneminde azaldı. Bu durum, bebeklerin artık sütün sindirimi için gerekli olmayan ve sütten kesildiklerinde kaybedilen laktaz enzimi üretimine yatırım yapmayacakları anlamına gelmektedir.

laktoz intoleransı

Daha sonra, bazı toplumlar süt ürünlerini tüketmeye devam etti ve zamanla laktoz intoleransına neden olan genetik değişiklikler gerçekleşti. Bu değişiklikler, laktoz intoleransı olan insanların, süt ürünlerinin tüketilmesine karşı duyarlı hale gelmelerine neden oldu.

Günümüzde, laktoz intoleransı, özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi yerlerde yaygındır. Bunun nedeni, bu toplumlarda süt ürünlerinin geleneksel diyetlerde daha az yer alması ve laktoz intoleransına neden olan genetik değişikliklerin evrimsel olarak yaygınlaşmasıdır.

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünleri; laktoz içeren gıdaları sindirememe durumudur. Laktoz intoleransı olan kişiler, laktoz sindirimi için gerekli olan laktaz enzimini yeterince üretemezler, üretilen enzim etkili değildir. Bu nedenle, laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünleri tükettiklerinde şişkinlik, gaz, karın ağrısı, ishal … sindirim sorunları yaşayabilirler.

Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve süt ürünlerinin yerini alabilecek alternatifler tüketerek şişkinlik sorunlarını azaltabilirler. Örneğin, laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt, laktozsuz peynir, badem sütü, soya sütü ve hindistan cevizi sütü vb alternatifler kullanılabilir.

Ancak, bazı kişilerde laktoz intoleransı belirtileri ile şişkinlik belirtileri birbirine karıştırılabilir. Bu nedenle, laktoz intoleransı olan kişilerin kendilerine özgü semptomları tanıması ve doğru tedaviyi alması önemlidir. Bir sağlık uzmanına danışarak laktoz intoleransı teşhisi konulması ve uygun diyet programı oluşturulması önerilir.

şişkinlik

Şişkinlik & İrritabl bağırsak sendromu arasında nasıl İlişki var?

Irritabl bağırsak sendromu (IBS), kalın bağırsakta ortaya çıkan kronik bir sindirim sistemi bozukluğudur. IBS’nin belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal semptomlarının kombinasyonu bulunabilir.

İBS’nin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, stres, duygusal faktörler, diyet, hormonal değişiklikler ve bağırsak hareketleri ile ilgili problemler, ihmal edilen jinekolojik problemler gibi birçok faktörün IBS semptomlarına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.

IBS olan kişiler, belirtileri yönetmek için diyetlerinde değişiklik yapabilirler. Örneğin, yüksek lifli gıdaların tüketimi, sindirim sistemi sağlığı için faydalı olabilir. Ancak, bazı kişilerde, lifli gıdalar IBS semptomlarını artırabilir. Bu nedenle, her bireyin lif tüketimi ile ilgili toleransı farklı olabilir ve diyet değişiklikleri bir sağlık uzmanıyla görüşülerek yapılmalıdır.

Ayrıca, IBS semptomlarını yönetmek için stres yönetimi teknikleri, egzersiz, yeterli su tüketimi ve uyku düzenine dikkat etmek de önemlidir. İBS semptomları ciddi sağlık sorunu değildir, ancak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bir uzman doktora danışarak semptomların yönetimi için uygun tedavi yöntemleri bulunabilir.

şişkinlik

İrritabl bağırsak sendromu çeşitleri nelerdir?

