Asherman Sendromu , Rahim İçinde Yapışıklık Oluşması
Asherman Sendromu – Rahim İçinde Yapışıklık Oluşması
Asherman sendromu, rahminizin içinde yara dokusunun (yapışıklıkların, fibrozisin ) oluştuğu edinilmiş bir durumdur. Yara dokusu birikerek rahminizin içindeki açık alan miktarını azaltabilir. Bu durum tıbbi prosedürlerin veya kanser tedavilerinin, tüberkülozun, önemsenmemiş uzamış enfeksiyonun bir komplikasyonu olabilir. Asherman sendromu olan kadınlar, adet görmeme, pelvik ağrı veya kısırlık yaşayabilirler.
Asherman sendromu nedir?
Asherman sendromu, adezyonlar veya intrauterin adezyonlar olarak da adlandırılan skar dokusunun rahminizin içinde oluştuğu nadir bir durumdur. Bu ekstra doku rahminizin içinde daha az yer açar. Bir odanın duvarlarının gittikçe kalınlaştığını ve odanın ortasındaki boşluğun giderek küçüldüğünü düşünün.
Bu durum pelvik ağrıya ve anormal uterin kanamaya neden olabilir ve doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Asherman sendromu tedavi edilebilir ve tedavi genellikle semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Asherman sendromu ne kadar yaygındır?
Asherman sendromu nadir görülen bir hastalık olarak kabul edilir. Kaç kişinin Asherman sendromuna sahip olduğunu tam olarak bilmek zordur çünkü teşhis konmadan; bazı insanlar bu durumdan herhangi bir semptom yaşamayabilir. Semptomlar yaşamıyorsanız, asla bir sağlık hizmeti sağlayıcısına kimse başvurmaz.
Asherman sendromu kimlerde görülür?
Asherman sendromu edinilmiş bir durumdur, yani genellikle yara dokusu geliştirmenize neden olan bir şey olur. Asherman sendromunu ameliyat, enfeksiyonlar ve kanser tedavileri , tüberküloz dahil olmak üzere çeşitli şekillerde edinebilirsiniz.
Asherman sendromu geliştirme riskiniz, aşağıdaki durumlarda artabilir:
- Geçmişte operatif histeroskopi, komplike dilatasyon ve küretaj (D&C) veya sezaryen (c-bölümü) dahil olmak üzere rahminizden ameliyat olduysanız.
- Pelvik enfeksiyon öyküsü varsa
- Kanser tedavisi gördüyseniz
Asherman sendromu genetik midir?
Asherman sendromu genellikle genetik bir durum değildir. Bu, bu duruma ailenizden geçmeyen (ameliyat, tedavi veya enfeksiyonun bir yan etkisi olarak) bir şey yoluyla etkilendiğiniz anlamına gelir.
Asherman sendromunun belirtileri nelerdir?
Asherman sendromunuz varsa, çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler şunları içerebilir:
- Çok hafif dönemlere sahip olmak (hipomenore).
- Adet görmeme (amenore) veya anormal uterin kanama olması.
- Şiddetli kramp veya pelvik ağrı hissetmek.
- Hamile kalamamak veya hamile kalmakta zorluk çekmek.
- Bazı durumlarda, Asherman sendromunun hiçbir belirtisini yaşamayabilirsiniz. Yine de normal dönemler yaşayabilirsiniz.
- Pelvisinizde herhangi bir rahatsızlık hissediyorsanız veya olağandışı adet dönemleriniz varsa, sağlık uzmanınıza başvurun.
Asherman sendromuna ne sebep olur?
Asherman sendromu, rahminizin içinde skar dokusu (yapışıklıklar) biriktiğinde, rahminizin içindeki alanı sınırladığında ve bazen serviksinizi tıkadığında, onu eğip büktüğünde ortaya çıkar. Bu birkaç nedenden dolayı olabilir, ancak ana nedenlerden biri genellikle rahim veya serviks ameliyatıdır.
Asherman sendromunun nedenleri şunları içerebilir:
- Operatif histeroskopi: Doktorunuzun rahminize bir kamera yerleştirdiği ve ardından elektrikli bir alet kullanarak miyomları kesip çıkardığı bir ameliyat.
- Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Rahim ağzınızı açmak (genişletmek) ve ardından rahminizden doku çıkarmak için bir tür cerrahi, dilatasyon ve küretaj (D&C) kullanılır. Bu doku, rahminizin (endometriyum) astarı veya düşük veya kürtajdan kaynaklanan doku olabilir. İşlem sırasında fazla dokuyu kazımak için bir alet kullanılır. Altta yatan bir enfeksiyonunuz olmadığı sürece bu genellikle yara izine, fibrozise, yapışmaya neden olmaz.
- Sezaryen : Bu ameliyat bir bebeği doğurtmak için kullanılır. Bazı durumlarda, bir sezaryen yara dokusunun oluşmasına neden olabilir. Bu, sezaryen sırasında kanamayı durdurmak için dikişlerin kullanıldığı ve işlem sırasında enfeksiyonunuz varsa gelişecek bir durumdur. Aksi takdirde, bir sezaryanın Asherman sendromuna neden olması çok nadirdir.
- Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar tek başına tipik olarak Asherman sendromuna neden olmaz(tüberküloz hariç). Ancak, rahim ameliyatı geçirirken D&C veya sezaryen gibi bir enfeksiyonunuz varsa, Asherman sendromu geliştirebilirsiniz. Asherman sendromuna yol açabilecek bazı enfeksiyonlar servisit ve pelvik inflamatuar hastalığı (PID) içerir.
- Radyasyon tedavisi: Bazen bir tedavi seçeneği rahminizde yara dokusunun gelişmesine neden olabilir. Radyasyon tedavisi rahim ağzı kanseri gibi durumlarda kullanılabilir, ancak bu Asherman sendromuna yol açan yapışıklıklara (skar dokusu) neden olabilir.
RİA Asherman sendromuna neden olabilir mi?
Rahim içi araç (RİA), rahminizin içine yerleştirilen ve bir süre (genellikle birkaç yıl) orada bırakılan bir tür uzun süreli doğum kontrolüdür. Bu cihaz vücudunuza yerleştirildiğinde her zaman enfeksiyon ve yara dokusu geliştirme riski vardır. Ancak bu, Asherman sendromunun kanıtlanmış bir nedeni değildir ve RİA’lar genellikle durumla bağlantılı değildir. Ama yapabilir !
Asherman sendromu nasıl teşhis edilir?
Asherman sendromu tipik olarak, pelvik ağrı, amenore (menstrüasyon azlığı), anormal uterin kanama veya hamile kalma ve hamile kalamama gibi durumun semptomlarını yaşadığınızda teşhis edilir. Tıbbi geçmişiniz ayrıca Asherman sendromu teşhisine de yol açabilir. Dilatasyon ve kürtaj (D&C) prosedürü, sezaryen, radyasyon tedavisi veya pelvik enfeksiyon geçirdiyseniz, Asherman sendromu için test edilebilirsiniz. Tüm bu prosedürler ve koşullar Asherman sendromuna yol açabilir.
Bir muayene sırasında, jinekoloji uzmanınız tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Tıbbi geçmişinize dahil olmayan herhangi bir pelvik ameliyat geçirdiyseniz, bunu sağlayıcınıza bildirdiğinizden emin olun. Bu bilgi Asherman sendromunun teşhisinde çok önemli olabilir. Sağlayıcınız daha sonra fizik muayene yapacak, ancak rahminizdeki yara dokusunu tespit etmek için sağlayıcınız bir sonohisterogram yapacaktır. Bir sonohisterogram için, sağlayıcınız küçük bir kateter yoluyla rahim boşluğunuza biraz tuzlu su solüsyonu (SİS) enjekte eder. Ardından, herhangi bir dokunun boşluğu veya serviksi bloke edip etmediğini görmek için transvajinal ultrason kullanırlar.
Asherman sendromunu teşhis etmek için hangi görüntüleme testleri kullanılabilir?
Görüntüleme testleri, sağlık uzmanınızın iç organlarınızı görmesini sağlar. Farklı testler, çeşitli miktarlarda ayrıntı sağlar. Bu testler cildinizin üzerinde yapılabilir ve çok az hazırlık gerektirir veya hiç gerektirmez ya da daha karmaşık prosedürler olabilir.
