Gebelikte HPV enfeksiyonu, hem anne hem de bebek için risk taşır. Erken tanı ve düzenli takip, sağlıklı bir gebelik süreci için önemlidir.
Gebelikte HPV Enfeksiyonunu Anlamak
İnsan Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonu, hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilen yaygın bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Ancak, hamile kadınlar söz konusu olduğunda, HPV’nin bebeğe bulaşma riski ve hamilelik sırasında uyuyan HPV’nin aktif hale gelmesi gibi özel endişeler bulunmaktadır. Bu makalede, HPV’nin hamilelik sırasında nasıl bulaşabileceğini, hamile kadınlarda HPV enfeksiyonuyla ilgili riskleri ve bunun bebeği nasıl etkileyebileceğini inceleyeceğiz.
Gebelikte HPV Enfeksiyonu: Bebeğe HPV Bulaşması Hamilelik sırasında, HPV’nin anneden bebeğe bulaşma riski vardır. Bu, annenin HPV nedeniyle genital siğillere sahip olması durumunda doğum sırasında gerçekleşebilir. Bazı durumlarda, bebekte boğazında veya ses tellerinde siğiller gelişebilir. Bu durum, tekrarlayan solunum yolları papillomatozu (RRP) olarak bilinir ve solunum zorluklarına yol açabilir, hatta cerrahi müdahale gerektirebilir. Annenin fetüse dikey bulaşımı tekrar tekrar bildirilmiştir. Çeşitli çalışmalar, HPV pozitif annelerde bulaşma oranlarının %80’e kadar çıktığını göstermektedir. HPV 16’nın bebeklerin %60’ında 6 aylıkken bile devam ettiğini ortaya koymuştur. Bebeklere jinekolojik muayene yapılamadığından servikal bulaş konusu, bebekte dormant servikal HPV durumu şuan için tıbbın kör noktasıdır. HPV’li hamile kadınların, bebeklerini korumak için uzman jinekologlar ile durumlarını konuşmaları önemlidir.
Gebelikte HPV Enfeksiyonu: HPV’nin Gebelikte Bulaşma Yolları HPV, hamilelik sırasında enfekte bir partnerle cinsel temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, annenin aktif genital siğillere sahip olması durumunda, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. HPV ayrıca genital bölgeyi çevreleyen deride de bulunabilir, bu da bulaşma riskini artırabilir. Amniyotik sıvıda HPV DNA’sı bulunmuş olup, pozitiflik oranları %15 ile %65 arasında değişmektedir. Son çalışmalar, maternal anne sütünde HPV DNA’sı tespit ederek, düşük olasılıkla da olsa dikey bulaşım yollarına anne sütünü eklemiştir. Plasental trofoblast hücreleri de enfekte olabilir, zira HPV, yaşam döngüsünü trofoblastlarda tamamlayabilir. Gerek vajinal gerekse de sezeryanla da HPV anneden → bebeğe bulaşabilir. Vajinal doğum ile bebeğe bulaşma daha fazla olurken, sezeryanın da bulaşı azaltıcı koruması yoktur. Gebelik durumunda HPV yaygınlığı artmaktadır. Gebelikte HPV enfeksiyonu ile spontan düşük, erken doğum ve ölü doğum arasında bir bağlantı vardır.
Gebelikte HPV Enfeksiyonu: Uyuyan HPV’nin Gebelikte Aktifleşmesi Bazı durumlarda, HPV yıllarca vücutta hiçbir belirti göstermeden uyuyabilir. Ancak, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler ve zayıflamış bağışıklık sistemi, uyuyan HPV’nin aktif hale gelmesine neden olabilir. Bu, genital siğillerin veya servikste progresif anormal hücre değişikliklerinin gelişmesiyle sonuçlanabilir ve bu durumlar daha fazla izleme veya tedavi gerektirebilir. HPV geçmişi olan hamile kadınlar, hamilelik sırasında komplikasyonları önlemek için düzenli servikal taramalara devam etmelidir.
HPV enfeksiyonunda genellikle viremi (kana virüs karışması) olmaması nedeniyle HPV bağışıklık sisteminin tespitinden kaçınır, çünkü birincil enfeksiyon bazal membranda gerçekleşir. Ek olarak, programlanmış hücre ölümü geçirmesi gereken hücreleri enfekte ederek, HPV herhangi büyük bir inflamatuar reaksiyonu ve buna bağlı bağışıklık sistemi alarmını tetikleyemez; bu nedenle, sınırsız şekilde çoğalmaya devam edebilir. HPV nin diğer kaçınma stratejisi, bazal tabakalarda onkogenlerin düşük düzeyde ifade edilmesi, buna karşın immünojenik viral proteinlerin epitelyumun en üst katmanlarında bulunmasıdır.2
Sonuç olarak, gebelikte HPV enfeksiyonu hem anne hem de bebek için ciddi riskler oluşturabilir. HPV’li hamile kadınların, gebelik boyunca durumlarını izlemek ve yönetmek için uzman jinekolog doktorlar ile yakın çalışmaları önemlidir. HPV’nin hamilelik sırasında nasıl bulaşabileceğini ve uyuyan HPV’nin aktifleşmesiyle ilgili potansiyel riskleri anlamak, kadınların kendilerini ve bebeklerini korumak için adımlar atmalarına yardımcı olabilir. Unutmayın, erken tespit ve müdahale, gebelikte HPV enfeksiyonunu yönetmede kilit rol oynamaktadır.
Risk Gruplarına Göre HPV Tipleri Nedir?
Yüksek riskli tipler (Kansere neden olabilenler):
- HPV 16
- HPV 18
Diğer Riskli nadir Tipler
- HPV Tip
- 31
- 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
Yüksek riskli tipler, servikal kanser, anal kanser, vulva kanseri, vajinal kanser, penis kanseri, orofaringeal kanser gibi cinsel organlarla ilişkili kanserlerin oluşma riskini artırabilir.
Düşük riskli tipler (Genital siğillere neden olabilenler):
- HPV 6
- HPV 11
Diğer Düşük Riskli Tipler
- HPV 42
- HPV 43
- HPV 44
Düşük riskli tipler, genellikle genital siğillere (kondiloma) neden olabilir, ancak kansere yol açma olasılıkları daha düşüktür.
Not:
HPV’nin büyük kısmı vücut tarafından bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Genellikle herhangi semptoma yol açmaz. Ancak, yüksek riskli tiplerin uzun süreli varlığı, kanser riskini artırabilir. HPV aşısı, yüksek riskli tiplerin neden olduğu kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için cinsel partnerler arasında prezervatif kullanımı, düzenli tıbbi kontroller önerilir.
Muğla
Kadın
Doğum
Gizemli Sır: Asemptomatik Vajinal Akıntı Rahi̇m & Vaji̇nal Kanamalar Neden Beklemekle İyi̇leşmi̇yor ? Muğla Kürtaj Pillar Content Ayrıntılı Ultrason Rahim İltihabı Vajinal Akıntı Menopoz nedir? Gebelikte – Hamilelikte Kanama