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), semptomlara belirtilere dayanarak tanımlanan bağırsak bozukluğudur. IBS’nin bazı yaygın çeşitleri şunlardır:

  1. IBS-D (ishal baskın) – İshal, sık dışkılama, acil tuvalet ihtiyacı, karın ağrısı ve kramplar, şişkinlik, gaz, geğirme gibi semptomlarla karakterizedir.
  2. IBS-C (kabızlık baskın) – Kabızlık, sert dışkılama, düşük dışkılama sıklığı, karın ağrısı ve kramplar, şişkinlik, gaz, geğirme … semptomlarla karakterizedir.
  3. IBS-M (karma) – İshal ve kabızlık semptomlarını bir arada gösterir.
  4. IBS-U (tanımlanamayan) – IBS semptomlarına sahip olan kişilerde yapılan testler sonucunda herhangi bağırsak rahatsızlığı tespit edilememiştir.

İrritabl bağırsak sendromu hangi cinsiyette daha fazla ve hangi yaşlarda daha sık görülüyor?

Irritabl bağırsak sendromu (IBS), kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Kadınların %10-20’si, erkeklerin ise %5-10’u yaşamlarının bir döneminde IBS semptomları göstermektedir.

IBS, genellikle genç yaştaki bireylerde ortaya çıkmakla birlikte, her yaşta görülebilir. Genellikle semptomların başlangıcı 20’li – 30’lu yaşlarda olur, ancak IBS semptomları herhangi yaşta başlayabilir.

Irritabl bağırsak sendromuna neden olabilen jinekolojik durumlar nelerdir?

İrritabl bağırsak sendromunun (IBS) tam nedeni henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, çeşitli faktörlerin IBS semptomlarına neden olabileceği düşünülmektedir. Jinekolojik durumlar da bunlardan biridir ve aşağıdakileri içerebilir:

Adenomiyozis

Rahim duvarının iç tabakasının, kas tabakasının altına doğru büyümesi ile karakterize durumdur ve karın ağrısı, kramp ve IBS semptomlarına neden olabilir.

Endometriozis

Rahim dışındaki dokularda (genellikle karın içinde – pelvis bölgesinde) büyüme ve iltihaplanma ile karakterize durumdur ve karın ağrısı, kramp, kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik gibi IBS semptomlarına sebep olabilir.

Over Kistleri

Yumurtalıkta sıvı dolu kesecik oluştuğunda over kisti denir. Bazı over kistleri, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal, gaz … IBS semptomlarına sebep olabilir.

Pelvik inflamatuar hastalık

Genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar nedeniyle pelvik bölgede iltihaplanmaya neden olan durumdur. Pelvik inflamatuar hastalık, karın ağrısı, ateş, vajinal akıntı, kabızlık, ishal … semptomlara neden olabilir ve bu semptomlar IBS ile karıştırılabilir.

Bu jinekolojik durumların IBS semptomlarına neden olabileceği unutulmamalıdır, ancak bu semptomların kesin nedenini belirlemek için bir Muğla jinekolog doktora danışmak önemlidir.

Eşim de – annem de bulunan vajinal akıntı bende Irritabl bağırsak sendromunu tetikleyebilir mi?

Vajinal akıntı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) arasında doğrudan ilişki yoktur, fakat bu yok , imkansız sayılamaz!. IBS, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıktır, genellikle stres, gıda intoleransı, hormonal değişiklikler ve bazı ilaçlar gibi faktörler tarafından tetiklenir. Ancak, jinekolojik hastalıkların IBS semptomlarını kötüleştirebileceği bilinmektedir. Eşinizin – annenizin vajinal akıntısı, IBS semptomlarınızı doğrudan etkilemez demek doğru değildir. Ancak, herhangi sağlık sorunu ile ilgili endişeleriniz varsa, tecrübeli jinekoloji uzmanına danışmanız önerilir.