Asherman sendromunu teşhis etmek için kullanılabilecek görüntüleme testleri şunları içerir:
- Ultrason: Bu tür görüntüleme testi, iç organlarınızın bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Bir ultrason cildinize harici olarak veya bir transvajinal ultrason ile dahili olarak yapılabilir. Testin bu versiyonu sırasında vajinaya ince bir çubuk şeklinde cihaz sokulur.
- Histereskopi: Bu işlem sırasında doktorunuz rahminizin içine bakmak için ucunda kamera bulunan ince bir alet kullanır. Bu vajinanıza yerleştirilir ve serviksinizden yukarıya ve rahminize taşınır. Histeroskopi, jinekologunuzun rahminizin içine çok ayrıntılı bir şekilde bakmasını sağlar. Asherman sendromunu tedavi etmek için de kullanılabilir.
- Salin infüzyon sonografisi: Bu görüntüleme testi, rahminizin içinin net bir görüntüsünü oluşturmak için bir salin (tuz ve su karışımı) solüsyonu ile birlikte ultrason kullanır. Sıvı rahminizi genişletir, böylece sağlayıcınız rahim boşluğunuzun şeklinin ve kusurlarının ayrıntılarını görebilir. Bu, sağlayıcınıza üreme organlarınızın içine ve dışına çok ayrıntılı bir bakış sağlar.

Asherman sendromu nasıl tedavi edilir?
Asherman sendromunu tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Jinekologunuzla yaptığınız görüşme sırasında, bu durumun size nasıl hissettirdiğini – yaşayabileceğiniz herhangi bir acı da dahil olmak üzere – ve gelecekteki doğurganlık hedeflerinizi tartışmak iyidir. Bir kadının semptom yaşamadığı bazı durumlarda, bir tedavi seçeneği gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, planınız gelecekteki gebelikleri içeriyorsa, yara dokusunu kaldırabilecek tedavi seçenekleri vardır. Tedavi, kramp veya pelvik ağrı yaşıyorsanız da yardımcı olabilir.
Tedavinin temel amacı, yara dokusunu çıkarmak ve rahminizi orijinal boyutuna ve şekline getirmektir. Asherman sendromu tedavisine şunlar yardımcı olabilir
Jinekologunuz rahminizdeki yapışıklıkları gidermek için histeroskopi kullanabilir. Histeroskopi sırasında doktorunuz rahminizin içine bakmak için histeroskop adı verilen ince bir alet kullanır. Bu araç aynı zamanda yara dokusunu çıkarmak için de kullanılabilir. Histeroskop vajinanıza, serviksinizden ve rahminize yerleştirilir. Bu işlem sırasında yara dokusu çok dikkatli bir şekilde çıkarılır. Bu prosedürün olası bir riski, skar dokusunu çıkarırken rahminizdeki sağlıklı dokuya zarar vermektir.
Hormonal tedaviler (östrojen), histeroskopiden sonra birkaç gün rahminizin içinde bırakılan küçük bir rahim içi kateter ile eşleştirilebilir. Bu, işlemden sonra tekrarlayan skar dokusu oluşumu riskini azaltacaktır. Aslında, östrojen endometriyumunuzun (boşluğun iç astarı) iyileşmesini destekler ve kateter, ön ve arka uterus duvarlarınız arasında fiziksel bir bariyer sağlar, böylece skar prosedürünü takip eden birkaç gün içinde birbirlerine yapışmazlar. Rahim içi kateter takıldığında, olası enfeksiyonları önlemek için size antibiyotik verilecektir.
Asherman sendromu önlenebilir mi?
Asherman sendromunda bulduğunuz yara dokusu, diğer birkaç tıbbi işlemin olası bir yan etkisi olabilir. Çoğu zaman, tıbbi prosedüre ihtiyacınız olduğu için bu önlenemez. Mümkün olduğunda, tıbbi bir prosedürün olası tüm riskleri hakkında jinekoloji uzmanınızla önceden konuşmanız önemlidir. Jinekologunuz, herhangi bir yara dokusunu kontrol etmek ve Asherman sendromunun olası gelişimine göz kulak olmak için bir prosedürden sonra takip randevuları planlayabilir.