İrritabl bağırsak sendromuna neden olan bazı mikroorganizmalar

  • Clostridium difficile
  • Campylobacter jejuni
  • Escherichia coli
  • Salmonella spp.
  • Shigella spp.
  • Yersinia enterocolitica
  • Giardia lamblia
  • Entamoeba histolytica
  • Blastocystis hominis
  • Dientamoeba fragilis
  • Helicobacter pylori
  • Streptococcus bovis
  • Candida albicans
  • Klebsiella pneumoniae
  • Proteus mirabilis
  • Enterococcus faecium
  • Staphylococcus aureus
  • Bacteroides fragilis
  • Fusobacterium nucleatum
  • Peptostreptococcus anaerobius
  • Prevotella spp.
  • Porphyromonas spp.
  • Veillonella spp.
  • Enterobius vermicularis (kıl kurdu)
  • Ascaris lumbricoides (yuvarlak kurt)
  • Trichuris trichiura (kamçılı kurt)
  • Strongyloides stercoralis
  • Taenia saginata (tenya, şerit kurtlar)
  • Taenia solium (tenya, domuz)
  • Diphyllobothrium latum (tenya, balık)

bolt olarak işaretlenmiş olanlar vajinal flora üyesi olabilen bakterilerdir.

kadınlarda Helicobacter pylori İçin esas rezervuar alan neresidir?

Helicobacter pylori (H. pylori) spiral şekilli, gram negatif bakteridir. Öncelikle mide ve onikiparmak bağırsağı gibi insan gastrointestinal sistemini kolonize eder. Bu bakterinin insanlarda sebep olduğu enfeksiyonlar, kronik gastrit, mide ülserleri, mide kanseri ve MALT lenfoma gibi pek çok gastrointestinal bozukluğa sebep olabilir.

Helicobacter pylori bakterisi, ilk olarak 1875 yılında İtalyan bilim adamı Giulio Bizzozero tarafından mide mukozasında keşfedilmiştir. Ancak, bakterinin patojenik mikroorganizma olduğu ve mide hastalıklarına sebep olduğu keşfedilmesi daha sonra gerçekleşmiştir.

1982 yılında Avustralyalı bilim adamı Barry Marshall ve Robin Warren, H. pylori’nin mide ülseri ve gastritin patogenezinde rol oynadığını keşfettiler. Marshall, H. pylori’nin gastrit ve ülserlerin temel nedeni olduğunu ispatlamak için kendisine bakteriyle enfekte etti. Bu çalışma, mide hastalıkları alanında çığır açan keşif olarak kabul edilir ve Marshall, 2005 yılında Nobel Fizyoloji – Tıp Ödülü’nü kazandı. Marshall 1998’de şöyle demiştir; “Herkes bana karşıydı, fakat haklı olduğumu biliyordum”. H.Pylori ayrıca mide kanserine neden olabilen bakteridir.

H. pylori, mide asidini nötralize eden ve mide mukozasını koruyan üreaz enzimini üreten tek bakteridir. Bu özelliği nedeniyle, bakteri mide asidine maruz kalmaktan korunur ve mide mukozasına yapışarak kolonize olabilir. Ayrıca, bakterinin hücre yüzeyindeki adhezin molekülleri, mide epitel hücreleriyle yapışmasına ve kolonizasyona yardımcı olur.

H. pylori enfeksiyonu, fekal-oral yolla (insan dışkısı yemek ile) bulaşabilir. Enfeksiyonlu kişilerin dışkıları yoluyla bakteriler diğer insanlara bulaşabilir. Ayrıca, enfekte kişilerin ağız sıvıları ve mide içeriği, vajinal akıntıları da enfeksiyonun yayılmasına katkıda bulunabilir.

H. pylori enfeksiyonu, antibiyotik tedavisiyle tedavi edilebilir. Enfeksiyon tedavisi sırasında, mide asidini azaltan ilaçlar da kullanılabilir. H. pylori enfeksiyonunun komplikasyonlarını önlemek için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Enfeksiyonun semptomları olduğunda doktora başvurmak gerekir.

Helicobacter pylori (H. pylori) öncelikle mide, duodenum şeklinde üst gastrointestinal sistemde enfeksiyona neden olan bakteridir. Ancak, kadınlarda H. pylori için esas rezervuar alanı tam olarak belirlenememiştir ancak vajina ve serviks önemli rezervuar alanlardır.. H. pylori enfeksiyonu, enfekte kişinin ağız yoluyla bakteriyi almış olması nedeniyle, oral bölgede de bulunabilir. Bu nedenle, ağızda bulunan bakterilerin ve kötü ağız hijyeni enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Cinsel ilişki, vajinal akıntı yoluyla da bulaş imkanı vardır.

Helicobacter pylori, mide asitliğini azaltan enzim olan üreaz üretir. Bu nedenle, Helicobacter pylori enfeksiyonu olan kişilerde mide asitliği düşük olabilir. Helicobacter pylori bakterisi, mide asidi tarafından öldürülebilen bakteridir. Bu nedenle, Helicobacter pylori bakterisi, mide asidinin yüksek olduğu mide bölgesinde üreaz üretimine bağlı olarak daha kolay yaşayabilir. Serviks uteri ise vajinanın alt kısmında yer alan ve pH değeri normalde hafif bazik olan bölgedir. Bu nedenle, Helicobacter pylori bakterisi için uygun ortam sağlayabilir.

H.Pylori tedavi edilse bile yine bulaş gerçekleşebilir. O yüzden dikkat edilmelidir. H.Pylori sık tekrarlamaları olan kişiler jinekolojik yönden detaylıcana irdelenmelidir.

Kanser Sebebi Olabilen bakteriler

Mide Kanseri → Helikobakter Pilori
Barsak Lenfoması → Kamfilobakter Jejuni
Hepatobiliyer Kanser → Salmonella Tifimirium
Akciğer Kanseri → Mikobakterium Tüberkülosus
Pankreas Kanser → Porfiromonas Gingivalis
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri → Pösodomonas Aerginosa
Serviks Kanseri → Klebsiella Pnömonia
Kolon Tümörleri → Salmonella Tifimurium
Meme Kanseri → Salmonella Tifimurium
Nazofaringeal Kanser → Escerichia Coli
Mide Kanseri → Helikobakter Pilori
Barsak Lenfoması → Kamfilobakter Jejuni
Hepatobiliyer Kanser → Salmonella Tifimirium
Akciğer Kanseri → Mikobakterium Tüberkülosus
Pankreas Kanser → Porfiromonas Gingivalis
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri → Pösodomonas Aerginosa
Serviks Kanseri → Klebsiella Pnömonia
Kolon Tümörleri → Salmonella Tifimurium
Meme Kanseri → Salmonella Tifimurium
Nazofaringeal Kanser → Escerichia Coli

şişkinliğin cerrahi sebepleri nelerdir?

Karın şişkinliğinin bazı cerrahi nedenleri şunlardır:

Karın içi organlarda tıkanma:

Bağırsaklarda tıkanma, karaciğer, safra kesesi – pankreas kanallarında tıkanma durumları karın şişkinliğine neden olabilir. Bu durumda ameliyat gerekebilir.

Bağırsak tıkanıklığı:

Bağırsaklarda oluşan tıkanıklıklar, dışkı, bağırsak tümörleri, bağırsak yapışıklıkları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Cerrahi müdahale gerektirebilir.

Karaciğer hastalıkları:

Karaciğer hastalıkları, karın şişkinliği gibi belirtilere neden olabilir. Karaciğer kanseri, siroz ve diğer ciddi karaciğer hastalıkları gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.

Pankreas hastalıkları:

Pankreas iltihabı, kanseri gibi durumlar karın şişkinliğine neden olabilir. Cerrahi müdahale gerektirebilir.

Karın duvarı hernileri:

Karın duvarı hernileri, karın içindeki organların sarkması nedeniyle oluşur. Herni ameliyatı, karın şişkinliğini gidermek için gerekebilir.

Ancak, bu gibi durumlarda karın şişkinliğinin cerrahi nedeni olup olmadığının teşhisi, doktorunuz tarafından yapılacak muayene ve testlerle belirlenmelidir.

Cinsel İlişkiden sonra şişkinlik neden artıyor?