Asherman sendromu tedavi edilebilir mi?
Asherman sendromu tedavisi başarılı olursa semptomlarınız iyileşir. Zamanla, jinekoloji uzmanınız durumunuzu izlemek ve ek skar dokusu oluşmadığından emin olmak isteyecektir.
Asherman sendromu tedavisi gördükten sonra hamile kalabilir miyim?
Çoğu durumda, evet, Asherman sendromu tedavisi gördükten sonra hamile kalabilirsiniz. Kısırlık yanıltıcı olabilir çünkü nedeni belirlemek her zaman kolay değildir. Sağlayıcınız, kısırlığınızın ana nedeni olarak Asherman sendromunu teşhis ettiyse, bunu tedavi etmek, hamileliği doğuma taşıma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Asherman sendromu kısırlığa neden olabilir mi?
Kısırlığın ortaya çıkmasının birçok farklı nedeni vardır. Bazen, aynı anda meydana gelen birçok farklı faktörün sonucu bile olabilir. 12 aylık denemeden sonra (veya 35 yaşın üzerindeyseniz altı ay sonra) hamile kalamazsanız veya hamileliği doğuma taşıyamazsanız, jinekoloji uzmanınız kısırlığı teşhis etmek için birçok test yapabilir. Bu testler sırasında doktorunuz rahminizin içinde yara dokusu keşfedebilir (Asherman sendromu). Rahminizin içinde çok miktarda skar dokusu olması kısırlığa neden olabilir.
Asherman sendromu düşüğe neden olur mu?
Asherman sendromunuz varsa hamile kalabilirsiniz. Asherman sendromu, rahminizin içinde daha az boşluk olmasına neden olur. Bu, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir çünkü rahminizin büyüyen bir bebeğe uyum sağlaması gerekir. Rahminiz hamilelik boyunca genişler ve gerilir. Plasentanın rahminizin duvarına tutunması da gelişmekte olan bebeğinizin büyümesi için çok önemlidir.
Asherman sendromu, hamilelik sırasında düşük, ölü doğum veya plasenta previa gibi sorun riskinizi artırabilecek komplikasyonlar yaratır. Plasenta previa, plasentanın rahminizin duvarına çok düşük bir pozisyonda tutunması durumudur. Rahim ağzınızı tıkayabilir, bebeğinizin rahminizden çıkışını engelleyebilir. Bu durum ağır kanama ve sezaryen doğum ile ilgilidir.
Ağrılı kramplar, pelvik ağrı veya kısırlık sorunları yaşadığınızı fark ederseniz, jinekoloji uzmanınızla görüşmeye başlamak her zaman iyi bir fikirdir. Asherman sendromu tedavi edilebilir bir durumdur. Tedaviden sonra semptomlarınız genellikle iyileşebilir.


Kadın bedeninde kronik enflamasyonun en büyük kaynağı vajinal akıntıdır.

Tetkikler hekimin kanaatinden üstün değildir
Hastane Stresinden Uzaklık |
✓ |
Özel Etkileşim |
✓ |
Süre Sınırlamasız Muayene |
✓ |
Mahremiyet – Gizlilik |
✓ |
Hijyenik Ortam |
✓ |
Teknoloji Kullanımı |
✓ |
Konfor – Ferah Ortam |
✓ |
Online Randevu |
✓ |
3. Şahıslarla Temassızlık |
✓ |
Güven – Nezaket – Zarafet |
✓ |
Etik |
✓ |
Tecrübe |
✓ |
Profesyonel Destek |
✓ |
Hasta Memnuniyeti & Sağlığı |
✓ |
Fethiye’den 45′ uzaklıkta |
✓ |
Dalaman’dan 10′ Uzaklıkta |
✓ |
Köyceğizden 15′ Uzaklıkta |
✓ |
Marmaris’den 40′ Uzaklıkta |
✓ |
Muğla’dan 45′ Uzaklıkta |
✓ |