Cinsel ilişki sırasında vajina ve pelvik bölgede hareketlilik artar ve bu bölgedeki kaslar ve bağırsaklar da etkilenebilir. Bu durum, bağırsak hareketlerinde artışa ve gaz üretiminde artışa neden olabilir, bu da şişkinliğe yol açabilir. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında vajinaya sperm ve diğer sıvılar girer ve bu da bazı kadınlarda enfeksiyona bağlı olarak şişkinliğe neden olabilir. Bununla birlikte, cinsel ilişkiden sonra şişkinliğin artmasının birçok farklı nedeni olabilir ve bu durumun nedeninin belirlenmesi için tecrübeli jinekolog doktora muayene olmak faydalı olabilir.

1753 yılından ameliyat

1753 yılından ameliyat

1889 da ameliyat

1889 da ameliyat

Şişkinlik bulaşıcı mıdır?

Olabilir , ama şişkinlik bulaşıcı hastalık değildir şeklinde bilinir. Şişkinlik, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen sindirim sorunudur, genellikle gıda intoleransı, irritabl bağırsak sendromu, gaz birikimi gibi durumlarla ilişkilidir. Ancak bazı durumlarda, şişkinliğin altında yatan enfeksiyon, hastalıkların bulaşıcı olabileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte, şişkinliği olan kişiyle temas ederek, onunla aynı ortamda bulunarak şişkinlik yapan mikropları kapmak mümkün olabilir. En basitinden helikobakter pilori aynı ev içinde yaşayan aile üyelerinde olabilir.

Akut Şişkinlik, Kronik Şişkinlik nedir?

Akut şişkinlik, genellikle kısa süreli ani gelişen durumdur. Çoğunlukla aşırı yemek yeme, gazlı içecekler tüketme, lifli olmayan gıdalar, kabızlık, ishal, stres, anksiyete, adet öncesi sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumda, genellikle mide ve bağırsaklarda biriken gaz – gıda artıkları nedeniyle şişkinlik hissedilir. İdrar yapma ihtiyacı, hafif mide bulantısı, hazımsızlık, karın ağrısı gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Kronik şişkinlik en az üç aydır devam eden tekrarlayan şişkinlik hissidir.

Bu durum, irritabl bağırsak sendromu, laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bir dizi sindirim sistemi rahatsızlığından kaynaklanabilir. Diğer belirtiler arasında ağrı, kabızlık, ishal, mide yanması, iştah kaybı, kilo kaybı – kazanımı yer alabilir.

kadınlarda şişkinliğin esas temel kök sebebi nedir?

Kadınlarda şişkinliğin esas temel kök sebebi çoğunlukla hormonal değişikliklerdir. Kadınların adet döngüsü, hamilelik, menopoz gibi durumlarda hormonal değişiklikler meydana gelir buda sindirim sistemi üzerinde etki gösterebilir. Özellikle adet döngüsü öncesinde progesteron hormonu seviyeleri yükselir şişkinliğe yol açabilir. Ayrıca, bazı kadınlarda laktoz intoleransı, glutensiz beslenme, irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi problemleri de şişkinliğe sebep olabilir.

menopoz döneminde niye şişkinlik oluyor?

Menopoz dönemi, kadınların hayatlarında hormonal değişimlere neden olan süreçtir. Menopoz dönemi, östrojen seviyelerinin azalmasıyla ilişkilidir. Östrojen, vücuttaki birçok işlevi etkileyen hormondur, özellikle kadınlar için önemlidir. Östrojen seviyelerinin azalması, birçok kadında şişkinliğe neden olabilir.

Östrojen seviyelerinin düşmesi, vücutta sıvı tutulumuna neden olabilir. Şişkinliğin artmasına neden olabilir. Menopoz dönemi aynı zamanda gastrointestinal sistemi de etkileyebilir. Bu dönemde, birçok kadın sindirim sorunları yaşar, şişkinliğe neden olabilir.

Menopoz dönemi, aynı zamanda yaşlanma süreciyle de bağlantılıdır. Yaşlandıkça, vücuttaki kas kütlesi azalır ve metabolizma yavaşlar. Bu da şişkinliğe neden olabilir. Ayrıca, menopoz döneminde kadınlar genellikle aktif yaşamlarından daha az aktif hale gelirler, bu da şişkinliği artırabilir.

Şişkinliğin diğer adlandırmaları nelerdir?

Şişkinlik başka isimleriyle;

  • Abdominal distansiyon,
  • Karın şişliği,
  • Şişkin karın sendromu
  • Barsak Ödemi
  • Meteorizma olarak da bilinir.

bol gaz çıkarma & Geğirme şişkinlik midir?

Bol gaz çıkarma, geğirme şişkinlik olarak adlandırılan belirtilerden biri olabilir. Şişkinlik, genellikle karın bölgesinde şişlik hissi ve dolgunluk hissiyle birlikte artmış gaz üretimi ve/veya gaz birikmesiyle ilişkilidir. Bu nedenle, bol miktarda gaz çıkarma, geğirme, karın bölgesindeki şişkinlik hissine katkıda bulunabilir ve şişkinlik hissini artırabilir. Ancak, şişkinlik sadece gaz çıkarma, geğirme ile sınırlı değildir ve başka belirtileri de içerebilir.

herkes gaz çıkarır

Vajino – oral bulaş, Feko-oral bulaş Nedir Şişkinlik yapar mı?

Vajino-oral bulaş, cinsel temas sırasında kadının vajinal sıvılarının ağıza, özellikle de partnerin ağız bölgesine temas etmesi sonucu oluşan bulaşma şeklidir. Bu durum cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) ve şişkinliğe sebep olabilir.

Feko-oral bulaş ise, dışkıda bulunan mikroorganizmaların ağıza, özellikle de gıda ya da içeceklerle bu bulaşmanın gerçekleştiği durumlarda, temas etmesi sonucu oluşan bulaşma şeklidir. Bu durumda enfeksiyonlara, şişkinliğe sebep olabilir. Feko-oral bulaşmanın en sık görüldüğü enfeksiyonlardan biri H.Pylori enfeksiyonudur.

Alt karın şişkinliği nedir?

Alt karın şişkinliği, karın bölgesinin alt kısmında meydana gelen şişkinlik hissidir. Bu durum, genellikle bağırsak, idrar yollarındaki sorunlarla ilişkilidir. Alt karın şişkinliğinin nedenleri arasında kabızlık, ishal, sindirim sistemi enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, endometriozis, miyomlar, yumurtalık kistleri ve tümörler bulunabilir. Alt karın şişkinliği genellikle ağrı, rahatsızlık ve diğer sindirim problemleri ile birlikte görülür. Bu semptomlar, alt karın şişkinliğinin altında yatan nedenin teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için önemlidir. Alt karın şişkinliği jinekolojik muayene gerektirmektedir.

Şişkinlik hazımsızlık yapar mı?

Şişkinlik hazımsızlık belirtilerine neden olabilir. Şişkinlik, midede ve bağırsaklarda biriken gaz – sıvı nedeniyle karında şişkinlik hissi oluşturur. Bu durum, midedeki yiyeceklerin yavaş hareket etmesi, sindirilemeyen gıdaların bağırsaklarda fermantasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı, mide ekşimesi, geğirme gibi semptomlara neden olabilir.

geçmeyen karın şişkinliğinde ne düşünmek lazım?

Geçmeyen karın şişkinliği ciddi durum olabilir, doktor tarafından değerlendirilmelidir. Karın şişkinliği birçok farklı nedeni olabilir, bunlardan bazıları:

  • Önemsenmeyen – ihmal edilmiş jinekolojik hastalıklar olabilir
  • Sindirim sistemi sorunları (örneğin irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı)
  • Gastrointestinal tümörler (örneğin kolon kanseri)
  • Karaciğer – böbrek hastalıkları
  • Hormonal değişiklikler (örneğin hipotiroidizm)
  • İlaç yan etkileri
  • Gıda alerjileri – intoleransları
  • Yetersiz su tüketimi

Bu nedenlerden dolayı, geçmeyen karın şişkinliği şikayeti olan kadınların öncelikle jinekolog doktora başvurması önerilir.

Kadınlar şişkinlik, hazımsızlık, GİS şikayetlerinde jinekolojik sebepleri kesinlikle düşünmüyorlar ve hastalıklarını kronikleştiriyorlar.
Kadınlar şişkinlik, hazımsızlık, GİS şikayetlerinde jinekolojik sebepleri kesinlikle düşünmüyorlar ve hastalıklarını kronikleştiriyorlar.

azıcık – 1 (bir) Lokma yemek yenilse bile karında şişlik – Şişkinlik oluyorsa ne yapılmalıdır?

Karında şişlik hissedilmesine neden olan pek çok faktör vardır ve bu faktörlerin belirlenmesi için doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ancak, az yemek yendiği halde karında şişlik hissedilmesi durumunda öncelikle jinekolojik hastalık tecrübeli jinekolog tarafından dışlanmalıdır sonra yiyecek seçimlerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Fazla lifli, gaz yapan yiyecekler, sindirimi zor yiyecekler, laktoz intoleransı, gluten hassasiyeti olan kişilerde şişkinlik hissi oluşturabilir.

Bu nedenle, öncelikle yiyecek seçimlerinde değişiklik yaparak şişkinlik hissini azaltmaya çalışabilirsiniz. Daha sonra, eğer sorun devam ederse dahiliye doktoruna başvurmanız önerilir.

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Karın şişkinliğine iyi gelebilecek bazı öneriler şunlardır:

  1. Su tüketimi: Günde en az 8-10 bardak su içmek karın şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. Lifli gıdalar tüketmek: Lifli gıdalar, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir ve kabızlığı önleyebilir. Bu nedenle, sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, kuru baklagiller ve tam tahıllı ekmek gibi lifli gıdaları tüketmek önemlidir.
  3. Probiyotikler: Probiyotikler, sağlıklı bağırsak florasının korunmasına yardımcı olabilir. Yoğurt, kefir, turşu ve fermente sebzeler gibi probiyotik içeren gıdalar tüketmek faydalı olabilir.
  4. Baharatlı yiyeceklerden kaçınmak: Bazı baharatlar, karın şişkinliğine neden olabilir. Bu nedenle, acılı, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak önerilir.
  5. Az yemek, sık yemek: Az yemekler sık sık yemek, mideyi aşırı derecede doldurmaktan kaçınmaya yardımcı olabilir ve sindirim sistemi üzerindeki stresi azaltabilir.
  6. Egzersiz: Hafif egzersizler, kan dolaşımını artırır ve sindirim sistemi hareketlerini uyarır. Bu nedenle, düzenli egzersiz yapmak şişkinliği azaltabilir.
  7. Stresi azaltmak: Stres, sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyebilir ve şişkinliğe neden olabilir. Stresi azaltmak için yoga, meditasyon, derin nefes alma egzersizleri gibi teknikler faydalı olabilir.
  8. Tıbbi tedavi: Karın şişkinliği ciddi sorun haline geldiğinde, tıbbi müdahale gerekebilir. Örneğin, bağırsak enfeksiyonları, ülser, laktaz eksikliği , jinekolojik problemler gibi durumlarda tıbbi tedavi gerekli olabilir.
Muğla Kadın Doğum Doktoru Mesut Bayraktar Jinekolog 331x273

Doktor Mesut Bayraktar

Ortaca/Muğla


Tetkikler

hekimin kanaatinden

üstün değildir.


Kadın bedeninde

kronik enflamasyonun

en büyük kaynağı

vajinal akıntıdır.

Dinamik Tablo
Hastane Stresinden Uzaklık ✓ 
Özel Etkileşim ✓ 
Süre Sınırlamasız Muayene ✓ 
Mahremiyet – Gizlilik ✓ 
Hijyenik Ortam ✓ 
Teknoloji Kullanımı ✓ 
Konfor – Ferah Ortam ✓ 
Online Randevu ✓ 
3. Şahıslarla Temassızlık ✓ 
Güven – Nezaket – Zarafet ✓ 
Etik ✓ 
Tecrübe ✓ 
Profesyonel Destek ✓ 
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı ✓ 
Fethiye’den 45′ uzaklıkta ✓ 
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta ✓ 
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta ✓ 
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta ✓ 
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta ✓ 
  1. Genital Hijyensizlik Genetik Hijyeni Bozar. 2023
  2. Herkes Hasta Olur; Herkes En İyi Hekim İster. 2022
  3. Kadın Hastaysa Evde Huzur Yoktur. 2020
  4. Jinekolojik Hastalık Başka Hastalığı Tetiklemiş İse Buna Yüksek Riskli Jinekolojik Hastalık Denir. 2020
  5. Kadın Hastalığını Kabul Etmiyorsa Evde Dirlik Yoktur.
  6. Gebelikte Tasarruf (Kısıntı) Olmaz. Gebelikte Mal - Mülk Feda Edilir.
  7. Kadın Hastaysa Kök Sebep Aksi İspat Edilene Kadar Jinekolojiktir.
  8. Gebelik Fizyolojik Dönem DEĞİLDİR. Gebelik Hastalık – Ölüm Riski Barındıran Olağanüstü Dönemdir. Tecrübeli , Öngörüsü Açık Hekime Teslimiyet Gerektirir. 2018
  9. Gebelik Hastalıkları, İhmal Edilmiş Jinekolojik Hastalıkların Komplikasyonudur.
  10. Gebelik Hastalıkları; Tanısı Konulmamış Jinekolojik Hastalıklardır. MB, 2016)
  11. Gebelikte Kazanılacak 1 Puan IQ, Bebeğinizi Başarı Sarmalında Üstlere Taşır.
  12. Enfeksiyonla Gezmeyi ''Sorun Görmeyen'' Gebeyi En Mükemmel Sağlık Sistemi Bile Koruyamaz.
  13. Rahim; Dayanan - Sabreden - Kolaylık Gösteren - Halden Anlayan Organ Değildir.
  14. Sıfır Vajinal Akıntı Sağlıktır. MB, 2016
Muğla İli
Bilgi Değer
Ülke Türkiye
İl Muğla
İlk Yerleşim MÖ 2. binyıl
Koordinatlar 36.838769862880554, 28.76508732000861
En Alçak Nokta 0 m (0 ft)
Zaman Dilimi UTC+03.00 (TRS)
Posta Kodu 48XXX
Alan Kodu 252
ISO 3166 Kodu TR-48
Plaka Kodu 48
Bağlı Olan İlçeler: Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula İlçesi

Rudolf Virchow; Louis Pasteur, Robert Koch savundukları; hastalıkların mikrop teorisine inanmıyordu. Hastalıkların, dış patojenlerden değil, hücrelerin İçindeki anormal faaliyetlerden kaynaklandığını öne sürdü. Aynı zamanda Max Gerson'da Hastalık gelişmeden önce metabolik bozulmanın başladığını kitabında yazmıştır.

Mesut Bayraktar ekolleri birleştirerek modifiye ederek meslek İcrasında bulunmaktadır. Tıbbın Papa'sı Virchow'unda haklı olduğunu vurgulamaktadır. Her bir Ekol Platon'un Mağara Alegorisinde Bulunan, Zincirlerinden Kurtularak Mağaradaki Ateşin Işığına Alışmış Ama Güneşe Ulaşamamış Mahkumlardır. Güneşe Çıktığınızda Gördüğünüz; Sıfır Vajinal Akıntı sağlıktır.


Sıfır Vajina Akıntısı Sağlıktır. [1]